G8 trekt registers open voor 2000 en criminaliteit

Ontwrichting economisch leven dreigend gevaar

Dit artikel delen:

De acht leidende industrielanden (G8) trekken alle registers open om het millennium-probleem tijdig op te lossen. Op de G8-top in Birmingham hebben de landen besloten informatie hierover uit te wisselen. Verder vormde computercriminaliteit een belangrijk punt op de agenda.

Het probleem rond het jaar 2000 wordt nu op het hoogste niveau uiterst serieus genomen, zeker nu vooraanstaande economen wijzen op het gevaar van een recessie. De G8, bestaande uit de Verenigde Staten, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Rusland, is zich bewust van het risico dat het economisch leven ontwricht wordt als tijdige maatregelen uitblijven. Als meest kwetsbare sectoren werden genoemd defensie, transport, telecommunicatie, financiële dienstverlening, energie en milieu.

Samenwerken

Overheden zullen nauw moeten samenwerken met bedrijven en instellingen die met het probleem te maken hebben. "We zullen samenwerken in internationale organisaties zoals de Wereldbank om de ontwikkelingslanden bij te staan. Ook in Oeso-verband zal aan dit netelige technologische probleem worden gewerkt", aldus het communiqué dat na afloop van de topontmoeting werd uitgegeven.
Binnenkort wordt onder auspiciën van de G8 in Rusland een internationale conferentie van vooraanstaande computerdeskundigen gehouden die oplossingen moeten aanreiken. De wereldleiders stonden tamelijk lang stil bij het millennium-probleem. Ze kwamen er zelfs twee keer op terug, hetgeen aangeeft hoeveel angst hiervoor bestaat.

Criminaliteit

Ook 'high tech' misdaad stond op de agenda. Besloten is een uit tien-punten bestaand actieplan uit te voeren ter bestrijding van de computercriminaliteit. Daarbij gaat het met name om een betere uitwisseling van informatie en de aanpassing van nationale wetten. Bij de jacht op de elektronische sporen die computerfraudeurs achterlaten, zal het bedrijfsleven moeten helpen.
Samen met de computerindustrie zal worden gewerkt aan een wettelijk raamwerk voor het vergaren, presenteren en bewaren van elektronische data als bewijsmateriaal. Tegelijkertijd moet een zekere mate van privacy worden gewaarborgd. Ook moeten er afspraken komen over het delen van bewijsmateriaal met internationale partners.
De wereldleiders willen een breed scala van criminaliteit bestrijden, waaronder misbruik van Internet en andere nieuwe technologieën. Ze kregen ook video's te zien die de politie had opgenomen van computer-hackers. Voor Roy Penrose, directeur-generaal van het Engelse 'National Crime Squad', was op de G8 een speciale rol weggelegd. Hij waarschuwde de wereldleiders voor een hausse in internationale computercriminaliteit. Zijn oproep was niet aan dovemansoren gericht. Tijdens de G8 werd de noodzaak tot samenwerking op dit gebied alom onderschreven. "We moeten samen proberen dit verschijnsel de kop in te drukken voordat dit zich gaat verspreiden," zei de Canadese premier Jean Chretien.
De G8-leiders waren vooral geschrokken van het verhaal dat een hacker Amerikaanse defensie-systemen was binnengedrongen via de computersystemen van een andere regering. Daarbij leek het alsof dat land iets in het schild voerde tegen de Verenigde Staten. Dankzij gezamenlijke actie van politie-autoriteiten in de VS, Groot-Brittannië en Colombia kon de Britse hacker in de kraag worden gevat.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-22T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.