ING opent nieuwe controlekamer

'Master Control Room' waakt over alle it-operaties

Het nieuwe commandocentrum van ING bewaakt alle systemen en regelt de gegevensverwerking binnen het concern. Het vormt het sluitstuk van een reorganisatie, waarbij de Nederlandse rekencentra zijn teruggebracht tot twee locaties.

Er heerst een serene rust in de ING Master Control Room. Niemand zou denken dat dit nieuwe commandocentrum het kloppend hart vormt van de automatisering binnen het bank- en verzekeringsconcern. "We hebben bewust alle apparatuur behoudens de beeldschermen in de computerzaal geplaatst. Vandaar de stilte", zegt Roel van der Baan, manager computer & network operations.
Van der Baan wijst op een groot scherm boven alle schermen van de operators. Dit is het Focal Point, dat een overzicht geeft van de status van alle platformen (mainframe, midrange en het netwerk). Focal Point draait met Netview van IBM. Alle systemen rapporteren aan deze beheersoftware. De zaalmedewerkers kunnen aan de hand van de kleuren van meldingen zien wat er aan de hand is. Rood betekent natuurlijk alarm! Zij kunnen zo storingen zien aankomen en deze proberen te verhelpen voordat er een officiële storingsmelding van gebruikers binnenkomt.
Aan de andere kant van de zaal hangt nog een groot scherm voor het bewaken van de betalingsstromen: de pinautomaten, de betaalautomaten en de koppelingen met het bancaire betalingsnetwerk Interpay. "Met automatische bewaking zijn we al sinds 1986 bezig", zegt Van der Baan. "De volgende stap is een toepassing die geen storingen aan de technisch componenten meldt, maar per product, bijvoorbeeld hypotheken. "Ketenbewaking", noemt hij dat, "waardoor gebruikers sneller te helpen zijn."
De zaal is ergonomisch ingericht met een lichtinstelling die zich voor een natuurlijker bioritme aanpast aan het tijdstip van werken: hoe donkerder buiten, des te zachter het licht. Er wordt gewerkt in vijf ploegendiensten met per ploeg maximaal achttien operators en één shiftmanager. Buiten de commandozaal staan bankjes waarop zij kunnen uitrusten.

Consolidatie

De controlekamer is in het kader van het project Concentratie Rekencentra in negen maanden (januari-september 2002) gebouwd en bevindt zich in het rekencentrum Rotterdam Wilgenplas aan de A20. Deze locatie is uitverkoren om uit te groeien tot het centrale computercentrum van ING met een backup-locatie bij de Postbank in Arnhem. Het rekencentrum vangt niet alleen de Nederlandse operaties op, maar ook de Europese. "De bundeling van de rekencentra past in het beleid van ING - voortgekomen uit de fusie tussen Postbank, NMB en Nationale Nederlanden - om meer als één bedrijf te opereren", zegt Paul Fox, hoofd Operations bij ING Nederland. "Daar hoort dus ook een standaardisatie van de it-architectuur bij. Door het centraal te beheren houden we de kosten in de hand." Alleen de printeractiviteiten worden nog apart uitgevoerd in andere vestigingen. Van de 125 operators werken er tachtig in Rotterdam. De rest is intern herplaatst.
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.