Pentagon en Netscape geven millennium-informatie vrij

Rusland start serieuze aanpak 2000-probleem

Dit artikel delen:

Het Amerikaanse ministerie van Defensie verstrekt informatie over de millenniumproblematiek en zijn aanpak daarvan sinds deze week op het Netcenter-portaal van Netscape. Het Pentagon maakt zich geen zorgen over de eigen millenniumbestendigheid en zegt eind dit jaar al zijn kritische systemen gereed te hebben. Het controleren en testen van die legercomputers kost 2,5 miljard dollar.

Ondersecretaris John Hamre van het Amerikaanse ministerie van Defensie uit wel zijn bezorgdheid over de millenniumparaatheid van de Russische Federatie. Hamre zegt wel vertrouwen te hebben over cruciale Amerikaanse bedrijfssectoren, zoals de financiële instituten, de telecommunicatiemarkt en de stroomvoorziening. Hamre wil vrees voor onbedoelde raketlanceringen door computerfouten sussen met de mededeling dat nu 1673 van de 2300 bedrijfskritische militaire computers millenniumbestendig zijn. In totaal heeft het Amerikaanse leger een kleine 10.000 computers.

Koude Oorlog

"Tegen middernacht 31 december zullen alle kritische systemen gereed zijn", stelt de ondersecretaris. Daaronder vallen waarschuwingssystemen voor nucleaire raketaanvallen en commando- en controlesystemen van de eigen nucleaire en conventionele wapens. Het Pentagon haalt echter niet de deadline van 1 maart die president Clinton had gesteld. Dan zal slechts 93 procent van alle kritische legersystemen gereed zijn. "Maar het ministerie van Defensie zal over 351 dagen nog steeds in staat zijn het volk van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten te beschermen. Daar is geen twijfel over."

Zorgenkind

De Amerikaanse ondersecretaris van Defensie is wel bezorgd over de relatieve inactiviteit van Rusland betreffende de aanpak van het millenniumprobleem. De Russische regering erkent het millenniumprobleem pas sinds kort en wil ongeveer 500 miljoen dollar besteden aan de oplossing. Hiervoor gebruikt de overheid ondermeer de grote aantallen wiskundigen en wetenschappers die het in dienst heeft. Verder certificeert de Russische Federatie-commissie voor Communicatie en Informatie bedrijven om overheidsinstellingen te helpen bij de oplossing van het probleem.
Het Russische bedrijf Lanit Holding is hierbij benoemd tot eerste Year 2000 Readiness Center. Dit meldt wiskunde-professor Andrey Terekhov en algemeen directeur van de onderneming. Lanit zal de Rescueware-programmatuur gebruiken van het Amerikaanse bedrijf Relativity Technologies. Die conversie-software moet oudere Russische PC's en midrangesystemen bestendig maken tegen de millenniumwisseling. Deze overeenkomst heeft een waarde van tientallen miljoen dollars, maar de betrokken partijen onthullen vooralsnog geen concrete getallen.

Nucleaire ongelukken

De Russische Federatie is niet zo doordrongen van elektronische systemen als de Westerse wereld. Het zijn voornamelijk ministeries, het vervoerswezen en enkele privé-bedrijven, zoals olieconcerns en de vliegtuigmaatschappij Aeroflot, die essentiële systemen draaien op antieke computers. "Hierdoor heerste tot voor kort de overtuiging dat Rusland geen millenniumprobleem had", aldus Lanit-directeur Terekov. Hij meent overigens dat nucleaire ongelukken door de millenniumwisseling onwaarschijnlijk zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker