Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Yaoqiang BPMN editor 3 voldoet als instapversie

Computable Expert

Anthony van Geest
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Security.

Veel beginnende (BPMN) procesontwerpers zijn op zoek naar goede instapsoftware. De Yaoqiang BPMN editor is een bekende toepassing die tot versie 2 gratis beschikbaar was voor persoonlijk gebruik. Tegenwoordig vraagt de ontwikkelaar een licentievergoeding. Is Yaoqiang het geld waard?

De Yaoqiang BPMN editor is beschikbaar voor Windows en maakt gebruik van de Java 6 runtime environment. Na het downloaden van de installatieprogramma wordt, indien nodig, de Java runtime environment gedownload en geïnstalleerd. Om de installatie goed af te ronden heeft de gebruiker wel administrator rechten nodig.

De editor zelf is slechts 3.2MB in omvang en is snel geïnstalleerd. Na het opstarten van de editor treffen we de standaard onderdelen van een BPMN editor aan (zie afbeelding). Een canvas in het midden, links een overzicht van elementen en artifacts die gebruikt kunnen worden, en rechts een kolom met een overview scherm en eigenschappen van geselecteerde artifacts.

Het scherm oogt in eerste instantie vol en een beetje ouderwets, maar de indeling kan behoorlijk naar wens aangepast worden en is goed bruikbaar. Een pluspuntje is de beschikbaarheid van Nederlands als interface taal, al zijn nog niet alle begrippen vertaald.

Modelleren met de editor

Het belangrijkste onderdeel van een BPMN editor blijft toch wel het gedeelte waarin de modellen daadwerkelijk getekend worden. De Yaoqiang BPMN editor werkt goed en is BPMN 2.0 compliant.

Elementen kunnen eenvoudig naar het canvas gesleept worden en kunnen snel aan elkaar gekoppeld worden. Hierbij loopt het automatisch uitlijnen niet helemaal vlekkeloos. Dit vergt dus nog enige handmatige aanpassing.

Correcties zijn snel gemaakt. Wanneer bijvoorbeeld een verkeerd type van een element is gebruikt, dan kan dit direct aangepast worden vanuit het context menu (rechtsklikken op het element).

De editor biedt veel mogelijkheden, het is alleen jammer dat deze nergens uitgelegd worden. Documentatie is afwezig. Dat is een gemis, want sommige onderdelen zijn niet vanzelf duidelijk.

Geavanceerde mogelijkheden

» Repository met versiebeheer
De editor beschikt over een eigen repository en past een eenvoudig versiebeheer toe. Voor veel gevallen, zeker in het begin, zal dit versiebeheer afdoende zijn. Het opslaan van modellen werkt goed en eenvoudig, zeker wanneer er in een klein team wordt gewerkt.

» Simuleren van processen
De Yaoqiang BPMN editor heeft de mogelijkheid om ontworpen processen te simuleren. In de evaluatie versie die ik bekeken heb liet deze feature echter regelmatig het testsysteem vastlopen. Ik heb niet kunnen achterhalen waar dit probleem precies uit voort kwam.

» Patterns
De editor maakt goed gebruik van patterns, fragments in de Yaoqiang editor. Patterns zijn gestandaardiseerde (delen van) processen die eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Patterns zijn eenvoudig vast te leggen en beschikbaar vanuit een eigen bibliotheek.

De Yaoqiang editor kan direct gekoppeld worden aan een Activiti server. Op deze manier kunnen procesmodellen direct omgezet worden in operationele workflows.

Conclusie

Samengevat kan gesteld worden dat de Yaoqiang BPMN editor zeer compleetis, eenvoudig te bedienen is en eenvoudig versie beheer beschikbaar stelt. De minpunten zijn: het gebruik Java 6 runtime, instabiele simulatie en het ontbreken van documentatie.

De geteste versie (3.0.14) van de Yaoqiang BPMN editor is een goede instapversie. Met de nieuwe licentiekosten van 49,00 dollar per maand of 499,00 dollar per jaar is de editor echter wel duur. Voor dit geld zijn ook professionelere editors te koop die een betere stabiliteit en meer features bieden. Wil je meer weten over de Yaoqiang BPMN editor, kijk dan op de site van Sourceforge.net.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Veel BPMS-leveranciers bieden een gratis modelleeromgeving aan.

Denk aan bijvoorbeeld:
- ARIS Express
- Bizagi Process Modeller
- Be Informed Personal edition

Ik kan zeker aanbevelen om vooral verschillende pakketten te proberen.

@Matthijs
Leuke tips!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-14T11:46:00.000Z Anthony van Geest
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.