Millenniumprobleem blijft heet hangijzer

Grote catastrofes blijven uit

Ongeveer 28 procent van de Nederlandse organisaties zal niet op tijd klaar zijn met millenniumreparaties. Vooral de sectoren landbouw en visserij en de gemeenten kampen met een achterstand. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van het Millennium Platform.

Het onderzoek, uitgevoerd door PA Consulting Group onder 10.000 bedrijven en instellingen, geeft de situatie van begin april weer. Hieruit blijkt dat 65 procent van de Nederlandse organisaties de reparatiefase heeft afgerond. Opmerkelijk is dat kleinere bedrijven hun achterstand ten opzichte van de grotere organisaties grotendeels hebben ingelopen. Vorige maand nog beweerde platform-voorzitter Jan Timmer dat de branche-organisaties in het midden- en kleinbedrijf te weinig deden om het Jaar 2000-probleem aan te pakken.

Niet tijdig

Hans Dona, directeur projectbureau millennium overheid vindt de uitkomsten over de landbouw, visserij en gemeenten niet verrassend. "Dat zijn de sectoren waar initiatieven laat tot stand zijn gekomen." Voor de gemeenten geldt dat met name de kleinere moeite hebben met het testen. Zij hebben niet voldoende deskundigheid en apparatuur in huis. "De meeste daarvan zullen ook geen tijd hebben voor een finale test", zegt Dona. "Daarom benadrukken wij het belang van zogeheten continuïteitsplannen, die verstoringen in 2000 moeten opvangen. Momenteel lopen er pilots in Hilversum, Gouda en Wassenaar die begin juni aflopen. De gemeenten kun nen profiteren van de bevindingen die hieruit komen."
Woordvoerder Gerard van der Grind van LTO Nederland betwijfelt of er landbouwers zijn die hun reparaties niet op tijd afkrijgen. "De minder gecomputeriseerde bedrijven lopen achter, maar er staan nog tal van acties op stapel waarmee ze het probleem op tijd de baas kunnen zijn."

Verstoring

Het Millennium Platform toont zich tevreden over de vooruitgang die is geboekt. Een halfjaar geleden was nog maar 44 procent van de respondenten millenniumbestendig. Tegelijkertijd maakt het platform zich zorgen over de bijna 30 procent die zegt niet tijdig gereed te zijn met het aanpassen van hun vitale systemen en objecten en kritische bedrijfsprocessen. Oorzaken zijn te ambitieuze projectplannen en testfases die langer duren dan verwacht. Ook zijn niet alle processen binnen bedrijfsketens te testen. De risico's hiervoor zijn te groot en de tijd ontbreekt. Bovendien, merkt het platform op, is er nog steeds te weinig aandacht voor de ketenproblematiek, zoals de continuïteit in logistieke processen en geautomatiseerde productieprocessen die buiten de verantwoordelijkheid van IT-afdelingen vallen.
Uit het rapport komt naar voren dat de meest vitale objecten en systemen, waaronder die van de nutsbedrijven, de eeuwwende zullen over leven. Catastrofes zullen zich bijna zeker niet voordoen. Wel stellen de onderzoekers dat er rekening moet worden gehouden met talloze kleinere verstoringen in bedrijfsvoeringen. Jan Timmer spoort daarom aan tot "een tempoversnelling bij de aanpak, extra aandacht voor niet-IT-aspecten en het opstellen van continuïteitsplannen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.