Devoteam tekent voor bagageafhandeling Schiphol

In de koffers

Devoteam gaat ervoor zorgen dat de bagage-afhandeling op Schiphol voortaan op rolletjes verloopt. De automatiseerder bouwt en implementeert voor de luchthaven een Tivoli-beheerapplicatie die de bagage-infrastructuur permanent in de gaten houdt.

Redelijke resultaten
In 2002 behaalde het beursgenoteerde Devoteam een omzet van 136 miljoen euro, een groei van 26 procent ten opzichte van 2001. De Franse automatiseerder dook wel in het rood (56,2 miljoen verlies), maar dat had hoofdzakelijk te maken met afschrijvingen. Het bedrijf zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar toenemen met 15 procent in vergelijking met een jaar geleden. Wel heeft het honderd medewerkers ontslagen, waardoor het aantal personeelsleden inmiddels op 1570 ligt. Devoteam is behalve het thuisland actief in de Benelux, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Denemarken en Spanje. Duitsland is onlangs via een management-uitkoop afgestoten.
Schiphol heeft geen beste naam als het gaat om de bagage-afhandeling. Daarom wil de luchthaven dat het bagageafhandelsysteem (bas), verantwoordelijk voor het transport van de koffers, tassen en ander reisgoed van passagiers tussen de terminals en de vliegtuigen, continu in de gaten wordt gehouden. Het systeem bestaat uit een infrastructuur met rolbanden en bagagekarretjes, en besturingssoftware. Schiphol heeft Devoteam Mainland aangetrokken om een managementbeheersysteem op te zetten dat Bas 24 uur per dag bewaakt en bijstuurt. De automatiseerder uit Nieuwegein gebruikt voor deze disaster recovery-oplossing Tivoli Enterprise-software (en IBM-servers en -opslagsystemen), en levert het na drie maanden bouwen in juli op.
Directeur Wim Geukens is opgetogen over het contract, dat een waarde heeft van één miljoen euro. Hij noemt het bovendien bijzonder dat Schiphol zo'n contract sluit, omdat de luchthaven net als veel andere organisaties momenteel de hand op de knip houdt inzake nieuwe ict-projecten. Het geeft volgens hem dan ook aan hoe groot het belang is dat Schiphol aan het doorgaan ervan hecht.

Projecten

Geukens is sinds eind vorig jaar directeur Devoteam Mainland. Net als voor veel andere detacheerders heeft het bedrijf een moeilijk jaar achter de rug. Een kwart van het personeel moest vertrekken - bij de it-beheerspecialist werken vandaag de dag circa tachtig medewerkers - en aan de top waren er diverse wisselingen van de wacht. "Sinds enkele maanden noteren we weer zwarte cijfers", vertelt de directeur. "Het blijft een moeilijke markt, waarin we trachten meer projecten binnen te halen en minder detachering. We doen meer aan risicospreiding en zoeken ook werk buiten het bank- en verzekeringswezen."
De Nieuwegeinse automatiseerder is overigens onderdeel van het Franse Devoteam, een gevestigde ict-naam in Frankrijk. Begin 2001 nam Devoteam de toen nog Mainland Sequoia geheten firma over, omdat het in Europa het aanbod van it-beheerdiensten wilde uitbreiden. De Fransen vonden met name de Tivoli-kennis binnen Mainland aantrekkelijk. In de overnameboedel bevond zich ook het onderdeel Remain, een nichespeler op de markt van geautomatiseerd veranderingsbeheer van softwarecomponenten binnen een AS/400-omgeving. Vorige week werd bekend dat Remain na een management-uitkoop zelfstandig verder gaat. "Het was toch een vreemde eend in de bijt", constateert Geukens. "De Devoteam Mainland wil zich voortaan tot de kern van de zaak beperken. Het richt al zijn aandacht op het aanbieden van snel op te leveren, hapklare beheeroplossingen."
Hierbij hoort overigens ook het beheer van telefoniedataverkeer. Devoteam is van oorsprong sterk in de telecomsector en nam vorig jaar 'landgenoot' Siticom over. Een onderdeel daarvan was de Nederlandse telecomadviesclub Columbi uit Zoetermeer, dat tegenwoordig opereert onder de naam Devoteam Columbi met een twintigtal adviseurs.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.