Ziekenhuis laat huisarts elektronisch meekijken

Dit artikel delen:

Zestien huisartsen in IJsselstein en Nieuwegein kunnen elektronisch de medische gegevens inzien van hun patiënten als die worden behandeld in het Sint-Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Volgens het ziekenhuis is het in Nederland voor het eerst dat huisartsen op deze manier hun patiënten kunnen volgen.

Het ziekenhuis begon deze week officieel met de ict-toepassing. De zestien huisartsen zijn echter al sinds 18 maart op het ziekenhuis aangesloten. De afgelopen maanden is het systeem getest. Het informatiesysteem wordt uitgebreid naar nog eens 29 huisartsen. In september worden ook apotheken en een laboratorium aangesloten, en kunnen de specialisten in het ziekenhuis op hun beurt ook bij de huisartsen de gegevens raadplegen.
Voor de proef is bij 36.000 betrokken patiënten om toestemming gevraagd. Niet meer dan zestien daarvan maakten bezwaar, bleek bij een presentatie in maart door Uzorg, de uitvoerder. Die bedacht het Upid-systeem, de uitwisseling van de medische gegevens in de dossiers van specialisten en huisartsen. De gegevens worden niet centraal in een database opgeslagen; Uzorg regelt alleen de toegang tot de verschillende dossiers.
Vecozo-directeur Arno van Son noemt het project in Nieuwegein 'goed nieuws'. Zijn bedrijf handelt elektronisch declaraties af voor zo'n beetje alle Nederlandse zorgverzekeraars. "We praten ook met Uzorg over samenwerking." Toch plaatst hij enkele kantekeningen. "Wil dit systeem landelijk 24 uur per dag, zeven dagen per week kunnen werken, dan moet geen van de achtduizend huisartsen 's avonds de pc uitzetten. Ik denk dat het nodig is dat iedere duizend of tweeduizend huisartsen hun gegevens centraal beschikbaar stellen." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-04T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.