Opdrachten voor aanpak Jaar 2000 blijven uit

Dit artikel delen:

Het IT-bedrijfsleven signaleert momenteel nog weinig vraag naar Millennium-diensten. Hoewel op korte termijn een hausse op dit gebied wordt verwacht en Millennium-deskundigen schaars zullen worden, is daarvan nu nog weinig te merken. Dit betekent dat de IT-bedrijven bereid moeten zijn oplossingen te bieden voordat er vraag naar is.

Dit is de opmerkelijke uitkomst van overleg tussen het Millennium-platform van Jan Timmer en grote partijen uit de IT-sector. Zo blijkt uit de Voortgangsrapportage die minister Wijers (Economische Zaken) over de aanpak van het Millennium-probleem aan de Tweede Kamer heeft gezonden.
De bevindingen stroken met onderzoeksresultaten van de Meta Groep; deze duiden erop dat ook elders in Europa met name kleine en middelgrote ondernemingen de problemen rond het jaar 2000 niet serieus nemen.

Nationaal appèl

Uit het eerder genoemde overleg blijkt dat de IT-sector bereid is mee te denken over de activiteiten die moeten worden ontplooid. Men wil zich achter een nationaal appèl scharen.
Een belangrijk onderwerp is volgens Wijers de vraag in hoeverre IT-producten waaronder 'embedded' systemen Millennium-bestendig zijn. Het Platform overlegt hierover met de branche-organisatie Fenit en een aantal grotere IT-ondernemingen. Het ziet geen kans IT-producten formeel te certificeren. Daarvoor is de tijdsspanne tot het jaar 2000 te kort. Ook ziet men op tegen het lange traject voor het stellen van normen en het uitwerken van certificatietrajecten. Een ander beletsel is ten slotte het internationale karakter. Om al deze redenen is certificatie feitelijk niet mogelijk. Het Platform stuurt dan ook aan op 'vrijwillige' certificering en garantiestelling door leveranciers.
Minister Wijers wil alle registers opentrekken om het dreigende tekort aan Millennium-deskundigen tegen te gaan. De reserves op de arbeidsmarkt moeten met grote voortvarendheid worden gemobiliseerd. Te denken valt aan het weer in dienst komen van IT-ers die met VUT of pensioen zijn. Ook wordt gedacht aan nieuwkomers op de arbeidsmarkt en het vanuit het buitenland aantrekken van capaciteit.   CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.