Geo-informatie droeg bij aan veiligheid NSS

Dit artikel delen:

Arcgis speelde een voorname rol bij de beveiliging tijdens de in maart gehouden Nuclear Security Summit (NSS). In de voorbereidingen van het evenement hebben consultants van Esri Nederland advies gegeven over de inzet en het gebruik van geo-informatie.

De Nuclear Security Summit werd op 24 en 25 maart in Den Haag gehouden. Hieraan namen een groot aantal wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders deel, zoals president Barack Obama en bondskanselier Angela Merkel. De aanwezigheid van zoveel hoogwaardigheidsbekleders zorgde ervoor dat er hoge eisen aan de beveiliging werden gesteld. Belangrijke delen van de beveiliging kwamen voor rekening van de Nationale Politie.

Al in februari 2013 heeft de Eenheid Den Haag, als onderdeel van de Nationale Politie, de mogelijkheden onderzocht om het Arcgis-platform voor en tijdens de NSS in te zetten. In maart 2013 werd de opdracht gegeven om een deel van de beveiliging tijdens de NSS te verzorgen. Omdat veel gegevens, die beschikbaar waren voor en tijdens de top, betrekking hadden op verschillende locaties en voorzien waren van een locatiecomponent, werd er onderzocht wat het Arcgis-platform voor en tijdens de top kon betekenen. Welke locatiegegevens waren er nodig en aan wie moesten deze gegevens gepresenteerd worden?

Met de gegevens uit de diverse geodatabases werden veel kaarten gemaakt. Deze kaarten waren tijdens de NSS op grote monitoren en op laptops te zien. Zo konden alle maatregelen uiteindelijk, voor iedere geautoriseerde gebruiker bij de Nationale Politie en andere hulpdiensten, zichtbaar gemaakt worden. Voor de regelmatige briefings en overleggen was verder nog Arcgis Explorer (desktop) beschikbaar. Bij de Eenheid Den Haag waren er mogelijkheden om de gegevens via een map service in een webviewer te ontsluiten. Naast Arcgis Explorer is ook een script gemaakt dat met Data Driven Pages werkte en de gebruikers in staat stelde om snel, van bijvoorbeeld alle actuele demonstraties, een info-blad te maken.

De Nationale Politie heeft de ingerichte Arcgis-omgevingen uiteindelijk gebruikt voor: het aanmaken van specifieke kaartlagen, het delen van (actuele) gegevens met commandanten, het verkrijgen van het Common Operational Picture en Situational Awareness, het invoeren en bijhouden van incidenten, het overzichtelijk maken van actuele en geplande inzet van personeel en het voorhanden hebben van achtergrondgegevens in geval van calamiteiten. Het gebruik van Arcgis beviel erg goed en zal bij toekomstige inzet van de Eenheid Den Haag wederom gebruikt worden. Te denken valt aan de NAVO-top in november te Noordwijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-10T10:47:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.