Valstrik (Wat is er leuk aan werken in de IT?)

Sinds augustus 1997 ben ik als adviseur architectuur werkzaam in informatiseringstrajecten. Veel mensen vragen zich af wat iemand met een organisatiewetenschappelijke achtergrond in de ICT doet.

Ik moet dan uitleggen dat ik niet programmeer in Basic, geen floppies formatteer, geen interfaces soldeer of aan een helpdesk mensen help met het indrukken van de enter-knop. Tot de automatisering behoren ook adviestrajecten die leiden tot het specificeren en afbakenen van informatiebehoeften en het herontwerp van bedrijfsprocessen. Wanneer ik dit heb uitgelegd knikt men instemmend, het ongeloof is weg: 'die jongen heeft een goede keuze gemaakt'! Inderdaad was het een goede keuze. Mijn leven heeft een ware metamorfose ondergaan sinds een jaar geleden. Beregoed salaris, auto en relaxte veertig-urige werkweken en uitstekende carrièremogelijkheden. Daarnaast een sterke mate van professionalisering, en dan bedoel ik niet 'bij ons krijgt u training-on-the-job'. Want dat is voor mij hetzelfde als: wij kunnen mensen niet opleiden, dus moeten ze het vak maar in de praktijk leren. En ik doel ook niet op de ICT-gigant uit Utrecht, waar een afgestudeerde Heao-studente verder wilde studeren, een goede basisopleiding volgde en vervolgens concludeerde: 'uw server staat op de verkeerde poort'!
Voor dat soort 'opleidingen' koop je niets, daarvoor hoef je niet naar de grootste toe. In dit geval geldt: de grootste maar niet de beste! Trap niet in die verhalen van grote auto's, milleniumproblemen oplossen en erp-floppy's installeren. Het leven draait niet om grote auto's en ook niet om het zoeken van data in een stapel papier. Maar als je korte-termijnoplossingen zoekt: doe dat dan vooral, dan heb je in een ieder geval tot 2000 data gezocht en een auto in je bezit gehad.
De ruime arbeidsmarkt wordt veroorzaakt doordat de EU de euro zo nodig moest invoeren, terwijl ook het 'jaar 2000'-probleem al speelde. Op dit moment overschaduwen de mogelijke problemen met betrekking tot de euro en het millenniumprobleem de markt. Nieuwbouw wordt stilgelegd, oude Cobol-programmeurs zijn goud geld waard.
Wat ik vooral leuk vind aan het werken in de ICT in deze krappe arbeidsmarkt, is dat er veel van je verwacht wordt en je je extra moet inzetten om aan de verwachting te voldoen. Je wordt gezien als de deskundige en het is een uitdaging om te bewijzen dat je die ook bent. Om dit waar te kunnen maken zul je nauw contact moeten onderhouden met de mensen voor wie je werkt. Dit sociale aspect van de ICT maakt het voor mij extra leuk.
 
Pieter Lugtigheid
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Pieter Lugtigheid
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.