Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Uitgelicht: Fujitsu Lifebook U772

'Goede koop in Windows-segment'

Dit artikel delen:
Dennis Rueb

Dennis Rueb
Manager corporate procurement
Friesland Bank
Cijfer: 8,5
De Fujitsu Lifebook U772 is een mooie, stijlvolle ultrabook met een stevig prijskaartje. Privé zou ik het geld er niet voor over hebben, maar zakelijk gezien is de computer zijn geld meer dan waard. Het is een robuust en erg licht systeem met zeer hoge performance en een prima werkend 14 inch beeldscherm. Overall verdient deze ultrabook als eindcijfer een 8,5.

Omdat het systeem zo dun is, past het gemakkelijk in iedere tas. De lange batterijduur (meer dan vijf en een half uur als niet met de eco-stand wordt gewerkt) en het snelle opstarten maken dit een ideale laptop voor mensen die regelmatig onderweg zijn en ook presentaties moeten geven. Wat daarbij wel een gemis is, is een ouderwetse vga-poort, want nog niet iedere beamer beschikt over een hdmi-ingang.

Start moeiteloos op

Na het uitpakken van het systeem was ik plezierig verrast. Dit is de eerste laptop van Fujitsu die ik er mooi uit vind zien. Vanuit het verleden ben ik geen grote fan van Fujitsu, maar dit ultrabook heeft mij verrast en mijn mening herzien over Fujitsu. Het systeem start moeiteloos op, is gemakkelijk in te stellen voor eerste gebruik, de ondersteunende programma's van Fujitsu zijn gemakkelijk in te stellen en werken prima.

Het draadloze netwerk was gemakkelijk en snel in te stellen. Ik heb geen gebruik gemaakt van een bekabeld netwerk, ik verwacht niet dat dit een probleem zal opleveren. Gelukkig is het systeem niet voorzien van allerlei gesponsorde software waar je niet op zit te wachten. Fujitsu heeft ervoor gekozen om ook een set dvd's mee te leveren voor de van te voren geïnstalleerde software. Als ervaren computergebruiker word ik hier gelukkig van; geen gezoek meer op internet of in geval van ellende een herstel-dvd moeten bestellen. Het toetsenbord typt verrassend fijn, voelt aan of je op een groot stevig toetsenbord werkt, de toetsen zijn qua grote prima, veren goed en snel terug en het formaat van het toetsenbord is prima. Ook de manier waarop de functietoetsen werken is prettig en ze zitten op de juiste plaats.

Plezierig voor onderweg

Ik heb de ultrabook zowel zakelijk als privé gebruikt. In beide gevallen ben ik tevreden over het systeem. Privé werk ik met de standaard Microsoft-producten en met muziek en video. De snelheid van het systeem maakt het werken met video en muziek erg plezierig, alles loopt strak door als je ermee aan het werk bent. Zakelijk werk ik vooral met Microsoft Office voor het geven van presentaties en uitbrengen van offertes en beantwoording van mail. Daarbij ben ik veel onder weg. Het systeem start vanuit slaapstand erg snel op naar volledig werkend, voor onderweg is dit erg plezierig.

Vooral de docking is zakelijk een absolute plus. Het systeem is prima en snel te docken, het dockingstation neemt alle poorten vlekkeloos over. Ik heb alleen een probleem gehad met mijn externe dvd-rewriter. Deze liep een aantal keren vast via de docking, terwijl rechtstreeks aangesloten op het systeem het prima werkte.

Geen hallelujaverhaal

Om te voorkomen dat dit een hallelujaverhaal wordt zijn er natuurlijk ook een aantal punten die tijdens het gebruik toch blijken tegen te vallen. Ik luister graag muziek als ik aan het werk ben. Dit kan prima met de U772, maar het geluid is erg blikkerig al is het wel goed gedefinieerd. Daarnaast maakt de fan van het systeem redelijk wat lawaai. Zeker als de cpu richting de 100 procent belasting gaat wordt dit een irritante fluittoon, wat nog versterkt als het systeem in de docking zit.

Over het touchpad ben ik absoluut niet te spreken. Het reageert niet echt goed bij een tik erop. Hierdoor ga je de klik-knoppen gebruiken. Deze moet je helaas erg stevig indrukken (misschien wordt dit beter na langer gebruik) wat ook niet fijn werkt. Wat het nog vervelender maakt is dat de knoppen ook nog onderdeel van het touchpad zijn, waardoor je vaak ook nog het verkeerde aanklikt omdat je door het krachtzetten iets verschuift met je vinger.

Veel verlies voor kleine ssd

Mijn U772 is voorzien van een 128 GB ssd. Dit is de eerste keer dat ik hier mee werk, maar ik wil niet meer anders, want in combinatie met de Intel i7 wordt het systeem hier bloedsnel van en start razendsnel op. Daarnaast sluit het snel af. De gemiddeld gemeten opstarttijd over tien keer opstarten is 28 seconden. Van de 128 GB blijft niet heel erg veel over. Er wordt 14 GB gereserveerd voor systeem herstel waarbij dan 94,5 GB nog beschikbaar blijft. Waar de andere 20 GB naartoe gaat is een raadsel. Ik vind dit wel erg veel 'verlies' voor zo'n kleine ssd.

De kwaliteit van het beeldscherm is goed. De kleuren vervormen niet, hij is snel en daardoor ook prima geschikt voor het bekijken van bewegende beelden. De dunne rand om het scherm staat strak en past goed bij het design. Het scherm heeft de juiste stijfheid waardoor het in de trein niet te veel beweegt en er prima mee te werken valt. Het anticlare werkt prima, de inkijkhoek van links en rechts is goed. De inkijkhoek boven/beneden is minder goed, als de klep iets te schuin staat ontstaat er met name aan de bovenzijde een donkere balk. Als deze teveel naar je toe staat wordt het scherm moeilijk leesbaar.

Liever een wachtwoord

De webcam inclusief software is voldoende voor het voeren van Skype- en MSN-videogesprekken. De combinatie met de snelle i7 zorgt voor een soepel beeld. De usb 3.0-poorten zijn snel en werken prima. Over de usb 2.0-poort ben ik minder te spreken. Er moest aardig wat kracht aan te pas komen om de ontvanger van een draadloze muis erin te krijgen, die wel vlekkeloos in de 3.0 paste. De connectiviteit van de Bluetooth is goed, het blijft snel werken en vind de apparaten snel. De Wi-fi-adapter is stabiel en snel. De fingerprintscanner heb ik even geactiveerd, maar daarna weer snel uitgezet. Het werkte prima, maar is niet aan mij besteed. Ik werk liever met een wachtwoord.

Al met al is de Fujitsu Lifebook U772 een verrassing voor mij. Dit is de eerste laptop van Fujitsu die ik zakelijk zou hebben gekocht en ook aan ander zal aanbevelen. Kijkend naar de voordelen ten opzichte van een standaard laptop (laag gewicht, lange batterijtijd, toch robuust en snel opstarten) ben ik bereid de veel hogere prijs te betalen. Wanneer ik de Fujitsu vergelijk met andere ultrabooks vind ik hem qua specs in het Windows-segment een goede koop en is het systeem de hogere prijs waard, zeker omdat het systeem ook een docking meegeleverd krijgt. Persoonlijk denk ik niet dat dit systeem mensen zou kunnen overhalen om geen MacBook Air/Pro te kopen. Van die machine is de kwaliteit van het beeldscherm hoger en  van het geluid beter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-26T11:10:00.000Z Dennis Rueb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.