Virtuele Internet-bank wint innovatieprijs

Finalisten Computable IT Award bekend

Dit artikel delen:

Tijdens de halve finale van de Computable IT Award op 19 juni zijn de vijf finalisten bekend gemaakt. Een van die gelauwerden, Kas Associatie met het project Kas-Netbank, mocht ook de Innovatieprijs in ontvangst nemen.

Op 18 september zal bekend worden wie de winnaar is van de IT Award 97. Het gaat tussen Kas Associatie, Rijkswaterstaat (Automatisch Trajectcontrolesysteem), Instituut Collectie Nederland (Netwerk Collectie Nederland), ANWB (Routewijzer) en NVM Makelaars Dienstencentrum (Masterplan 2000).

Stimulans

De Innovatieprijs die aan de IT Award is verbonden, is bedoeld voor het meest innovatieve project van het afgelopen jaar. Dik Eijkel, voorzitter van Fenit, reikte de prijs uit. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van de prijs, omdat het volgens hem de durf van een bedrijf aantoont om creatieve en innovatieve oplossingen te zoeken. Eijkel beschouwt de award tevens als een stimulans voor bedrijven om informatietechnologie als een bron van concurrentiekracht te gebruiken. Volgens de Fenit-voorzitter is dat hard nodig. Creatieve nieuwe ideeën zijn er in Nederland volop, maar er ontbreken goede randvoorwaarden om ze tot wasdom te laten komen, aldus Eijkel.

Virtuele bank

De bekroonde Kas-Netbank is een gratis Internet-telebankapplicatie voor particulieren. Opvallend genoeg staat Kas Associatie - opgericht in 1806 - bekend als een gespecialiseerde bank voor de effectenhandel. Volgens ingenieur J. Holtkamp van Kas is de afhankelijkheid van de golfbewegingen in de effectenbranche reden geweest om naar nieuwe diensten te zoeken. "Wij wilden onze bestaande geldadministratie, waar geld kan worden opgenomen, gestort en overgeboekt, gebruiken voor andere markten. Uiteindelijk kwamen we bij Internet als opkomend distributiekanaal terecht. Ons administratiesysteem dat op een IBM-mainframe draait, hebben we via een Internet-server en een firewall gekoppeld aan het Net. De beveiliging berust op de secure sockets layer-encryptiemethode. Samen met West Consulting hebben wij vervolgens de Kas-Netbank ingericht."
Kas' doelgroep is de Nederlander die vaak in het buitenland zit en daar vandaan zijn geldzaken wil regelen. Hij kan bij de Kas-Netbank een gecombineerde spaarrekening en rekening courant openen. Het is een online-systeem, waarbij de gebruiker de schermen in 'Java-applets' krijgt toegestuurd. Geldafschriften komen versleuteld via e-mail naar hem toe. Er is geen aparte software nodig en de virtuele bank is met wachtwoord en identificatienummer vanaf elke plek te benaderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.