Gegevenspakhuis ontsluit beursinformatie voor studenten

'Vaardigheid in het gebruik van databases is onontbeerlijk'

De economische faculteit van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft een gegevenspakhuis ingericht met financiële marktinformatie. Studenten en medewerkers kunnen met de informatie uit het pakhuis, dat is gebaseerd op DB2 van IBM, denkbeeldige portefeuilles samenstellen en marktontwikkelingen volgen.

De beschikbare informatie wordt direct onttrokken aan de Amsterdamse effectenbeurs en de Europese optiebeurs. Tot voor kort waren studenten aangewezen op informatie-aanbieders en effectenbeurzen. Deze kenden echter een lage prioriteit toe aan hun verzoeken en berekenen prijzen waar studenten voor terugdeinzen. Nu kunnen ze beschikken over actuele en historische gegevens van verhandelde aantallen aandelen, allerlei koersen, stijgers en dalers. Volgens prof. dr. M.P. Misseyer, projectleider van het gegevenspakhuis-project, kunnen studenten nu de theorie in de praktijk toetsen.
Misseyer heeft plannen om de 'Beurs Base', zoals het gegevenspakhuis gedoopt is, in de toekomst ook open te stellen voor andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen. "Voor een kleine vergoeding. Het maken van winst is namelijk niet ons oogmerk." De beursgegevens worden opgeslagen in twee DB2-databases; één voor de Amsterdamse beurs en één voor de Europese. Deze draaien op het besturingssysteem OS/2. Het eigenlijke gegevenspakhuis bevindt zich op een RS/6000 SP-server. Data Propagator Relational zorgt voor de replicatie van de twee databases naar Beurs Base.

Buiten computerlokaal

Binnenkort gaat de VU over op de nieuwste versie van DB2: de Universal Database (UDB). "Door de grotere mogelijkheden van de parallelle verwerking gaan we informatie-aanvragen online verwerken", zegt Misseyer. Momenteel vindt de verwerking nog 's nachts plaats, omdat de faculteit slechts één van de 76 beschikbare nodes van de RS/6000 gebruikt. Naast de migratie naar DB2, neemt de VU binnenkort zestien nodes in gebruik.
Momenteel werkt het systeem alleen met Windows-clients. Een extranet moet de beursinformatie ook buiten de computerlokalen van de universiteit beschikbaar maken. Net.Data koppelt de database aan de webserver en benadrukt de voorkeur voor IBM-technologie bij de VU.

Onontbeerlijk

Over de rol van informatietechnologie in onderwijs en onderzoek is Misseyer duidelijk: "vaardigheid in het gebruik van database-management systemen is onontbeerlijk." De sociaal-economische wetenschappen leunen steeds meer op het informatietechnologie. Studenten en medewerkers raken snel vertrouwd met DB2, claimt hij: "Ik heb gewerkt met Oracle en andere databases, maar de combinatie van DB2 en RS/6000 is niet te overtreffen."
Naast de VU zijn de Amsterdam Exchanges, Sara (het Sara Academisch Rekencentrum Amsterdam) en IBM bij het project betrokken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-27T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.