DNB luidt noodklok voor millennium

De Nederlandsche Bank is ontevreden over de wijze waarop een aantal banken in Nederland het millennium-probleem aanpakt.

Zonder aanvullende maatregelen lopen enkele niet nader genoemde banken het risico in problemen te komen. De centrale bank houdt de voorbereidingen scherp in de gaten. De onderdirecteur van De Nederlandsche Bank (DNB), drs A.L. Touw, waarschuwde het bankwezen tijdens een toespraak in de RAI. Hij sprak daar ter gelegenheid van de Nationale Millennium Conventie.
Als banken de problemen niet tijdig aanpakken, kunnen ze met grote operationele problemen te kampen krijgen of, in het uiterste geval, met een faillissement worden bedreigd. Hoewel nagenoeg alle banken het probleem serieus nemen, zijn enkele instellingen volgens de DNB nog onvoldoende uit de startblokken gekomen.
De centrale bank heeft in haar rol van toezichthouder op de Nederlandse banken inmiddels een hartig woordje met deze groep achterblijvers gesproken. Daarbij zijn afspraken gemaakt om de bestaande knelpunten te verhelpen. De Nederlandsche Bank blijft deze groep nauwlettend volgen. Deze maand start een nieuw onderzoek naar de voortgang en de kwaliteit van de aanpak van de 2000-problematiek.

Manco's

DNB heeft al in november 1996 een onderzoek gedaan naar de aanpak van het probleem door de banken. Toen leek er sprake van onderschatting. Inmiddels is er veel ten goede veranderd. Maar over de hele linie is de aandacht voor de zogenoemde 'embedded systems' nog te beperkt. "Juist ook voor de banken is de controle van deze ingebedde systemen belangrijk. Zaken als de beveiliging van panden en kluizen en de temperatuurregeling van computerruimten zijn van dergelijke systemen afhankelijk", aldus Touw.
Daarnaast schort het nog aan de inventarisatie van de millennium-problemen bij kredietklanten. Deze bevindt zich bij veel instellingen nog in de beginfase. Ook al is een bank zelf millennium-bestendig, dan betekent dit niet dat de overgang naar de volgende eeuw gegarandeerd soepel zal verlopen. Touw: "Als belangrijke debiteuren er niet in slagen tijdig voorbereidingen te treffen kan dit het bankbedrijf in gevaar brengen."  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.