Gartner: 'Programmeren speerpunt in nabije toekomst'

Bureau onderzoekt of technieken ertoe doen:

STAMFORD, CT - Informatietechnologie is een vakgebied waarin lege frasen en nieuwe 'hypes' aan de orde van de dag zijn. Zelden haalt zo'n hype de dagelijkse praktijk. Dit blijkt weer eens uit een uitgebreid onderzoek van IT-adviesbureau Gartner Group.

Gedurende 1995 onderzocht Gartner in welke mate nieuwe 'technologieën' werden toegepast in allerlei organisaties. Hieruit bleek dat slechts zes van de 27 onderzochte nieuwigheden op meer dan gebruikelijke aandacht uit de praktijk konden rekenen. De top drie bestaat geheel uit geavanceerde programmeertechnieken: object-oriëntatie, visuele programmering en op regels gebaseerde systemen. Nog drie andere technologieën die toegepast worden bij meer dan 20 procent van de ondervraagde organisaties zijn gedistribueerde relationele databases, draadloze datacommunicatie en elektronische vergadersystemen. Met name dit laatste noemt Gartner opvallend.
Slechts drie van deze zes noviteiten zullen in de komende twee jaar door praktisch iedere organisatie ingezet worden. Het gaat dan om object-oriëntatie, gedistribueerde databases en draadloze communicatie.

Verder in de toekomst

Twee tot vijf jaar vanaf nu komt het accent van de ontwikkelingen meer op de infrastructuur te liggen. Genoemde technologieën in dit kader zijn de asynchrone communicatie (atm, asynchronous transfer mode), object-georiënteerde databases en middleware, 'intelligente' agenten voor het uitvoeren van arbeidsintensieve taken en massaal parallelle gegevensverwerking.
Ook produkten die het mogelijk maken beter samen te werken, komen meer en meer in de belangstelling te staan. Andere technologieën, die door meer dan 50 procent van de ondervraagden binnen vijf jaar zullen worden toegepast, zijn data mining en spraakherkenning. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-02T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.