Zicht op it-operaties

De 'it-governance' bij ING

It-managers worstelen met de vraag hoe zij de dagelijkse it-operaties kunnen beheren en bijsturen. Zij kunnen hun toevlucht nemen tot portfolio-beheersoftware. Financieel concern ING koos voor Business Engine.

ING haalt al een aantal jaren de bezem door zijn informatiehuishouding. De oprichting van 'shared service centers', het inkrimpen en samenvoegen van rekencentra, het ontrafelen van de brij aan (verouderde) applicaties, het terugdringen van inhuurkrachten en de invoering van een standaardisatienorm moet een simpelere en goedkopere it-omgeving opleveren. Het financiële concern wil ook weten wat de werkelijke it-kosten zijn om daarop beter te kunnen sturen, vertelt Mark Strauch, operationeel directeur van het Amerikaanse Business Engine. Zijn bedrijf levert webgebaseerde 'it-governance'-software, waarmee managers hun ict-portfolio kunnen beheren en analyseren. De software van Business Engine bestaat uit een scoringsmodel met wegingsfactoren voor ondernemersdoelstellingen (zoals omzetgroei, kostenreductie en klanttevredenheid) en bijbehorende gegevens over projecten, budgetten en it-functies. "Een it-manager wil zijn afdeling runnen als een bedrijf, en niet als een technologieshop. Hij wil inzicht krijgen in de dagelijkse operaties van zijn it-afdeling."
Binnen ING hebben Nationale Nederlanden en het Belgische BBL de 'Rapid Portfolio Solution' van Business Engine gebruikt. Strauch: "Zij wilden hun it-portfolio scherper afstemmen op de wensen van gebruikers. Een strategisch vernieuwingsproject dat snel gestart moest worden vormde een praktische aanleiding. Alleen was daarvoor in eerste instantie noch budget noch menskracht beschikbaar. Met ons model is uit te rekenen wat de gevolgen zijn voor andere systemen, zoals uit- of afstel, als het project toch doorgaat. Die uitkomsten kan een it-afdeling voorleggen aan zijn interne klanten. Er kan dan een afgewogen beslissing gemaakt worden of een nieuw project door kan gaan."
In het geval van ING betekende dit het einde of het uitstellen van een aantal it-projecten. Het concern wil niet ingaan op een verzoek om een concrete toelichting te geven op dit praktijkgeval. Strauch voegt nog toe dat ING een aantal 'wat als...'-scenario's heeft bekeken. Hierin stonden de voors en tegens uitgewerkt van bepaalde aanpassingen van het it-portfolio. "Binnen een paar weken waren de veranderingen doorgevoerd."
Business Engine voerde het project bij ING in samenwerking met Capgemini uit. Strauch heeft goede hoop dat binnen een jaar heel ING de it-portfolio-beheersoftware zal toepassen. In Nederland wil het bedrijf tevens gaan samenwerken met PinkRoccade. Het Amerikaanse Business Engine is in 1986 opgericht als leverancier van projectmanagementsoftware voor luchtvaart- en defensieorganisaties. Sinds een jaar of vijf biedt het 'it governance'-software aan. Strauch rekent Niku, Planview en Mercury Interactive tot de belangrijkste concurrenten. In Nederland behoort ook de optische divisie van Philips tot de klantenkring.< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.