Internet en oplossingen speerpunt van IT-investeringen in Nederland

Verschuiving van rendementsdenken naar winstgevendheid

Het Nederlands bedrijfsleven gaat volgend jaar veel investeren in 'echte IT-oplossingen' voor het oplossen van zakelijke knelpunten. Bovendien wordt veel geld gestoken in het aanpassen van de infrastructuur zodat Internet-achtige toepassingen mogelijk worden.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van Giarte Publishing onder ruim tweehonderd IT-managers in Nederland. Hen werd gevraagd welke nieuwe technologieën op korte termijn belangrijk geacht worden en waar de investeringen de komende tijd heen geleid worden.
Het blijkt dat organisaties tegenwoordig vooral kijken naar de zakelijke belangen die met de IT-investeringen gemoeid zijn. Het verhogen van omzet en winst wordt belangrijker geacht dan het verlagen van de kosten. Ook minder van belang is het efficiënter werken van de IT-afdeling.
Ondanks deze zakelijke doelstellingen blijkt de nadruk in de investeringen vooral te liggen op het verbeteren van het beheer van de informatietechnologie. Investeringen in de infrastructuur komen nu nog op de tweede plaats, maar groeien snel, vooral onder invloed van de uitgaven aan Internet-technologie.

Ontwikkeling onderuit

Opmerkelijk is verder dat er slechts matig belang wordt gehecht aan het ontwikkelen van software. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de snelle opkomst van standaard toepassingen.
Giarte onderzocht ook hoe bekend nieuwe technologieën in de IT-wereld zijn. Hieruit blijkt dat een modekreet als network centric computing slechts bij ongeveer eenderde van de respondenten bekend is. Niet veel verder komen de 'intelligente agenten' van de softwareleveranciers.
Bekendere technologieën zijn Itil (beheersmethode), datamining en middleware. Toch halen ook deze drie niet de score van een 'toptechnologie'. Daarvoor moet het onderwerp bij minimaal 75 procent bekend zijn. Dit zijn bijvoorbeeld client/server en Internet. Opvallend hierin is de hoge bekendheid van het begrip intranet, dat door 80 procent herkend wordt.

Oplossingen, oplossingen

De investeringen in de komende jaren gaan vooral uit naar 'oplossingen'. Ruim 20 procent verwacht de komende drie jaar te investeren in groupware en datawarehousing. Documentaire informatiesystemen zijn nog populairder: ruim een kwart van de organisaties verwacht hierin te gaan investeren.
Intranet is echter het heetste item dezer dagen. Ruim 30 procent van de onderzochte bedrijven investeert hier al in en de komende drie jaar verwacht nog eens 25 procent te volgen.
Investeringen in het ontwikkelen van software zijn niet langer populair, zo signaleert Giarte. Nog minder populair zijn de case-tools in deze deelmarkt. "Rapid application development en object-georiënteerd ontwikkelen doen het wat dit betreft stukken beter."

Internet versus edi

Hoewel de gevonden resultaten voor de meeste economische sectoren vrij goed overeen komen, blijken bij de industrie andere prioriteiten te liggen dan in de rest van de economie. Gevraagd naar welke technologie de komende jaren het belangrijkst zal worden, antwoorden bijna alle branches met 'Internet'. De industrie daarentegen acht 'edi' (electronic document interchange) van groter belang. Overigens hoeven deze twee ontwikkelingen elkaar niet in de weg te staan: op dit moment zijn er talloze leveranciers in de slag om edi via Internet mogelijk te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-20T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.