IT-projecten zwaailichtensector nog steeds in de steigers

Modernisering zal pas na 2002 tot wasdom komen

Dit artikel delen:

De modernisering van de hulpverlening vordert gestaag. In deze kabinetsperiode is een groot aantal IT-projecten gestart, die voorlopig nog weinig concrete resultaten opleveren. Vermoedelijk zullen ze pas na 2002 tot volle wasdom komen, stelt minister De Vries (Binnenlandse Zaken) voorzichtig.

De twee grootste projecten zijn het geïntegreerd meldkamer systeem (GMS) en C2000. Dit laatste project omvat de totstandkoming van een digitaal netwerk voor de zwaailichtensector. Dit netwerk zal worden gebruikt door zowel de politie, de brandweer, de geneeskundige hulpverleners als de Koninklijke marechaussee. Volgend jaar augustus zal het definitieve besluit vallen over de landelijke uitrol van het nieuwe netwerk.

Subsidieregeling

Het Overheidsloket 2000 wordt voortgezet. Er komt een subsidieregeling voor gemeenten die het publiek de mogelijkheid bieden om gemeentelijke producten elektronisch aan te vragen. Ook wordt een prototype van een elektronisch loket gepresenteerd dat door publieke dienstverleners kan worden gebruikt om een eigen loket vorm te geven. Momenteel worden drie geclusterde loketten ontwikkeld. Economische Zaken werkt aan het bedrijvenloket, VROM maakt het loket 'bouwen en wonen', terwijl VWS bezig is met het loket 'zorg en welzijn'.
Van de portal site http://www.overheid.nl komt een nieuwe versie. De dienstverlening is verbeterd. Ook de gesubsidieerde en de gepremieerde sector zal via deze site worden ontsloten.

Expertisebureau

Binnenlandse Zaken gaat ook een expertisebureau voor innovatieve besluitvorming oprichten. Interactieve besluitvorming en toepassing van ICT behoren tot de taken. Het bureau start op 1 januari 2001 met dienstverlening aan ministeries en andere overheden.
Tot slot wordt er in de begroting van Binnenlandse Zaken melding gemaakt van de trage modernisering van de politiële informatievoorziening. Een inhaalslag is noodzakelijk. Volgens minister De Vries wordt inmiddels hard gewerkt aan de invoering van het vernieuwde PolitieNet en het Politie Intranet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.