Millennium rijdt euro in de wielen

Gartner: Houdt Jaar 2000- en euro-project gescheiden!

De totale kosten wereldwijd van de invoering van de euro schat Gartner Group op 100 miljard dollar. Voor het oplossen van het Jaar 2000-probleem moet ongeveer eenzelfde bedrag worden uitgetrokken. Voor sommige bedrijven kan het euro-probleem evenwel vijf maal duurder uitpakken dan de millennium-aanpassingen.

Nick Jones, analist van de Gartner Group, voorziet vooral problemen bij de minder grote financiële instellingen en internationaal opererende handelsorganisaties. "Neem bijvoorbeeld een middelgrote Belgische bank. Die moet al zijn systemen en database-tabellen grondig aan de euro aanpassen, zal euro-producten moeten bedenken en ziet zich in de nabije toekomst geconfronteerd met nieuwe concurrenten. Denk bij dit laatste maar eens aan grote Amerikaanse banken die pan-Europese activiteiten gaan ontwikkelen."
Om het hoofd boven water te houden moet een bedrijf zich terdege voorbereiden op de invoering van de euro, zegt Jones. "Omdat er nog weinig zeker is betekent dit dat alle mogelijke politieke, technische en zakelijke scenario's en de IT-gevolgen daarvan op een rijtje moeten worden gezet. Grote spelbreker vormt echter het millennium-probleem. Het oplossen van dit vraagstuk zuigt momenteel alle financiële en personele hulpbronnen op. Hoe langer een bedrijf wacht met euro-aanpassingen hoen minder goede bronnen er voorhanden zijn. Werken met minder opgeleide IT-medewerkers leidt tot slordige software-aanpassingen en hogere test- en implementatiekosten."
Om het capaciteitsprobleem te ondervangen kiezen sommige organisaties ervoor het Jaar 2000- en euro-probleem als één project uit te voeren. "Niet doen", waarschuwt Jones. "Hoewel ze gelijkenissen vertonen zijn het toch twee verschillende projecten. Daarbij heeft dertig jaar professionele automatisering ons geleerd dat het risico toeneemt naarmate een project groter wordt."
 
De projecten 'Jaar 2000' en 'euro' hebben veel gemeen. Ze veroorzaken hoge kosten, kennen onvermijdelijke harde deadlines, zijn voor iedere concurrent hetzelfde, stichten verwarring onder topmanagers, en betekenen veel gepruts aan veel line-of-codes. Toch zijn het wezenlijk andere projecten:

Kenmerken euro-project:Kenmerken Jaar 2000-project:
- Mijlpalen: 1999 (giraal) en 2002 (chartaal)- Mijlpaal: 2000
- Nieuwe ontwikkeling- Probleem rond legacy-systemen
- Zakelijk gedreven- Technisch gedreven
- Verandering van systeemfuncties- Systeemfuncties onveranderd
- Veel achtergrondinformatie nodig- Weinig achtergrondinformatie nodig
- Trainen van gebruikers en klanten- Beperkt trainen eindgebruiker
- Niet gereed? Afloop soms onzeker- Niet gereed? Afloop bekend

 
Bron: Gartner Group

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.