Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Nuance Dragon NaturallySpeaking 12

Dit artikel delen:
vrouw dicteert spraakherkenning headset

Softwareleverancier Nuance Communications introduceerde onlangs Dragon NaturallySpeaking 12. Volgens de fabrikant is het de snelste, meest nauwkeurige en gebruiksvriendelijke versie van Dragon voor de pc tot nu toe. Drie Computable-lezers namen - op persoonlijke titel - de proef op de som. Zij geven het pakket gemiddeld een 8,3.

Oswald Veltman, ICT service desk, Legal & General

Het pakket laat zich makkelijk installeren, wat wel even duurt. Verschillende wizards na de installatie zorgen voor de eerste kennismaking met je stem en het analyseren van je e-mail en specifieke documenten. Een onderdeel hiervan  - analyse van je woordgebruik - laat ik niet uitvoeren. Taken die op een zeker moment uitgevoerd moeten worden, zijn de akoestische optimalisatie en de taalmodeloptimalisatie - klinkt serieus. Er kan data voor analyse en ontwikkeldoeleinden worden geüpload.

De bediening en de helpfunctie is goed. De meegeleverde koptelefoon hang ik om mijn nek om de microfoon op de juiste positie te brengen wat knap lastig is als je de koptelefoon niet op wilt. De positie maakt echt verschil, net als omgevingsgeluiden. Een desktop die naast de laptop aan staat creëert te veel omgevingsgeluid en zorgt naast een slechte herkenning ook voor een tragere verwerking van data.

Fantastisch, hoe in een stille omgeving vrijwel elk gesproken woord op het scherm word gezet. Ik zit nog in het begin van de leercurve! Bij gemaakte fouten is in bijna alle gevallen het duidelijk herhalen van het betreffende woord voldoende.

Met spraak Windows bedienen heeft nooit mijn voorkeur gehad. Muisgebruik vind ik sneller, daarnaast moet je jezelf commando’s aanleren. De herkenning wordt na verloop van tijd steeds beter en sneller, wat net als bij een spel uitnodigend werkt. Hiermee kan je onder meer in een brainstormsessie met jezelf helemaal los gaan! Het pakket krijgt van mij een 9.

Hans Doddema, Gilde Utrecht

Fantastisch, in één woord fantastisch. Ik heb Nuance’s Naturally Speaking geïnstalleerd op mijn Windows 8 PC en ik sta paf van de mogelijkheden.

De installatie is een fluitje van een cent. Je kunt kiezen welke onderdelen je waar op je pc wilt installeren. Alle hardware wordt direct herkend, waarna de keuze wordt geboden voor de microfoon en luidsprekers die je wilt gebruiken. Na de installatie van de software duurt het vijf minuten om de software te laten wennen aan je stem. Al met al werkt alles perfect binnen een klein kwartiertje.

Ik wil Nuance Naturally Speaking gebruiken om teksten voor te laten lezen, om brieven en e-mails te dicteren en de pc aan te sturen. Het kost weinig moeite om te begrijpen hoe je iets kunt laten voorlezen in een Word-document of een e-mail. De tekst wordt met een duidelijke vrouwenstem voorgelezen. Het klinkt niet helemaal natuurlijk, doordat de nadruk soms wat verkeerd wordt gelegd.

Het dicteren van een tekst in Word 2010 of Outlook 2010 gaat probleemloos en het programma houdt de dicteersnelheid goed bij. De tijd zal leren of het programma, na wat langer gebruik dan de paar uren die ik het nu besteed heb, nog sneller zal worden.

Voor het aansturen van de pc met Windows 8 zijn mijn eerste ervaringen goed. Ik neem aan dat ook hier geldt dat Nuance Naturally Speaking, de pc en ik nog wat tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen. Mijn rapportcijfer: een 8.

Elwin Koster, senior architect Geo, Atos

Enige jaren geleden kreeg ik van mijn werkgever versie zeven van Dragon NaturallySpeaking. Bij het zien van de oproep voor testers voor de nieuwste versie, was een e-mail snel verstuurd. Graag wilde ik zien wat de nieuwste versie mij te bieden zou hebben.

De installatie verloopt snel. Het sprookje dat je daarna moet voorlezen is minder leuk dan de oude versie met Dik Trom. Het initialiseren van de spraakbestanden gaat een stuk sneller, waardoor je al vrij snel aan de slag bent. Dan begint het feest, en natuurlijk de kleine ergernissen. Het wennen aan de correctiemodus, de opdrachten.

De tijd voor de software om te wennen aan je uitspraak is korter geworden, zodat je al snel kunt dicteren. Het bijgeleverde geplastificeerde vouwblad en de zijbalk in het scherm maken dit eenvoudig.

Maar de software kan meer: navigeren op internet, of pc is relatief eenvoudig. Toch denk ik dat voor mij de software ingezet zal worden voor het schrijven van teksten, e-mails, en het snel invullen van spreadsheets. Navigeren gaat vooralsnog sneller met de muis.

Als het gaat om nieuwe functies, vallen vooral de automatische correctie en het snelle herkennen het meest op. In de handleiding staat dat soms de tekst tijdens het dicteren kan veranderen. Deze functie moet zijn waarde nog bewijzen. Ik hoop niet dat in deze tekst, door voortschrijdend inzicht van de software, veranderingen zijn aangebracht.

Ik ben zeer tevreden met de software, en zal deze in de toekomst zeker blijven gebruiken. Ik was al tevreden, de software heeft zich bewezen. Ik geef het pakket een 8.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-17T11:38:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.