Waterschappen lopen beter in de pas met aanpak millenniumproblemen

Dit artikel delen:

De waterschappen hebben een tussensprint ingezet. Met een aanpak, waarin de nadruk ligt op vitale objecten en noodplannen, verwachten de waterbeheerders de millenniumdreiging onschadelijk te kunnen maken. Desalniettemin is er nog geen enkel project afgerond.

Eind vorig jaar kwamen de waterschappen uit overheidsrapportages als een van de probleemgevallen naar voren bij de aanpak van het millenniumprobleem. Van veertien organisaties werd zelfs getwijfeld of ze op 1 januari 2000 gereed zouden zijn met hun software-aanpassingen. Inmiddels kan dit sombere beeld wat worden bijgesteld. Het projectbureau van de Unie van Waterschappen meldt in de april-rapportage dat alle vitale objecten zijn geïnventariseerd: het zijn er 4681. Daarvan zijn er 3005 millenniumbestendig, 963 niet en van 713 objecten is de infectie onbekend.

Leveranciers

Hoewel de situatie is verbeterd, moeten de waterschappen nog flink doorploegen. Van de 63 waterschappen heeft nog geen enkele instelling een Jaar 2000-project afgerond. De meeste hebben net de inventarisatieronde afgesloten en beginnen aan de analyse en het opstellen van de noodplannen. De deadline voor de noodscenario's (getest en wel) is 1 juni. In oktober moeten alle de vitale objecten Jaar 2000-klaar zijn. De niet-vitale systemen zullen pas na 2000 worden aangepast.
Het gemeenschappelijke budget bij de waterschappen bedraagt 28 miljoen gulden. De organisaties voeren zelf zo'n 95 procent van de reparatiewerkzaamheden uit; ze huren slechts voor 5 procent capaciteit in van bedrijven als CMG, Brunel, Logica en Turnpartners. De waterbeheerders ondervinden veel last van weigerachtige softwareleveranciers. "Sommigen vroegen zelfs geld voor het leveren van informatie over hun systemen," meldt een woordvoerder van de Unie. Met hulp van Rijkswaterstaat zijn volgens hem de meeste leveranciers inmiddels bijgedraaid.

Riool

Een ander punt van zorg is de ketenproblematiek. De noodscenario's moeten in ketens van water en openbare orde en veiligheid worden afgestemd. Bij veel waterschappen is ergernis ontstaan over het uitblijven van een definitief standpunt van het Energie Millennium Platform of de stroom op 1 januari 2000 wel of niet kan uitvallen. Verder voeren ze overleg met een aantal landelijk partijen, zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal overleg, de vereniging voor drinkwaterbedrijven (Vewin) en het platform buitenriolering Rioned. Voor de laatste partij is overigens nog veel werk aan de winkel. Uit een artikel in Binnenlands Bestuur bleek dat het onduidelijk is of gemeenten wel voldoende rekening houden met millenniumfouten in hun rioolinstallaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-14T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.