Eeuwwisseling baart kabinet zorgen

Misister Jorritsma spreekt van hardnekkige kwestie

Dit artikel delen:

Het nieuwe kabinet uit in alle toonaarden zijn bezorgdheid over het millennium-probleem. Tijdens haar toelichting op de begroting sprak minister Jorritsma van een hardnekkige kwestie. "Ik ben er niet gerust op", laat de vice-premier weten. Ze vraagt zich af of alle systemen in bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf op tijd 2000-bestendig zullen zijn.

De nieuwe minister van Economische Zaken vreest dat met name de internationaal werkende systemen het bij de eeuwwisseling zullen laten afweten. "Op 1 januari zal ik niet vliegen. Dat weet ik nu al zeker. En je zult me tijdens de wintersport in die periode niet in een stoeltjeslift zien", aldus de doorgaans broodnuchtere Friezin. Het kabinet is bezorgd over de vrijblijvendheid waarmee veel landen met het 2000-probleem omgaan. Hierdoor ontstaan grote internationale risico's. Niet alleen de economie, maar ook de veiligheid en de werking van de maatschappij staan op het spel.

Royaal potje

De Nederlandse overheid zelf is nog allerminst klaar. Het kabinet heeft een royaal potje waaruit de ministeries kunnen putten. Departementen kunnen 41 procent van de kosten via het ministerie van Financiën vergoed krijgen. De rest moeten ze binnen hun eigen begroting oplossen.
Jorritsma zegt geen paniek te willen zaaien - maar het overheidspersoneel moet niet gek opkijken als bijvoorbeeld de salarissen straks niet perfect uit de computer rollen. Eventueel zullen ze handmatig worden berekend, aldus Jorritsma.
Volgens de minister zijn we gelukkig niet voor 100 procent afhankelijk van informatie- en communicatietechnologie. Als voorbeeld noemde ze de werking van sluizen en bruggen. Als de bijbehorende computersystemen niet goed werken, is het mogelijk er 'mannetjes bij te zetten'.
De minister zegt dat het onmogelijk is om garanties te geven voor bepaalde overheidsdiensten. Een kwetsbare sector is de gezondheidszorg. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoopt de ergste problemen te voorkomen met voorbeeldprojecten, uitgebreide voorlichting en 'indringende gesprekken met het veld'.

Noodwetgeving

Als de situatie nijpend wordt, gaat het Rijk eventueel tot noodwetgeving over. De mogelijkheid daartoe is momenteel onderwerp van discussie binnen het kabinet, dat afgelopen vrijdag weer over het 2000-probleem beraadslaagde.
Elk ministerie besteedt in zijn begroting dit jaar uitvoerig aandacht aan de eeuwwisseling. Omdat dit probleem de hoogste prioriteit heeft, is er nauwelijks ruimte om nieuwe IT-projecten te starten.
De minister laat verder weten dat er nog steeds weinig vraag is naar de arbeidspool van niet-actieven, zoals vutters, studenten en wachtgelders, die voor het 2000-probleem inzetbaar zijn. Inmiddels hebben zich 13.600 mensen aangemeld. Het opleidingsniveau is hoog. Dit betekent dat er nu voldoende capaciteit is om IT-personeel bij bedrijven te plaatsen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-18T00:00:00.000Z Correspondent