Vermeend trekt beurs open voor Belastingdienst

Uitgaven stijgen dit jaar tot meer dan half miljard

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Vermeend spaart kosten noch moeite om de Belastingdienst met de modernste automatiseringssystemen uit de rusten. De uitgaven stijgen dit jaar naar 549 miljoen gulden. De investeringen slokken in 1997 liefst 258 miljoen gulden op. Dat is 85 procent meer dan vorig jaar.

De problematiek rond de eeuwwisseling en de invoering van de euro brengen hoge automatiseringskosten met zich mee. Bovendien zijn extra uitgaven nodig voor verschillende automatiseringsprojecten ter verbetering van de primaire processen van de Belastingdienst, het gewone werk dus. De systemen voor de afhandeling van aangiften zijn al weer aan vernieuwing toe. Dit zijn massale processen.
Vervangen worden systemen zoals de loon- en omzetbelasting, de inningsadministraties en de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuw integraal systeem voor de behandeling van douane-aangiften. Ook de basisadministratie met alle persoonlijke gegevens van belastingplichtigen (Beheer van Relaties) wordt vernieuwd.

In de knel

De huidige systemen zijn onvoldoende in staat te voldoen aan de toenemende vraag naar informatie. Ook zijn ze te moeilijk toegankelijk. Zonder vergaande automatisering komt de verwerking van deze groeiende informatiestromen in de knel. "De doelmatigheid van de verwerking wordt niet gegarandeerd," zo meldt Vermeend. De nieuwe systemen worden flexibeler gebouwd, waardoor de beheerskosten verminderen. Tevens kan zo sneller worden ingespeeld op beleidswijzigingen of nieuwe wetgeving.
Ook voor een betere klantbehandeling en meer dienstverlening zijn nieuwe systemen nodig. De Digitale Belastingdienst vraagt extra automatiseringsinspanningen. Tenslotte zijn aanpassingen vereist in verband met nieuwe wetgeving.
De invoering van de euro noodzaakt de Belastingdienst ook haar financiële administraties en informatiesystemen aan te passen. Daarnaast wordt de komende jaren een geïntegreerde infrastructuur voor bestuurlijke informatievoorziening ontwikkeld. Het doel is bij het financieel management, het personeelsmanagement en bedrijfsbesturing de kwaliteit van de informatievoorziening te verhogen. Verder wordt de investeringsplanning van automatiseringsprojecten verbeterd.
 
Productiviteit
De Belastingdienst kampt sinds 1995 met een teruglopende productiviteit. Dit wil zeggen dat de apparatuuruitgaven sneller stijgen dan de behandelde hoeveelheid aangiften. Het productievolume zal in 1996 en 1997 met 10 procent stijgen, terwijl het fiscale apparaat liefst 15 procent meer is gaan kosten. Staatssecretaris Vermeend wijt die extra uitgaven vooral aan nieuwe wet- en regelgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.