Euro-conversie overheden pas in 2002

Vroegtijdige chartale invoering bedreigt IT

Dit artikel delen:

De meeste bedrijven en overheidsinstellingen wachten voorlopig nog met de overschakeling op de euro. Mocht de chartale euro eerder worden ingevoerd, dan ontstaan grote IT-problemen.

Overheden, sociale verzekeringsinstanties, verzekeraars en veel bedrijven zullen pas op 1 januari 2002 op de euro overschakelen. Zelfs grote concerns als Ahold, de Nederlandse Spoorwegen en Shell houden deze datum aan. Een kleine groep bedrijven, zoals luchtvaartschappijen (KLM voerde tijdens de jaarwisseling een euro-conversie uit) en de reisindustrie, zijn wel overgestapt. Deeltijd-professor Leo van der Tas, euro-deskundige bij Moret, Ernst & Young, vindt deze ontwikkelingen niet verrassend. Het gaat hier om de niet-dollar-gedomineerde bedrijven die ook in Europa actief zijn en nu al baat hebben bij een overgang op de euro. Ook euro-lobbyisten als Philips, Daimler-Benz en Siemens zijn of gaan snel over. Van der Tas maakt zich zorgen over het midden- en kleinbedrijf, waar men zich nauwelijks bekommert om deze vertaalslag.

Nauwelijks voordelen

Herman Gels, euro-consultant bij Cap Gemini, plaatst de kanttekening dat er bij de banken ook nog veel vervolgwerk te verrichten is. Ze kunnen nu euro-gerelateerde informatie verstrekken, maar het leveren van euro-producten - zoals een hypotheek in euro's - kan volgens hem nog niet. Bij Cap hebben ze verder de indruk dat veel bedrijven nog geen haast maken. "Aangezien de chartale euro pas in 2002 wordt ingevoerd, kunnen ze daar nu nog nauwelijks voordelen mee behalen", zegt Gels.
Wilhelmina Vlemmings, euro-manager bij IT-dienstverlener Logica, verwacht dat er tot in 2002 nog zat werk voorhanden is, zowel vervolgwerkzaamheden bij banken als nieuwe opdrachten bij bedrijven.

Europroof

Van der Tas onderscheidt twee conversietrajecten: extern en intern. "Extern is relatief simpel: het gaat erom dat organisaties met de buitenwereld in euro's kunnen communiceren. Hiervoor moeten zij in hun financiële pakket dat vreemde valuta kan verwerken, de euro als waarde erbij invoeren. Het interne conversietraject, waarbij de basisvaluta wordt veranderd, is veel ingrijpender voor de administratie. Dat vereist een grondige voorbereiding. Dat het bij banken goed is gegaan, is niet zo verwonderlijk: zij hebben zich zo'n vier jaar kunnen voorbereiden op de euro."
De euro-deskundige van Moret adviseert organisaties om bij het euro-klaar maken van hun financiële pakketten duidelijk bij leveranciers na te vragen hoe conversies worden uitgevoerd en of de geleverde functionaliteit aansluit bij de gewenste. "De invulling van het begrip europroof is niet bij elke leverancier hetzelfde".

Algehele vervroeging

Na de goede afloop van het conversie-weekeinde bij de banken is in toenemende mate de roep hoorbaar om de algehele invoering van de euro te vervroegen. In dat geval voorziet Van der Tas grote planningsproblemen, vooral op het gebied van de IT-capaciteit. "Zij concentreren zich nu vooral op het millennium-probleem en hebben de deadline van de 'algehele' euro-conversie op 1 januari 2002 gezet. Een vervroeging betekent een groter automatiseringsprobleem." Hij acht de kans op een verschuiving van de deadline echter klein, omdat elk EMU-lid zich hierachter moet scharen. "Italië bijvoorbeeld heeft op het nippertje de euro-conversie kunnen afronden. Dat land heeft geen behoefte aan weer een deadline op korte termijn."
 
Euro op het Web één grote ellende
De introductie van de Euro verloopt op het Web niet van een leien dakje. Afhankelijk van de browser en de versie daarvan kan het Eurosymbool op het scherm als diverse onleesbare tekens eventueel gevolgd door het getal 128 worden weergegeven.
Ook de staat van 'compliance' van de PC waarop u de browser draait, blijkt invloed te hebben op de correcte weergave van het Eurosymbool als het als karakter wordt gecodeerd. Gebruikers van Mac-OS 8.5 krijgen het Euro-symbool wel correct te zien, mits de opgevraagde webpagina ook op een Apple-systeem werd ontworpen. PC-sites zullen het voorlopig met een graphic moeten doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.