Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Nuance Dragon NaturallySpeaking 12 (2)

Vrouw dicteren spraakherkenning headset

Softwareleverancier Nuance Communications introduceerde onlangs Dragon NaturallySpeaking 12. Volgens de fabrikant is het de snelste, meest nauwkeurige en gebruiksvriendelijke versie van Dragon voor de pc tot nu toe. Drie Computable-lezers namen - op persoonlijke titel - de proef op de som. Inclusief drie voorgaande recensies krijgt het pakket gemiddeld een 8,0.

Onno La Roi, testmanager, De Testmanager

De installatie van Dragon Naturally Speaking 12 verliep vlot en was binnen een kwartier zonder problemen afgerond. Standaard worden de taalmodules Nederlands, Engels, Duits en Frans geïnstalleerd. De software is direct te gebruiken of het is via plug-ins te starten vanuit Office-applicaties of de webbrowser.

Om goed met het systeem te werken wordt wel enige training van het systeem verwacht. Voor optimale resultaten dient hier zeker een kleine twee uur voor uitgetrokken te worden. Gaandeweg wordt de spraakherkenning steeds beter. De resultaten zijn er dan ook wel naar, de software lijkt een succesvolle herkenning van 90 procent of nog meer te bieden. Wel is het even wennen aan alle commando’s die er zijn om het toetsenbord praktisch geheel uit te sluiten, bijvoorbeeld om met de cursor naar een nieuwe lege regel te gaan. Alleen een gebruiker die hier wekelijks werkt zal deze commando’s snel uit het hoofd kennen.

Ook zonder deze fijne kneepjes van de software te kennen is er voor het invoeren van tekst (met hier en daar een kleine ondersteuning van het toetsenbord) al snel winst te behalen in het invoeren van tekst. Gewoon door te spreken. Vanzelfsprekend zijn de resultaten beter in een stille omgeving dan een lawaaierige ruimte. Toch is er niet per definitie een headset met microfoon benodigd, de ingebouwde microfoon van een laptop kan ook volstaan. Mits je niet in een drukke kantoortuin aan het werk bent. Deze spraakherkenningsoftware is een aanrader voor mensen die nooit een typecursus hebben gehad. Het pakket krijgt van mij een 8.

Jeroen van Yperen, business consultant, i3 Groep

In de afgelopen twee weken heb ik gewerkt met de laatste versie spraakherkenningssoftware van Dragon: v12 NL Naturally Speaking. Ooit heb ik, jaren gelden, geprobeerd mijn scriptie in te spreken in plaatst van typen. Van ellende heb ik het in de spreekwoordelijke hoek gegooid. Ik was dus benieuwd wat een hernieuwde kennismaking zou brengen.

Ondanks mijn ict-werk, -kennis en -kunde ben ik een echte gebruiker. Het moet makkelijk gaan, zonder al te veel extra handelingen en vooral niet tegenwerken of vertragen.

Het begon met de ontvangst van het pakket. Een complete set: software, headset, kabels en digitale handleiding. Wat bevalt is dat naast een uitgebreide handleiding ook een referentiekaart wordt meegeleverd. Hierop staan de belangrijkste handelingen en werkinstructies van de software. Deze is zo compleet dat de handleiding niet is gebruikt.

De ervaring is positief. Een handig leermenu helpt je door de software. Ik heb de software voornamelijk gebruikt om documenten te schrijven. Mijn werkplek is ingericht met tekentablet en nu met spraakherkenning waardoor het een goeie mix is van aansturing en eenvoudig werken.

Wat opvalt is de grote accuratesse van herkenning van woorden. Dat wat vroeger behoorlijk tegenviel, werkt nu fantastisch. In mijn typewerk maak ik zoveel typefouten dat de backspace-knop er door slijt. Dat is voorbij, en dat zegt iets over de accuratesse in het herkennen van woorden. Dat stemt mij zeer positief. Wel moet ik nog leren rustig te spreken. Dat is gelijk mijn kritiek op werken met spraakherkenning: ik moet in een rustige omgeving zitten en geconcentreerd kunnen  werken. Dit is niet altijd mogelijk. Dat ligt dus niet aan software, maar meer aan mij en mijn werkomgeving.

Samenvattend: spraakherkenningssoftware is sterk ontwikkeld en van toegevoegde waarde. De software van Dragon krijgt daarmee een prominente plaats in mijn werkplek. Een 8.

Bert Bouwhuis, CTO, Triple P

Nee, ik schrijf dit niet met het spraakherkenningspakket Dragon 12 NL. Toch heeft de kwaliteit ervan mij aangenaam verrast! Na de eerste gebruikelijke schermutselingen met de microfoon liep het korte trainingstraject voorspoedig. Helaas was het daarna niet meer mogelijk om nog met Word te werken. Eigenlijk ook geen wonder, want ik gebruik het nog niet door Dragon ondersteunde Word 2013 onder Windows 8. Wordpad gaf uitkomst en het is pure magie om te zien hoe je tekst met normaal spreken netjes uitgetypt op het scherm verschijnt.

Waarom schrijf ik dit dan niet met Dragon? Het komt door mijn schrijfstijl: eerst wat ruwe teksten maken, daarna herschrijven, bijschaven, opnieuw beginnen, volgorde omgooien, enzovoorts. Nu heeft Dragon ook best veel functionaliteit om teksten via spraakherkenning te redigeren. Echter, in vergelijking met muis en toetsenbord is dat toch behelpen. Je zou dan natuurlijk je eerste teksten wel kunnen inspreken en bij het verfijnen kunnen terugvallen op muis en toetsenbord. Als je echter 20 procent besteedt aan die eerste versie en 80 procent aan de rest, dan schiet dat zijn doel voorbij. Zou het echter zo zijn dat je 80 procent besteedt aan de eerste ruwe invoer en slechts 20 procent aan het verfijnen, dan begint het interessant te worden! Zeker als je Dragon automatisch jouw woordenschat laat leren op basis van bestaande documenten.

Al met al krijgt Dragon voor de nauwkeurigheid van de spraakherkenning van mij een 9; voor de mate waarin ik het persoonlijk kan gebruiken echter niet meer dan een 5 helaas. Dat levert een gemiddelde op van 7.

Eerdere recensies

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-19T08:11:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.