MKB zorgenkind bij 2000-probleem

Ook overheid en zorgsector nog kwetsbaar

Het midden- en kleinbedrijf, de overheid en de zorgsector lopen ver achter bij het oplossen van het millennium-probleem. Platform-voorzitter Jan Timmer en minister Wijers van Economische Zaken roepen beiden middelgrote en kleine bedrijven op de problemen niet te onderschatten.

Alle belangrijke sprekers op de Nationale Millennium Conventie die vorige week plaatsvond waren het hierover eens. Mr A.C. Blom, voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, noemde ook de bouw en de transportsector probleemgevallen. Hele ketens van bedrijven kunnen ontwricht raken als ergens een belangrijk radertje wegvalt. Blom houdt ernstig rekening met stagnatie in de economie. Zo is de Rotterdamse haven bijvoorbeeld zeer kwetsbaar. Hoewel de verzekeraars niet aan doemdenken willen doen, achten ze een recessie heel wel denkbaar.
Blom hield zijn gehoor voor dat het millennium een probleem is van de samenleving als geheel. Het zou verkeerd zijn alles op de verzekeraars af te wentelen, meende hij. De bedrijven moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. "Alle hens aan dek", riep hij.

Geen dekking

De verbondsvoorzitter onthield zich van harde uitspraken over de mogelijkheid dat de verzekering bepaalde schades dekt. Vaststaat dat bij onvoldoende preventie geen dekking bestaat. Volgens Blom moeten bedrijven doen wat er redelijkerwijs nog kan worden gedaan. De verzekeraars hopen binnen een maand meer duidelijkheid te verschaffen over hun opstelling straks.
Blom temperde alvast de verwachtingen. Ook Platform-voorzitter Jan Timmer riep het bedrijfsleven op de problemen niet 'en masse' af te wentelen op de verzekeraars en de leveranciers. "Wie dat doet, ontbreekt het aan realiteitszin", aldus Timmer. Hij deed een dringend beroep op de bedrijven om zelf met de oplossing van het probleem te beginnen. De meeste ondernemers zijn zich nu wel bewust van de naderende moeilijkheden. Alleen steken ze te weinig de handen zelf uit de mouwen.
Volgens Timmer botsen veel afnemers momenteel met hun leveranciers. Ze slaan elkaar met brieven om de oren. Veel bedrijven vragen hun leverancier op hoge toon om een verklaring van millennium- bestendigheid. Veel leveranciers krijgen ook het gevoel bestookt te worden met onredelijke vragen. Timmer riep het bedrijfsleven op niet in een papieren moeras verzeild te raken. Het is beter samen met de leveranciers in een goede sfeer naar oplossingen te zoeken dan continu brieven te schrijven. Vooral juridische adviseurs hebben er een handje van ellenlange brieven te schrijven naar leveranciers. "We dreigen veel te veel in vraagstukken rond de juridische aansprakelijkheid verzeild te raken." Dit leidt volgens Timmer tot schijnzekerheid. Bovendien lost het niets op.

Onderschatting

Minister Wijers waarschuwde in zijn toespraak voor onderschatting. Volgens hem is het een fabeltje dat het midden- en kleinbedrijf al veel verder is dan de grote bedrijven als het gaat om het oplossen van het millennium-probleem. "We krijgen signalen uit binnen- en buitenland dat de meeste mkb-ers nog zitten te wachten op de uitlevering van de meeste millennium-bestendige pakketten en op de vervanging van de oude PC's. De meeste mkb-ers kunnen dus eenvoudigweg niet klaar zijn, omdat de spullen er nog niet eens zijn."
Ook over de financiële gevolgen moeten we volgens Wijers niet te lichtvaardig doen. "Helaas vergeet men dat op dit moment het grote geld nog moet worden uitgegeven. De grootste kosten beginnen pas na de inventarisatie- en analysefase. Zo is bijvoorbeeld bekend dat het testen van de apparatuur al minstens de helft van de kosten bedraagt. Dat is tenminste de ervaring bij multinationals en banken die al drie jaar bezig zijn. En daarbij komt ook nog eens het probleem van de 'embedded software', die verweven zit in allerlei systemen en processen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.