Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Uitgelicht: Fujitsu Stylistic Q702

‘Binnen een paar seconden gebruiksklaar’

Dit artikel delen:

Ko Takema
Manager ict en technische dienst
Deventer Ziekenhuis
Cijfer: 9
De Fujitsu Stylistic Q702 is een degelijk uitgevoerde chique combinatie: half tablet en half notebook. De gecombineerde bediening van een touchscreen, touchpad en toetsenbord werkt prettiger dan je op voorhand denkt en de vele aansluitingen maken het een flexibel en breed inzetbaar apparaat. Als ik een rapportcijfer mag geven, dan wordt het een 9.

Mijn testexemplaar van Fujitsu Stylistic Q702, een combinatie van tablet en notebook, is goed uitgerust met een Intel i5-3427U processor en een 256 Gb SSD geheugen. Het apparaat is binnen een paar seconden gebruiksklaar en alle applicaties zijn binnen een tel aan de praat. De tablet is stevig aangehaakt op het toetsenbord, maar laat zich ook eenvoudig ontgrendelen.

Windows 8 en Office 2013

Het apparaat heeft een moderne uitstraling met robuuste metalen ‘grond’ onder de toetsen. Het touchpad stuurt de cursor nauwkeurig over het licht matte scherm. Dat is weliswaar niet zo sprankelend als het Retina-scherm van Apple, maar is prettig en weerspiegelt nauwelijks. De Q702 is royaal voorzien van aansluitingen: netwerkkabel, hdmi, vga, drie usb 2- en één usb 3-aansluiting. De netwerkaansluiting heb ik overigens niet gebruikt, omdat een draadloze verbinding veel prettiger werkt.

De kennismaking met de Q702 was tevens mijn kennismaking met de nieuwe Metro-interface van Windows 8 en met Office 2013. Het kost wel een paar dagen voordat je eigen voorkeursapplicaties achter de tegels van het Startmenu naar tevredenheid geïnstalleerd zijn en je een paar slimme toetscombinaties weet, maar dan werkt het ook als een zonnetje.

Citrix-Receiver

Omdat de beveiliging van de ziekenhuisinfrastructuur directe toegang van een eigen apparaat tot het netwerk blokkeert, heb ik de bedrijfsapplicaties alleen via de Citrix-Receiver kunnen gebruiken en dat werkt verder prima. De DZ Citrix-desktopinrichting is pas vernieuwd en werkt erg goed: binnen acht seconden wisselen van werkplek en dan gewoon doorgaan (!), maar dit terzijde. Wel merkwaardig dat de Citrix-Receiver zich niet onder Windows Explorer 10 laat installeren, maar wel onder Google Chrome. Maar de Q702 biedt gelukkig de vrijheid om beide browsers te installeren. De weergave van een volledige deskstop op een 11,6 inch scherm is daarbij wel vrij klein, zodat cursor en touchpad onmisbaar zijn.

Tijdens het gebruik met het toetsenbord valt op hoe snel je went aan de combinatie van een touchscreen, touchpad en een toetsenbord. Het voelt natuurlijk om de grote bewegingen vegend en strijkend te doen en het detailwerk met de cursor. De bijgeleverde tekenpen heb ik natuurlijk wel getest en technisch werkt het ook prima, maar bij gewone applicaties voelt het toch niet zo vanzelfsprekend als je eigen vingers. Het touchscreen-beeldscherm laat zich prima beroeren, de vensters schuiven soepel en in combinatie met de extra grote iconen van Office 2013 laat het geheel zich prima bedienen. Het toetsenbord heeft de gebruikelijke indeling en de toetsen nodigen uit tot het invoeren van lange teksten.

Twee accu’s

De Q702 is een aanrader voor medewerkers die op meerdere plekken hun werk moeten doen: projectleiders, managers en andere notoire vergadertijgers. En ook voor de chirurg die in de wachttijd tussen de operaties aan verslaglegging en registratie wil doen. De degelijke behuizing nodigt uit om het apparaat mee op stap te nemen en het helpt dat je gedurende de dag de accu niet tussentijds hoeft op te laden. De Q702 heeft twee accu’s: één in de tablet en één onder het toetsenbord en samen helpen ze je de dag door. De acculader is erg bescheiden van omvang, wat fijn is als je hem mee moet nemen, maar heeft als nadeel dat de oplaadtijd van de beide accu’s in totaal ongeveer vijf uur is.

Ook voor privé gebruik op de bank is het een prettig apparaat. De tablet heeft met zijn 11,6 inch een behoorlijk groot scherm. De beide camera’s werken goed en ook de luidsprekertjes klinken naar behoren. Het aanbod van tabletapplicaties in de Windows Store is nog bescheiden en laat zich niet vergelijken met de Apple Store en Google Play. Gelukkig wordt dit royaal gecompenseerd met de beschikbaarheid van Windows-applicaties.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zal een reactie in mijn magazines geven.
Gewoon te duur voor de centen.... er zijn volop alternatieven!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-22T16:45:00.000Z Ko Takema
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.