500 Miljoen aan IT-opleidingen

Volgend jaar zullen organisaties meer geld uitgeven aan automatiseringsopleidingen, verwacht onderzoeksbureau Heliview. In de net verschenen ICT-monitor wordt de marktomvang in 1997 geschat op 500 miljoen gulden. In 1998 zal elk bedrijf gemiddeld meer aan opleidingen besteden, maar met hoeveel het totaal stijgt is onduidelijk. Met name kleine bedrijfjes hebben hun plannen nog niet klaar.

Het onderzoeksbureau interviewde 950 mensen die verantwoordelijk zijn voor de automatisering van organisaties met tenminste vijf werknemers. Circa 22 procent van de bedrijven stuurt dit jaar personeel op cursus. Het gemiddeld aantal cursisten per bedrijf ligt in 1997 op dertien. In 1998 zal dit op zeventien uitkomen.
Veruit het grootste deel van de cursisten (81 procent) is eindgebruiker. De verhouding IT-professionals en eindgebruikers zal in 1998 nog meer opschuiven richting de laatste categorie. "Op basis van de steeds ingewikkelder wordende programmatuur lijkt de behoefte aan automatiseringsopleidingen voor de groep eindgebruikers belangrijker te worden", schrijft Heliview. Een trend is dat bedrijven hun professionals steeds vaker opleidingen laten volgen op gebied van persoonlijke vaardigheden, zoals communicatie. Eindgebruikers scholen zich vooral bij in tekstverwerking, Office-pakketten en rekenprogramma's.
Bedrijven zijn wel erg ouderwets als het gaat om scholing, constateert Heliview. Men volgt de cursussen op locatie (niet via Internet) en als cursusvorm geniet het traditionele klassikale onderwijs de voorkeur. Toch hebben bedrijven hooggespannen verwachtingen van de rol van Internet in het onderwijs. Liefst een kwart van de bedrijven ziet hierin op termijn de vervanger van schriftelijke of klassikale opleidingen. SJ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-19T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.