Fenit stuurt regering brandbrief over jaar 2000

Branche-organisatie raamt kosten op vijf tot tien miljard

Dit artikel delen:

Bedrijfsleven en overheid plegen de problemen zwaar te onderschatten die in computersystemen kunnen ontstaan door het verspringen van datumaanduidingen in het jaar 2000.

De Federatie Nederlandse ondernemingen voor IT (Fenit) waarschuwt hiervoor in een brandbrief aan het kabinet. De regering zou een plan moeten maken voor opvang van de overgangsproblemen rond de eeuwwisseling. Nodig is een campagne om ondernemers te doordringen van de noodzaak tijdig maatregelen te nemen. Ook de overheid zelf beseft onvoldoende hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als systemen niet op tijd zijn aangepast. In de laatste rijksbegroting wordt hiervan met geen woord gerept.
De Fenit vreest een enorme chaos als bedrijven en instellingen daarmee te laat zijn. Gesproken wordt van een ernstig gevaar. Volgens deze branche-organisatie kan een verkeerde verwerking van datumaanduidingen rampzalige gevolgen hebben. Zware problemen kunnen ontstaan bij de verwerking van orders, het verstrekken van uitkeringen en bijvoorbeeld de berekening van rente-bedragen.
Dit gebeurt wanneer het jaar 2000 door een computer als het jaar 1900 wordt beschouwd. In veel oudere systemen zijn de jaartallen in een datumaanduiding namelijk met twee cijfers aangegeven om geheugencapaciteit te besparen. Na 31 december 1999 kan verwarring ontstaan als '99' omslaat in '00'.

Acties coördineren

Volgens de Fenit moet de overheid eerst vaststellen welke systemen de grootste urgentie vereisen. Computersystemen die cruciaal zijn in ons economisch leven, zouden alle prioriteit moeten hebben. Daarnaast wordt met klem aanbevolen om de acties die landelijke overheden opzetten, internationaal te coördineren. In het IT-bedrijfsleven gebeurt dat ook.
De kosten van de omschakeling worden wereldwijd geraamd op ongeveer 1.200 miljard gulden. De Fenit vindt het moeilijk om voor Nederland een precieze voorspelling te maken, maar houdt het op grofweg vijf à tien miljard gulden.
Uit een onderzoek van het onafhankelijke Europese adviesbureau OTR met vestigingen in Londen en Brussel, blijkt dat een kwart van de grotere Nederlandse ondernemingen geen 'Jaar 2000'- project heeft. Zo'n 23 procent heeft hiervoor een apart plan dat losstaat van de Euro-problematiek. 41 procent heeft een apart ontwerp dat wordt gecoördineerd met een Euro-project, terwijl 11 procent beide problemen gecombineerd heeft ondergebracht.
Britse ondernemers zijn veel voortvarender met het zoeken van oplossingen voor het jaar 2000-probleem. Negen van de tien ondernemers zijn daarmee bezig tegen 77 procent in Nederland en 69 procent in Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk pakt de overheid dit weerbarstige probleem aan met een actieve voorlichtingscampagne.
British Telecom vreest dat na de eeuwwisseling sommige landen geheel van de buitenwereld zullen worden afgesloten, omdat hun telefoonsystemen niet zijn aangepast met het oog op het jaar 2000. Vooral in het Verre Oosten zou het probleem worden verwaarloosd. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-09T00:00:00.000Z Correspondent