Computerfout legt Schiphol plat

Dit artikel delen:

Het luchtverkeer op Schiphol is afgelopen weekend ernstig vertraagd door een storing in de hoofdcomputer van de Luchtverkeersbeveiliging (LVB). Daar draait sinds 1 juni dit jaar het nieuwe Amsterdam Advanced Air Traffic Control-systeem (Triple A) van de Amerikaanse softwareleverancier Raytheon. De storing trad zaterdagmiddag om 13.00 uur op en zorgde voor tientallen vertragingen van 1 tot wel 24 uur.

"Het probleem werd veroorzaakt door een foutieve invoer van gegevens, waarop het hele systeem stevig weigerde", verklaart voorlichter Knook van de LVB. De hoofdcomputer moest toen een 'koude start' maken, met als gevolg dat alle data opnieuw ingevoerd moet worden. Bovendien zette de LVB het systeem geleidelijk weer in, waardoor de vertragingen nog tot laat in de avond voortduurden. Uiteindelijk zijn zestien vluchten geannuleerd en moesten enkele duizenden passagiers lange tijd wachten. Schiphol had afgelopen zaterdag een flinke vakantiedrukte te verwerken; ruim 1200 vluchten waren gepland en 100.000 passagiers stroomden door de nationale luchthaven.
Op dit moment voert de LVB een onderzoek uit naar de mogelijke aanleiding tot de storing. "We zijn niet bang dat dit nog eens gebeurt", weet de dienst al te melden.
Het Triple A-systeem vertoonde overigens al eerder wat problemen. Die waren van minder ingrijpende aard en zijn inmiddels verholpen, aldus Schiphol.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker