Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Lezers lezen: Sharepoint 2013 in bedrijf

Dit artikel delen:
Vrouw computer

Cto en oprichter van Microsoftpartner Wortell Danny Burlage schreef een boek over het praktische gebruik van Sharepoint 2013 in een zakelijke omgeving. Sharepoint stelt organisaties in staat mensen op een gestructureerde manier te laten samenwerken. Het product richt zich bij uitstek op bedrijfsprocessen, samenwerking en informatievoorziening. Drie Computable-lezers geven op persoonlijke titel hun mening over dit boek. Zij geven het boek als gemiddeld rapportcijfer een dikke zeven.

André Salomons, CIO, Smart Sharepoint Solutions

Dit boek is een must read voor iedere organisatie die met Sharepoint start. De investering van vier à vijf uur die nodig is om de inhoud op te nemen, kan al blunders voorkomen. In deze leestijd profiteer je van de vastgelegde kennis van Danny Burlage die zijn ervaringen en kennis deelt op het gebied van SharePoint 2013 en Sharepoint-projecten. Hij neemt je op een onderhoudende manier mee door SharePoint 2013.

Burlage begint met een vergelijking van de 2013 en de 2010 versies. Ik weet niet of dit zo aansprekend is voor projectmanagers en ict-managers die zich willen voorbereiden op Sharepoint 2013. In dat geval kunnen deze lezers beginnen met voorbeelden uit Burlages dagelijkse praktijk, je zult deze voorbeelden als inspiratie kunnen gebruiken. Essentiële zaken als project management met ondersteuning door Team Foundation Server, gebruikersadoptie en governance ontbreken niet.

Met de geïnvesteerde leesuren doe je niet alleen veel kennis op van de nieuwe functies in Sharepoint 2013, maar word je ook geïnformeerd over belangrijke zaken bij een keuze voor Sharepoint online of Sharepoint on premise. Voor mij een reden om het boek het rapportcijfer acht te geven.

Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat Burlage al een tijd geleden is begonnen met schrijven. Daardoor staan er een aantal zaken in het boek die inmiddels achterhaald zijn en zijn er meer functies zoals Power BI toegevoegd. Dat neemt niet weg dat ik elke organisatie die Sharepoint wil gaan gebruiken kan aanbevelen om dit boek door te lezen.

Martijn van Asperen, business consultant, Hillfresh International

De titel van dit boek doet iets anders vermoeden dan de werkelijke inhoud. Enig voorkennis van de producten van Microsoft en Sharepoint is zeker gewenst. De schrijver verwijst vele malen naar andere Microsoft-producten, de vorige Sharepoint versies en afkortingen. Deze verwijzingen en afkortingen, bijvoorbeeld Lync, Viso, Azure, Scrum of WCM, zijn voor een gemiddelde directeur echt abracadabra en maakt het lezen, voor die doelgroep, niet eenvoudiger. Verwacht dus niet het niveau van ‘Sharepoint voor Dummies’.

Bij het lezen van de titel had ik een bepaald verwachtingspatroon, helaas is deze verwachting niet waar gemaakt. De functies voor het gebruik van Sharepoint 2013 in een bedrijf worden, slechts, in een derde van het boek beschreven. De titel doet geen recht aan de inhoud, wel leest het boek makkelijk weg voor wie over voldoende voorkennis beschikt.

De opbouw van het boek is stapsgewijs, waarbij op hoofdlijnen de Sharepoint-toepassingen worden besproken, de praktijkvoorbeelden zijn herkenbaar en de oplossingen worden duidelijk beschreven. De basis van een keuze voor Sharepoint is de visie, strategie en de business case. De weg naar de keuze(s) wordt helder beschreven.

Na het lezen van dit boek heb ik een goed inzicht gekregen in het voortraject voor een eventuele keuze voor Sharepoint 2013. Een aanrader voor diegene die niet alleen over de functionaliteit maar over een gehele aanpak wil lezen. Ik geef het boek het rapportcijfer acht.

Charlotte van Hout, projectmedewerker ICT/FNT, Hogeschool Utrecht

Zoals de auteur al in de flaptekst opmerkt: dit boek is geen technische handleiding, maar een praktische gids voor cio’s, consultants, architecten et cetera. Het gaat inderdaad om korte omschrijvingen vooral de nieuwe functionaliteiten in Sharepoint 2013; tot zover klopt het. Over de doelgroep die Burlage noemt heb ik echter mijn twijfels: welke cio/consultant heeft zulke basale uitleg over de nieuwe functionaliteiten nodig, en welke cio/consultant weet niet hoe de Agile-projectmethodiek in elkaar steekt?

Behalve de omschrijving van de nieuwe functionaliteiten had ik inzichten of advies over de mogelijkheden op macroniveau verwacht, maar die blijven vaak achterwege. De omschrijvingen van nieuwe functionaliteiten (bijvoorbeeld de ‘follow’-optie) worden bovendien vaak herhaald - misschien ook om lezers tegemoet te komen die slechts enkele hoofdstukken uit dit boek doornemen. Open deuren kwam ik eveneens regelmatig tegen: dat je niks begint zonder een goede gebruikersadoptie, dat je eerst een visie en een strategie moet bepalen, dat leer je volgens mij al op de cio-basisschool.

Ik geef dit boek een zes. Ik zou het aanraden aan mensen die weinig tot geen ervaring hebben met Sharepoint. Specifieker zou ik hen aanraden om uit dit boek het hoofdstuk ‘Nieuw in een vogelvlucht’ te lezen, eventueel enkele praktijkcases (hoofdstukken 1 tot en met 7), en vervolgens achter een computer met Sharepoint 2013 te gaan zitten en simpelweg te kijken hoe ver je komt met de nieuwe, gebruiksvriendelijke interface. Ter ondersteuning is het handig om delen van dit boek erbij te pakken, als je wat vaktermen wil opzoeken of wat achtergrondinformatie wil (bijvoorbeeld wat zijn de belangrijkste Business Intelligence mogelijkheden in Sharepoint). Verwacht echter geen diepgravende visie op de mogelijkheden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-16T14:18:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.