Bedrijven voorzien dit jaar bescheiden groei

CBS voorspelt verzadiging van IT-markt

VOORBURG - De hausse in de automatiseringsuitgaven is absoluut voorbij. De Nederlandse bedrijven verwachten dit jaar in totaal niet meer dan 19 miljard gulden te besteden aan automatisering. Dit betekent een stijging van iets minder dan 2,2 procent. De automatiseringsmarkt begint duidelijk trekjes van verzadiging te vertonen.

Uitzondering op de ontwikkelingen vormt alleen datacommunicatie. Internet en vooral het elektronisch postverkeer tussen bedrijven (e-mail) houden de bestedingen nog op peil. Ondernemers verwachten dit jaar een forse toename van de elektronische datacommunicatie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven verwacht eind dit jaar zijn computers te kunnen laten communiceren met computers van andere bedrijven. Dit betekent een toename van 20 procent vergeleken met 1994. Bij 90 procent van deze bedrijven wordt al elektronisch bankieren toegepast.
Ook de interne datacommunicatie neemt zienderogen toe. Het CBS heeft onderzocht hoeveel bedrijven gebruik maken van gekoppelde PC's of terminals. Eind dit jaar zal dit naar verwachting bij zes van de tien geautomatiseerde bedrijven het geval zijn. Het werken met centrale bestanden (databases) is de meest voorkomende toepassing; bijna de helft van deze bedrijven maakt hiervan gebruik.

Intern sneller

De interne datacommunicatie maakt een nog veel snellere ontwikkeling door dan de externe datacommunicatie. Eind dit jaar verwacht één op de drie bedrijven met gekoppelde PC's of terminals hiervan gebruik te maken. Dit betekent een toename van 64 procent vergeleken met eind 1994.
Het aantal PC's dat in een netwerk is opgenomen, blijkt ook aanzienlijk toe te nemen. Eind 1994 bedroeg dit aantal 736.300. Na een groei van 19 procent vorig jaar wordt voor 1996 gerekend op een toename van bijna 15 procent. Eind dit jaar zal het Nederlandse bedrijfsleven dan ook meer dan 1 miljoen gekoppelde PC's hebben, hetgeen neerkomt op een groei van 36 procent in twee jaar tijd. Het aantal (netwerk- en file-)servers zal in deze periode met 29 procent groeien. De aantallen 'stand alone' PC's en terminals dalen daarentegen met respectievelijk 6 en 18 procent. Ook het aantal mainframes blijft teruglopen: van 3.800 naar 3.700. Dat is een daling met 3 procent. Het aantal minicomputers stijgt met 1 procent naar 15.500.
De CBS-cijfers verschillen van die van de Fenit. Deze vereniging voor de IT-branche houdt een steekproef onder de leveranciers van IT-produkten. Daarin zitten ook de bestedingen van de overheid en de consumenten. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-08T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.