Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Uitgelicht: Fujitsu Lifebook U772

'De hele dag op één accu werken'

Dit artikel delen:
Henk Brands

Henk Brands
Coördinator hard- en software
Provincie Zuid-Holland
Cijfer: 8,7
Om gelijk met de deur in huis te vallen geef ik de Fujitsu Lifebook U772 een 8,7. Dit cijfer is gebaseerd op het ontwerp, het plezier in het gebruik, de slimme oplossing met een dockingstation, de levensduur van de accu en als grootste gewicht in de beoordeling de snelheid van starten en werken. Ook de stille werking van de machine mag niet onvermeld blijven.

Na de uitreiking van de machine heb ik een snelle blik op de machine en het bijgeleverde dockingstation geworpen, wat gelijk opviel was het zeer platte design, in het geval van de testmachine de frisse rode kleur en de aanwezigheid van een dockingstation. Verder de complete aflevering met twee power adapters: één lichte uitvoering en één in een zwaardere uitvoering. Verder was de geïnstalleerde software op dvd's aanwezig.

Kan tegen stootje

Op het eerste gezicht ziet de machine er wat fragiel uit, tijdens het gebruik is het tegendeel gebleken, de machine kan tegen een stootje en heeft geen last van haperingen tijdens mobiel gebruik. Ook de warmteontwikkeling op schoot valt reuze mee. Eenmaal thuisgekomen heb ik direct de Lifebook uitgepakt, aan de 220 volt gehangen en aangezet.

De machine ging geheel naar verwachting de voorgeïnstalleerde software uitpakken en installeren. Nadat dit proces was afgelopen, ontdekte ik dat de wlan- en de Bluetooth-adapters niet werkten. De benodigde drivers waren niet mee geïnstalleerd. Later ontdekte ik ook dat de driver voor de vingerprintlezer niet was geïnstalleerd.

Nadat de machine hard- en softwarematig helemaal naar mijn zin was kon het echte testen beginnen. De eerste verrassing met deze machine was de verbluffend snelle start, vanuit de uit-stand in minder dan twintig seconden naar volledig gebruiksklaar.

Snelle start programma's

Als eerste heb ik van de geïnstalleerde software die standaard op de machine aanwezig is een aantal applicaties gestart, zonder gebruik te maken van enig netwerk. Wat hierbij vooral opvalt, is de snelle start van de programma's. Op de stand alone-werking valt niets aan te merken, alle testjes lopen probleemloos en vlot door. Ook met het uitpakken van bestanden heeft de machine geen problemen, de gehaalde snelheden zijn op een machine met normale harde schijf niet te evenaren. Voor videobewerking is de ingebouwde video-adapter niet geschikt, voor het overige werk zijn het beeldscherm en de video-adapter ruim voldoende gedimensioneerd.

Omdat ik de apparatuur ook in onze bedrijfsomgeving wilde testen, heb ik als eerste de test als gewone thuiswerker uitgevoerd, hiervoor heb ik een Citrix Receiver geïnstalleerd. Na de installatie heb ik een (beveiligde) verbinding gerealiseerd en een hele dag met de applicaties gewerkt die ik als gewone gebruiker tot mijn beschikking heb. Hieronder zijn bedrijfsapplicaties zoals Coda en Livelink, maar ook de normale Microsoft-programma's zoals Word, Excel en Outlook vormden geen probleem. De machine heeft de hele dag zonder netadapter en zonder problemen de verbinding opgehouden. Hiermee was voor mij de accuduur bewezen.

Meer stroomverbruik via vpn

De volgende test was om bij onze organisatie als wat zwaardere thuiswerker met de machine in te loggen. Hiervoor heb ik een vpn-cliënt van Cisco geïnstalleerd. Na het maken van een vpn-verbinding heb ik mijn werkzaamheden ook nu weer een hele dag kunnen doen zonder dat de machine aan de netadapter was aangesloten. Ik had wel de indruk dat het werken op deze manier meer stroom aan de accu onttrok. Dit is ook logisch omdat de processor meer belast wordt doordat ik hiervoor een aantal lokaal geïnstalleerde toepassingen gebruikte. De gebruikte toepassingen draaide lokaal op de machine met een aanroep naar verschillende databases op het kantoornetwerk.

De laatste test was de machine mee te nemen naar kantoor en hem daar aan te sluiten op het netwerk. Nadat ik een aantal collega's op een nette manier buiten mijn kamer had geloodst heb ik de Windows-cliënt geïnstalleerd en de machine samen met het dockingstation de hele dag gebruikt. Op het dockingstation heb ik een 23 inch Eizo-monitor aangesloten om als uitgebreid bureaublad te fungeren. Ook deze dag heb ik op een normale en ongestoorde manier met de machine mijn werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Algehele indruk

De machine is op mij als heel gebruiksvriendelijk overgekomen. In het begin had ik wat moeite met de muispad, op den duur raakte ik daaraan gewend en kon ik daar lekker mee overweg. Wat ik wel een minpuntje vind, is de accu. Deze is kennelijk niet verwisselbaar en zal waarschijnlijk kostbaar zijn om te vernieuwen. De dikte en het gewicht van de machine zijn grote pluspunten, ook het dockingstation is in de kantooromgeving een grote plus, want een extra beeldscherm en extra accessoires zijn zeker bij mijn werkgever vaak nodig.

De twee meegeleverde netadapters geven de mogelijkheid om het dockingstation op kantoor achter te laten (aan de Kensington Lock) met de zware adapter en de lichte adapter te gebruiken als de machine mobiel wordt gebruikt. De aanwezige usb 3.0-poorten geven de mogelijkheid om je smartphone of mobiele telefoon op te laden zonder eigen netadapter. Die adapter kan dus thuisblijven.

Aanschaf

Als de machine wat prijs betreft in de categorie gaat vallen waarin de verwende gebruiker zijn hardware aanschaft, is een aanschaf zeker het overwegen waard. Er moet dan wel zekerheid gegeven worden over de levensduur van de accu. Of ik de machine binnen onze organisatie een plaats kan geven, is afhankelijk van de uiteindelijke prijs en of er een configuratie te vinden is die aansluit op de wensen van de gebruikers binnen onze organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-26T11:10:00.000Z Henk Brands
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.