Case study

ISIT realiseert schaalvoordelen voor VU medisch centrum

Het VU medisch centrum slaat op grote schaal digitale patiënteninformatie op die voor lange termijn beschikbaar dient te zijn. Beperkingen met betrekking tot schaalbaarheid en beheer deed het VUmc besluiten over te stappen van langzame tape robots naar snelle, voordelige disk cabinets. Het VUmc beschikt nu over een kosteneffectieve IP-SAN oplossing. Het VUmc in Amsterdam is één van de acht academische centra in Nederland en zet zich in voor hoogwaardige patiëntenzorg, opleiding en onderzoek. Het gaat daarbij vaak om unieke diagnostiek, behandeling en bijzonder onderzoek. Het VUmc heeft ook de functie van ziekenhuis en polikliniek waar patiënten terecht kunnen voor reguliere specialistische zorg. Wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs zijn de andere hoofdtaken van het VUmc.

In de 24x7 omgeving van het VU medisch centrum (VUmc) is sprake van een grote en groeiende afhankelijkheid van ICT-voorzieningen. Het VUmc slaat grote hoeveelheden data op, met name digitale beelden in hoge resolutie. Tot voor kort vond opslag van beelden voornamelijk plaats met behulp van een tape robot, die beperkingen kende wat betreft schaalbaarheid en beheer. Door over te stappen op een snel en voordelig IP-SAN beschikt het VUmc nu over een kosteneffectieve, centrale storageoplossing.

Wildgroei aan data

De ICT-omgeving van het VUmc bestaat onder andere uit het Informatie Management Systeem (IMS) en de Kantoorautomatisering (KA). Het IMS omvat het geheel aan hard- en software dat ervoor zorgt dat digitale patiëntinformatie afkomstig uit medische apparatuur adequaat wordt opgeslagen en aan gebruikers ter beschikking wordt gesteld. "Grootste knelpunt voor de opslag van data binnen het IMS was de groei van data door veelvuldig gebruik van digitale beelden in hoge resolutie. Uitbreiding van de capaciteit op korte termijn was noodzakelijk", aldus Henk Jan Toorneman, hoofd ontwikkeling en implementatie binnen het VUmc. "Daarnaast was de opvraagtijd voor een patiëntenstudie te lang en werden, door de grotere afhankelijkheid van digitaal opgeslagen informatie, hogere eisen gesteld aan de beschikbaarheid. Het IMS was enkelvoudig uitgevoerd, waardoor de bedrijfszekerheid niet voldoende was gewaarborgd. Ten slotte ontbrak een archiefgarantie op langere termijn." Buiten het IMS vindt in de ICT-omgeving van het VUmc opslag van data plaats op diverse systemen voor de kantooromgeving en diverse medische en andere bedrijfsmatige toepassingen. De opslag van data was veelal ondergebracht op dezelfde server waar ook de applicatie op was geïmplementeerd. Ook binnen deze KA-omgeving was sprake van problemen, met name wat betreft efficiëntie. Ten eerste was veel ongebruikte opslagcapaciteit verspreid over verschillende servers. Bij onverwachte groei op een bepaalde locatie moest in veel gevallen de server worden vervangen. Daarnaast werd de beheerslast steeds groter door een toenemend aantal verschillende servers, mede veroorzaakt door de diverse eisen die werden gesteld aan de opslagcapaciteit van de servers. Ook liepen de doorlooptijden voor back-up en restore steeds verder op door een veelheid aan methodes en gebruik van diverse soorten media.

Kosteneffectieve IP-SAN oplossing

"We kregen te maken met steeds meer problemen en beperkingen", aldus Toorneman. "Daarom zijn we op zoek gegaan naar een efficiënte en schaalbare oplossing die op lange termijn toereikend zou zijn. De functionele oplossing van ISIT sloot het best aan op onze behoeften. Daarnaast gaven hun flexibele instelling en goede service ons vertrouwen." Door van langzame tape robots over te stappen op snelle en voordelige disk cabinets beschikt het VUmc nu over een kosteneffectieve IP-SAN oplossing. Die staat op twee locaties met in totaal veertig terabyte aan netto dataopslag. Via ‘mirroring' wordt de data van locatie ‘A' gerepliceerd naar locatie ‘B' en andersom, waardoor optimale databescherming en -beschikbaarheid ontstaat. Het network is gebaseerd op Gigabit Ethernet met dubbel uitgevoerde verbindingen naar de computercentra. De door ISIT gerealiseerde oplossing bestaat uit twee redundante high performance filers voor de kantoorautomatisering en vier redundante high capacity NearStoresystemen die voor PACS-beelden worden gebruikt, alle van Network Appliance. De consolidatie wordt ziekenhuis breed toegepast voor digitale patiënteninformatie en kantoorautomatisering. Dit maakt een synergie mogelijk die in de zorg steeds vaker wordt toegepast, met als resultaat betere performance en aanzienlijke kostenbesparingen.

Beschikbaarheidgarantie

Deze oplossing onderstreept dat ook in de zorgsector door consolidatie van storage en samenwerking tussen afdelingen enorme schaalvoordelen gerealiseerd kunnen worden. "Door een strategische keuze voor ISIT en Network Appliance voor de online dataopslag, archivering en back-up/restore beschikken we nu over beheermogelijkheden die veel efficiënter zijn dan voorheen", stelt Toorneman. Qua schaalbaarheid is binnen het VUmc een raming gesteld van vijftig terabyte binnen vier jaar. ISIT kan die met de huidige architectuur zonder enige vorm van geplande downtime realiseren. De archiefoplossing op ATA-disken biedt ook een WORM-functie voor bestanden die niet meer mogen worden veranderd.

E-mail archiveringsoplossing

ISIT heeft voor het VU Medisch centrum ook een e-mailarchiveringsoplossing geïmplementeerd. Deze Symantec Enterprise Vault-oplossing (voorheen KVS) zorgt ervoor dat statische data, die zeer sporadisch geraadpleegd wordt maar wel beschikbaar moet zijn voor latere referentie, opgeslagen kan worden in een archief. Dit archief is door de gebruiker te doorzoeken via een naadloze integratie met Microsoft Outlook. Tevens zorgt Enterprise Vault voor ‘full tekst indexering' zodat mail binnen enkele seconden is terug te vinden. De primaire omgeving blijft klein doordat de statische mail door Enterprise Vault uit de Exchange omgeving wordt weggehaald en gearchiveerd. Deze mail wordt daarna binnen Exchange vervangen door ‘pointers' zodat de gebruiker volledige transparantie behoudt en niet anders hoeft te gaan werken. Op deze manier krijgt de gebruiker een 'oneindige mailbox' ter beschikking en de zekerheid dat zijn mail veilig in het archief staat opgeslagen.

Eisen

Een efficiënte en schaalbare IMS-oplossing voor de opslag van digitale patiënteninformatie (PACS, Picture Archiving Communication System) die voor lange termijn toereikend dient te zijn.
Een e-mail archiveringsoplossing voor statische data die zeer sporadisch geraadpleegd wordt, maar wel beschikbaar moet zijn voor latere referentie.

Oplossing

Twee redundante high performance filers voor de kantoorautomatisering en vier redundante high capacity NearStore-systemen die voor PACS worden gebruikt, beide van Network Appliance.
Voor de e-mail archiveringsoplossing is gekozen voor Symantec EnterpriseVault.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-25T07:36:00.000Z Alex Beishuizen