Stedin werkt met ArcGIS op iPad

Dit artikel delen:

De crisisorganisatie van netbeheerder Stedin heeft tachtig iPads in gebruik. Het bedrijf wilde al langer mobiel werken. Het werken volgens het principe ‘bring your own device’ brengt wel vraagstukken met zich mee. Hoe maak je deze ‘non-managed devices’ zoveel mogelijk ‘managed’? En hoe zit het met de beveiliging?

'Ambitieus netbeheerder Stedin werkt aan bedrijfsbreed gis' kopte de eerste In Perspectief-editie van 2011. De kern van de ambitie vormden: informatie-uitwisseling met derden, administratieve data in kaart brengen en mobiel werken. Hoeveel is daarvan terecht gekomen?

Diana van Eijk, gis-professional ontwikkelaar en beheerder van het ArcGIS-platform: 'Ik werk hier sinds 2009 en ben aangenomen om het geo-platform op te zetten. Het beheer en de ontwikkeling van dat platform staat nu, inclusief een acceptatie- en productieomgeving.' Stedin wisselt data uit met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. 'Twee keer per jaar verstrekken we de gegevens van de gas- en elektriciteitsstations. Dit noemen we ‘koude fase’. Uitwisseling in de koude fase is bedoeld om de Veiligheidsregio in geval van calamiteiten informatie te geven over ligging van Stedin-stations, zodat de veiligheid van de samenleving gewaarborgd kan worden.' De volgende fase in de externe uitwisseling zijn storingsgegevens, dit wordt aangeduid met ‘warme fase’. 'Je kunt dan bijvoorbeeld meteen een adressenlijst exporteren van het gebied om daar de acties uit het protocol te volgen.'

'Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken: laten zien dat er meer kan met data. Ik merk vaak dat wanneer ik aan collega’s de mogelijkheden van ArcGIS laat zien, er een wereld opengaat voor mensen.' Steeds vaker worden daardoor administratieve databestanden in kaart gebracht en er worden meer mogelijkheden ontdekt, omdat het nu mogelijk is om verschillende kaartlagen over elkaar te leggen en analyses uit te voeren.

Medewerkers in het veld zijn zelf met de vraag gekomen om mobiel te kunnen werken met ArcGIS. Nu worden iPads gebruikt door de netcoördinatoren, afdeling Communicatie en crisisorganisatie.

Van Eijk zit zeker niet stil. Ze richt zich ook op de implementatie van ArcGIS Online. 'Na een interne pilot rol ik - samen met collega Hans Slootjes en Esri-consultant Ivo Visser - ArcGIS Online nu verder uit voor de netcoördinatie. Inmiddels hebben we ook al veel positieve reacties op de Collector-app gekregen. In het veld zijn hier al veel toepassingen voor bedacht, zoals het vastleggen van foto’s bij schouwingen van stations.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-26T10:36:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.