Structurele groei IT-bestedingen

De komende jaren stijgen de IT-bestedingen met 3 tot 4 procent. Er zal vooral veel software en dienstverlening worden verkocht. Het aandeel van hardware in de totale IT-omzet daalt, terwijl de omzet door de prijserosie met moeite stabiel zal blijven. Deze verwachting komt naar voren uit het onderzoek 'Rabobank Cijfers en Trends 1997/1998. Een visie op 75 branches in het Nederlandse bedrijfsleven'.

Vorig jaar werd aan informatietechnologie 18,1 miljard gulden besteed, waarvan 10,2 miljard aan hardware, 4,3 miljard aan services, 2,9 miljard aan software en 0,7 miljard aan overige hulpmiddelen. Gezien de aanhoudende groei zal een inhaalslag plaatsvinden bij het Nederlandse onderwijs op het terrein van de informatie- en communicatietechnologie.
Rabobank verwacht veel van het Internet-gebruik. Het aantal aansluitingen in Nederland groeit maandelijks met 8 tot 10 procent. Eind 1997 zullen een miljoen gebruikers op het Net zijn aangesloten. Dat legt een druk op beveiliging en registratie.
De bank voorspelt ook een groei in het computergebruik thuis. Inmiddels beschikt 39 procent van de Nederlandse huishoudens over een PC. Tien procent zal de komende tijd overgaan tot eerste aanschaf of vervanging van een PC. Het aantal computers in bedrijven stijgt dit jaar met 12 procent tot bijna 1,8 miljoen.
Momenteel werkt circa 60 procent van de 161.000 automatiseerders buiten de branche, namelijk bij de IT-afdelingen van bedrijven en instellingen. Hoewel steeds meer IT'ers de overstap maken naar de computerdienstverlening, groeit het aanbod niet evenredig met de vraag. De detacheringsmarkt is hierdoor sterk opgebloeid en die bloei duurt voorlopig voort. De vraag naar personeel neemt op korte termijn extra toe door het millennium-probleem en de invoering van de euro. Over de gehele wereld zullen de kosten voor het oplossen van het Jaar 2000-probleem uitkomen op zo'n 600 miljard dollar. Rabobank schat in dat Nederland 10 miljard gulden kwijt is aan de aanpassingen. RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-26T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.