Engeland organiseert 2000-conferentie EU

Dit artikel delen:

De Britse regering organiseert als halfjaarlijkse voorzitter van de Europese Unie een topconferentie over het Millennium-probleem.

Minister van Handel Barbara Roche zegt de ontmoeting te willen houden in mei dit jaar. De bij de eeuwwisseling te verwachten problemen vormen het enige agendapunt. Roche kondigde dit aan na afloop van de laatste ministerconferentie over telecommunicatie in Brussel. De betrokken ministers stonden toen al stil bij het 2000-probleem.
De PvdA wil in het volgende kabinet een coördinerend bewindspersoon voor het millennium-probleem. Kamerlid Wagenaar stelt dat voor in een PvdA Vlugschrift. Zij is bang dat de 2000-problemen een verlammende uitwerking zullen hebben. Het kan zelfs de invoering van nieuwe wetten vertragen, aldus Wagenaar. Staatssecretaris Jacob Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) staat afwijzend tegenover dit voorstel Hij betitelde dit als 'verkiezingszotheid'. Hij vraagt zich af waar zo'n bewindsman zich na het jaar 2000 mee bezig moet houden; het kabinet zit dan pas halverwege de rit.

Kritiek op voorstellen

Op de conferentie in Brussel viel kritiek te beluisteren op Amerikaanse voorstellen om de registratie van Internet-domeinnamen aan een non-profit organisatie over te laten. Nu valt de registratie van niet aan landen gebonden domeinnamen nog onder het toezicht van Amerikaanse overheid.
Het nieuw voorgestelde systeem voor het regelen van Internet-adressen bestendigt volgens de Europese ministers de huidige situatie feitelijk. De Amerikaanse invloed blijft dan groot. De Europese Unie wil liever internationaal toezicht waarbij de IT-sector een duidelijke stem krijgt. De Europese reactie komt na uitdrukkelijk verzoek van de VS om commentaar. EU-commissaris Martin Bangemann heeft nu ook zijn voorstel voor een internationaal handvest voor van elektronische handel officieel gepresenteerd. Hij wil een consistent juridisch kader voor wereldwijde elektronische communicatie.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-06T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.