Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Lezerspanel test CtrlWork en Ticken

Dit artikel delen:

Na een korte onderbreking zijn beeldschermwerkers weer alert en stijgt hun productiviteit. Ict-leverancier ErgoDirect in Almere schreef zogeheten efficiencysoftware die dit doet zonder, aldus de leverancier, de irritatie van de gebruiker te wekken. Drie lezers van Computable hebben het pakket getest, inclusief de online typecursus Ticken.

Miels van Schaik, incident & problem manager, Nobel

Bij aanmelding voor het testen van deze CtrlWork en Ticken had ik de indruk dat de programma’s met elkaar in verbinding zouden staan: een tool die het toetsenbordgebruik monitort zou immers ook de efficiency in de gaten kunnen houden, zodat je een typecursus aangeboden kunt krijgen die daarbij aansluit. Hoewel beide programma’s van dezelfde leverancier zijn, bleek dat helaas niet het geval: de programma’s functioneren volledig los van elkaar. Wellicht een suggestie?

CtrlWork is een aardig alternatief voor anti-rsi-programma’s zoals Workpace en WorkRave. CtrlWork pretendeert echter meer te zijn dan dat, namelijk om de efficiency van computergebruikers te vergroten. Ik ben het ermee eens dat regelmatig een (kleine) pauze de concentratie verbetert, maar het verricht die taak niet beter dan alternatieve programma’s. Jammer vind ik dat suggesties voor toetsenbordgebruik niet persoonsafhankelijk zijn, zeer beperkend is dat pauzes niet uitgesteld kunnen worden. De nieuwsberichten die bij een pauze worden voorgeschoteld, zijn weer een sterk punt. Uiteindelijk waardeer ik het programma met een zesje (en ga ik het weer vervangen door WorkRave).

Aangezien ik al goed kan blindtypen heb ik Ticken slechts kort bekeken. Sterke kant is dat het volledig online is. Minder vond ik dat het sterk op kinderen is gericht. Ook kun je bij het oefenen van teksten pas verder wanneer je de goede letter hebt aangeslagen. Dat haalt het ritme uit de oefening, wat mijns inziens na verloop van tijd tijd nadelig uitwerkt. Ik waardeer het programma met een zeven, al kan ik het niet vergelijken met andere pakketten.

Hajo Bakker, ict business consultant, Hajo Bakker Consultancy

CtrlWork; de installatie geeft niet aan wat gebeurt, er is geen knop details (control freak = ja). Na installatie is personalisatie mogelijk, van subtiele hints tot dwingende maatregelen. Niet altijd handig als je in tijdnood zit, wel een stuk gezonder dan met pijn werken aan herstel van rsi. De tips met betrekking tot concentratie zijn interessant en zeker bruikbaar.

Ticken; als je door de wat speelse presentatie heen kijkt dan is dit een manier die werkt. Mensen spelen steeds meer spelletjes op telefoon en dergelijke, dus een echt argument is het niet. Veel mensen zullen voor hun vijfentwintigste leren blindtypen, of nooit. Ik denk dat iedereen met deze aanpak zou kunnen leren blindtypen.

Beide producten worden aangeboden in een tijd dat 8-jarigen al achter een toetsenbord zitten op school, zodra ze hun smartphone hebben weggestopt. Assistentie om rsi-klachten te voorkomen is van groot belang, ik denk dat ErgoDirect hiermee twee waardevolle producten levert. Ik waardeer de pakketten met het rapportcijfer 7.

Rogier ten Hoope, manager ict, Callas Nederland

De installatie van CtrlWork is uitgevoerd op een pc van vier jaar oud met een 64-bits Windows 8 Pro-installatie. Ondanks de wat verouderde hardware verloopt de installatie vlot. Er is gebruik gemaakt van de standaardinstellingen van het programma.

De software doet wat in de handleiding belooft. Maak je weinig gebruik van de pc of met veel onderbrekingen dan blijft het programma op de achtergrond. Ben je intensief met de pc aan het werk dan verschijnt met regelmaat een pop up waarin een kortere of langere interventie wordt voorgesteld. Tijdens interventies krijg je tips over houding, wordt een kleine fysieke oefening voorgesteld of komen tips over het gebruik van (standaard katoor)software, afgewisseld met nieuwsflitsen, naar voren. In de tips en teksten zitten wel kleine fouten. Zo klopt een voorstelde sneltoets voor Word niet en wordt tijdens de wat langere onderbreking een stretchoefening deels in het Engels getoond. Verder is de verversingssnelheid van de nieuwsflitsen wat laag. Je kan de (korte) tekst meerdere keren lezen in de beschikbare tijd. Het programma ziet er netjes uit, teksten zijn duidelijk leesbaar en afbeeldingen bij oefeningen zijn mooi vormgegeven. De samenvatting van de manier waarop de computer is gebruikt en in welke mate de interventies zijn opgevolgd die dagelijks bij het starten van de pc wordt getoond, is verhelderend.

De meerwaarde van CtrlWork is sterk afhankelijk of je de discipline hebt om de voorgestelde interventies op te volgen. Kort na installatie worden alle tips netjes opgevolgd maar na verloop van tijd wordt de neiging de interventie te onderbreken groter. Dit gebeurd vooral wanneer de onderbreking aan het einde van de dag (snel even iets afmaken) of midden in een belangrijke taak naar voren komt. Daarnaast zijn er tips die je, zeker in een volle kantoortuin, niet snel ook echt uit zal voeren. Dit zijn vooral de stretchoefeningen. Leuk voor de collega’s maar mogelijk wat gênant voor de persoon die ze doet. In de praktijk worden op dit moment ongeveer de helft van de interventies opgevolgd. Het is merkbaar prettig om langdurig computerwerk even te onderbreken. Of hierdoor ook daadwerkelijk de productiviteit wordt vergroot valt te betwijfelen. Ik geef het pakket een 7.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik wil graag nog een voordeel belichten van de Ticken typecursus: dankzij de zogeheten Typereflex-methode is de tijd die nodig is om te leren blind typen met de helft gereduceerd. Je verliest geen tijd aan saaie, onzinnige lettercombinaties, maar leert meteen woordjes typen. Als je kan blind typen, typ je namelijk zoals je leest: hele woorden. Dit is ook wetenschappelijk bewezen en de basis van de methode. Volgens “Dr. J. van Leyden” (1993) is het grote verschil tussen blind typen en zoekend typen: “Wie kan blind typen, typt zonder na te denken, via een reflex, in hele woorden. Het woord wordt via een geheugenbuffer zo veel mogelijk in z’n geheel naar de vingers doorgestuurd. Slechts bij moeilijke of onbekende woorden typt de blindtyper letter voor letter.”

via mijn werkgever werk ik al enkele jaren met CTRL Work.

Al met al een prima product voor de gemiddelde medewerker. De onderbrekingen zijn van toepassing en helpen je om je doel te bereiken:
Gezondere werkhouding, gerichte pauzes en wat bijspijkeren in je kennis of nieuws.

Sterker vond ik een aanpassing die ik samen met de helpdesk heb doorgewerkt: een eigen RSS feed toevoegen. Dit is iets moeilijker (zelf een XML bestand aanpassen) maar geeft veel voldoening tijdens lange pauzes (3 minuten) als je geen koffie gaat halen.

Een nadeel merk ik: dat onderbrekingen niet zo dynamisch zijn dat de software herkent dat je een tijdje niets getypt / gemuisd hebt en spontaan wel, dan zit je vaak direct aan een time-out.

Dit is erg storend als je zoals ik jezelf de maximale instelling gebruikt(muis en toetsenbord worden tijdelijk uitgeschakeld) en je hebt net een ingeving in tekenen / schrijven / programmeren. Je flow is totaal weg, en iedereen weet hoe onbetaalbaar 20 minuten flow kunnen zijn.

Met een "uitstel" functie zou dit opgelost zijn, is gemeld bij de maker van de software.

Als leverancier van CtrlWORK en Ticken wil ik graag aangeven dat wij deze terugkoppeling hebben verwerkt. Er is inmiddels een verbeterde versie van CtrlWORK beschikbaar. Het uitstellen van pauzes, of beter gesteld interventies, is nu mogelijk. Ook zijn de taalfoutjes hersteld. De andere verbetersuggesties nemen wij op in toekomstige releases.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-14T10:46:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.