Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Uitgelicht: Fujitsu Lifebook U772

'Snelheid van systeem is geweldig'

Hans-Ruurd Hoekstra

Hans-Ruurd Hoekstra
Projectmanager ICT
Rabobank Nederland, directoraat Groep ICT
Cijfer: 9,0
Voor de zakelijke markt is deze Fujitsu Lifebook U772 gezien zijn snelheid, gewicht, dockingstation en natuurlijk uiterlijk een echte aanrader voor het (semi) mobiele werken. Ik waardeer hem voor die doelgroep met het cijfer 9. De Ferrari-rode kleur is toepasselijk gekozen voor dit model.

In mijn werkomgeving werk ik al jaren 'paperless' en mijn laptop gaat dan ook mee naar alle overleggen. In de twee weken dat ik de Lifebook tot mijn beschikking had, heb ik hem op twee verschillende manieren zakelijk gebruikt. De eerste week als volledig flexwerken, de tweede week heb ik vanaf een vaste werkplek op het werk gewerkt.

Eerste en tweede week

In de eerste week had ik geen vaste werkplek op kantoor. Dit betekende dat ik iedere dag het dockingstation opnieuw moest aansluiten, waardoor ik deze na verloop van tijd thuis liet. Voor het dagelijks werk vind ik een 13 of 14 inch beeldscherm te klein en koppel ik mijn laptop aan vaste 19 inch beeldschermen die op kantoor staan. Zonder dockingstation gaat dat echter niet. Een hdmi-naar-vgi-converter zou een welkome aanvulling zijn op de configuratie. Dat maakt het gebruik van een beamer bij presentaties ook mogelijk zonder met het dockingstation rond te lopen. Voor lan wordt wel een extra verloop stekker meegeleverd omdat een native stekker qua formaat niet in het systeem past. Ik heb de gehele periode met Wi-Fi gewerkt en deze stekker niet gebruikt.

De tweede week heb ik dus vanaf een vaste werkplek op het werk gewerkt. Het dockingstation was aangesloten met voeding en beeldscherm. Dit was voor mij de meest ideale manier van werken. Je koppelt de Lifebook eenvoudig los, door op te tillen, en je neemt die mee naar je overleg. Bij terugkomst leg je de Lifebook weer in het dockingstation waardoor je direct het tweede beeldscherm weer kan gebruiken en de batterij gelijk weer wordt opgeladen.

Dockingstation

Het systeem wordt geleverd met twee voedingen, de grote voeding zat op kantoor gekoppeld aan mijn dockingstation, de kleine voeding lag thuis om bij het thuiswerken voor voldoende spanning te zorgen. Het dockingstation is een groot pluspunt van deze configuratie. Deze maakt het gebruik van een vaste werkplek met flexibele inzet erg makkelijk. Het dockingstation beschikt over voldoende aansluitingen: power, lan, vga, dvi, hdmi en vier usb-poorten. Ik heb alleen de vga- en power-aansluitingen gebruikt.

Na het plaatsen van de Lifebook beschik je snel weer over je uitgebreide bureaublad. Het systeem maakt het mogelijk om op de twee schermen verschillende resoluties te draaien, waardoor je maximaal gebruik kan maken van de aanwezige beeldschermen. Daarnaast heeft het dockingstation ook beperkte afmetingen en is geheel in stijl met de Lifebook.

Snelheid

De snelheid van het systeem is geweldig. Na het snelle opstarten, na 25 seconden heb je het bureaublad tot je beschikking, starten de applicaties ook erg snel op, zelfs als de virusscanner op de achtergrond draait. Het grote matte 14 inch scherm (duidelijk groter dan mijn normale 13,3 inch en dit terwijl de buitenmaten even groot zijn) geeft een mooi beeld en is ook erg goed buiten te gebruiken. Voor power management zijn er verschillende instellingen mogelijk die er voor zorgen dat de batterij extra lang mee gaat. Omdat ik via Citrix werk waren dat geen goede opties voor mij, omdat dan iedere keer de verbinding wegvalt. Ik heb de instelling op maximale performance gezet en dat werkt prima. De vijf uur zonder voeding die ik op die manier kan werken, waren voor mij ruim voldoende.

De Lifebook produceert erg weinig warmte, waardoor je de laptop makkelijk op schoot kan houden. Aan het toetsenbord ben ik nog niet helemaal gewend, de aanslag is erg ondiep, al kan dit natuurlijk ook niet anders. Hierdoor mis ik met regelmaat nog karakters in mijn tekst. De webcam heb ik met Skype getest, de kwaliteit vind ik voldoende. Mijn twee megapixel camera van mijn drie jaar oude BenQ-beeldscherm geeft een beter beeld. De anytime usb charge utility moet je zelf installeren via de button Fujitsu AddOns en de installatie verloopt snel en eenvoudig. Daarna opstarten en settings voor usb aanpassen; een fijne extra functionaliteit.

Aandachtspunt is lekstroom

Aandachtspunt is dat, zodra ik het systeem aan de voeding hang (met of zonder dockingstation), ik een lichte tinteling in handen/vingers voel als ik de omlijsting van het toetsenbord aanraakt. Andere personen voelen dat ook. Ik vermoed dat het een soort lekstroom is en dat het dus een productiefout is in het aan mij geleverde model. Indien dit niet het geval is, zou het voor mij een absolute showstopper zijn om deze Lifebook aan te schaffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-26T11:10:00.000Z Hans-Ruurd Hoekstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.