Nieuw belastingstelsel eist aanpassing van systemen

Dit artikel delen:

Het nieuwe belastingstelsel dat volgend jaar van kracht wordt, noodzaakt de fiscus tot grote inspanningen op gebied van IT. Verschillende geautomatiseerde systemen moeten worden aangepast. Zo moet de belastingdienst verschillende heffingskortingen uitbetalen en vraagt de informatiebeveiliging extra aandacht.

Vorig jaar kwam de Algemene Rekenkamer met pittige kritiek op de informatiebeveiliging. Vervolgens heeft de belastingdienst een groot aantal aanvullende maatregelen aangekondigd. Deze variëren van extra fysieke beveiliging en beveiliging van informatiesystemen tot een opleidingsprogramma gericht op integriteit.

Uitbreiding douane

De douane hoeft geen arbeidsplaatsen meer te schrappen. Eerst zou dit gebeuren om de verdere automatisering te financieren. Maar de douane zal nu zelfs extra personeel aannemen. Verder is tot en met 2002 jaarlijks 10 miljoen gulden gereserveerd voor extra automatiseringsinspanningen. De douane ontwikkelt zich van een documentendienst naar een 24 uur 'electronic' dienst. Essentieel daarbij is het zoveel mogelijk automatiseren van het aangifteproces, van binnenbrengen tot en met heffen en innen. Alleen zo kunnen de douaneformaliteiten snel en efficiënt worden afgehandeld.
Bij de fiscale controle komt het aan op een goede selectie van posten. Deze selectie wordt steeds meer geautomatiseerd. Binnen de Fiod wordt een operationele organisatie voor digitaal rechercheren ontwikkeld. Daarin werken de 'digiteams' en een digitaal expertisecentrum samen voor het beschikbaar krijgen van digitaal in beslag genomen bewijsmateriaal.

Meer service

De belastingdienst wil de service aan het publiek verder verbeteren. Op het moment waarop zich een fiscaal relevante gebeurtenis voordoet, neemt de dienst zelf het initiatief de belastingplichtige te informeren. Een voorbeeld hiervan is de automatische toezending van het T-biljet aan mensen die dit biljet in het voorafgaande jaar hadden aangevraagd.
Daarnaast wordt de website van de belastingdienst verder uitgebouwd. Men start met het verstrekken van statusinformatie over aangiften en betalingen via het Internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.