Fiscus koopt veel nieuwe apparatuur

Dit artikel delen:

De Belastingdienst gaat op grote schaal nieuwe PC-apparatuur en software aanschaffen.

Voor de aanbesteding hiervan is een tender uitgeschreven. Tot en met 1998 worden 27.000 computers vervangen. De nieuwe geïntegreerde 'klantbehandeling', waarbij niet het soort belasting maar de belastingplichtige centraal staat, vraagt daarom. Deze aanpak stelt hoge eisen aan de (mobiele) werkplek. Veel bestaande werkplekken voldoen niet aan die eisen. Een aanvullend eisenpakket is opgesteld.
Dit blijkt uit het Beheersverslag 1996, dat schetst hoe de Belastingdienst zijn taken vorig jaar heeft uitgevoerd. De kosten van de werkplekken zullen dit jaar ruim tweehonderd miljoen gulden bedragen. Om meer kostenbewustzijn te kweken, is besloten de kosten van de PC's, het onderhoud en de exploitatie voortaan door te belasten naar de verschillende onderdelen van het fiscale apparaat.
Verder wordt bekeken of het automatiseringspakket SAP het budgetbeheer kan ondersteunen. De belastingdienst zal proeven hiermee dit jaar verbreden en verdiepen.

Integratieproces

Door verdere automatisering is de fiscus erin geslaagd de aangiften inkomstenbelasting voor particulieren sneller te verwerken. Onder de naam Sagitta-2000 wordt een nieuw systeem voor de behandeling van douane-aangiften ontwikkeld. In het nieuwe systeem zullen diverse bestaande systemen worden geïntegreerd. Bovendien zullen enkele nieuwe functies worden toegevoegd. Dat integratieproces gaat ongeveer vijf jaar duren. Als eerste stap wordt het informatiesysteem voor periodieke (maand-) aangiften gebouwd. Deze gestandaardiseerde aangiftebehandeling voorziet in een geautomatiseerde vaststelling van alle wettelijke maatregelen en verplichtingen die gelden bij de invoer, uitvoer en doorvoer.
Ook is besloten het Rotterdamse Douanesysteem (Rodos) voor de behandeling van de vervoers- en opslagaangiften verder uit te breiden. De Belastingdienst gaat bekijken of het systeem ook geschikt is te maken voor de afhandeling van het luchtvaarttransport. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.