WK-voetbal grootste IT-operatie ooit

Capaciteit speciale website 100 miljoen hits

Dit artikel delen:

Achter de schermen van het wereldkampioenschap voetbal loopt de grootste IT-operatie die ooit voor een kortstondig evenement is opgezet. De hele IT-wereld zal toekijken hoe Hewlett-Packard (hardware), Sybase (software), EDS (systeemintegratie) en France Telecom deze operatie uitvoeren.

Roger B. Wilson, HP's directeur Communicatie en Public Affairs in Europa, onderstreept het bedrijfskritische karakter van deze klus. De organisatie van het WK 1998 moet meteen vanaf de eerste wedstrijd op 10 juni op volle toeren draaien. Er is nagenoeg geen tijd meer om haperingen te verwijderen. Alles moet direct goed werken en volcontinu draaien.

Internet

De technische infrastructuur bestaat uit meer dan honderd lan's en Unix- en NT-servers. Bovendien zijn zeshonderd printers en tweeduizend Vectra- en Omnibook PC's geïnstalleerd.
Nieuw voor het WK Voetbal is Internet. HP en Sybase hebben een website (http://www.france98.com) gebouwd. Deze moet per dag zeker vijftig miljoen hits aankunnen, en bij grote belangstelling tot honderd miljoen hits. Daarnaast moeten miljoenen Fransen met een Minitel-aansluiting en duizenden journalisten via het intranet Infofrance '98 worden bediend. World Cup Online is de naam van de content engine die deze drie systemen voortdurend met actuele informatie moet voeden.
De grootste uitdaging is de website. Niemand kan namelijk bij benadering voorspellen hoe groot de toeloop naar http://www.France98.com zal worden. Daarnaast kan het verkeer grillig verlopen. Als bijvoorbeeld in de halve finale Nederland en Engeland elkaar treffen, zal het meeste verkeer via de website in Parijs lopen. Op de mirror-site in Plano (Texas) blijft het dan relatief stil.
Een grote vraag is ook hoeveel Aziaten interesse zullen tonen. Japan, dat zich op het laatste moment nog kwalificeerde, maakt weinig kans verder dan de eerste ronde te komen. Mocht Japan voor een sensatie zorgen, dan zal wellicht een derde site in Azië worden toegevoegd. De apparatuur hiervoor staat klaar, aldus Mike Shelton, marketing & business development director van Sybase.

Topdrukte

Intelligente routers kunnen de stroom van bezoekers uitsmeren over de verschillende sites. Eén à twee uur na het einde van de finale wordt een topdrukte verwacht. Het systeem is in ieder geval zo ingericht dat de kans op plat gaan minimaal is. Bij een te grote drukte wordt hooguit een aantal bezoekers geweigerd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-12T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.