Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Uitgelicht: Fujitsu Stylistic Q702

‘Reageert goed op alle aangeboden taken’

Patrick Rozijn
Ict-architect
NS Reizigers
Cijfer: 8,5
De Fujitsu Stylistic Q702 is een degelijke, zakelijke, hybride tablet/laptop voor de mobiele werker die de functionaliteit van een tablet en laptop in één apparaat wil combineren. Met de ingebouwde mogelijkheden voor zakelijk gebruik, zoals de TPM-chip, vPro, de uitgebreide connectiviteitopties en de ondersteuning vanuit Fujitsu is het voor het bedrijfsleven zeker geen verkeerde koop. Ik geef het apparaat daarom een 8,5.

Voor een privé aankoop liggen de zaken echter wel anders. Vanwege de vooral voor het bedrijfsleven interessante beheer en beveiligingsopties moet ten opzichte van consumentenapparaten een hogere prijs worden betaald. Dit maakt hem voor privé aanschaf te duur, maar een gelijkwaardig consumentenmodel zonder de zakelijke opties is zeker een privé aanschaf waard.

Eerste stappen

De Q702 voelt degelijk aan. De tablet is goed in één hand vast te houden en weegt niet te zwaar. De Q702 start snel op. Binnen een paar seconden na opstarten wordt het setup-menu weergegeven. Helderheid van het matte IPS 1366x768 scherm is prima. Na de basisgegevens ingevuld te hebben start Windows 8 voor het eerst op.

Als inlog wordt een Microsoft-account gebruikt. Dit heeft als voordeel dat bepaalde instellingen zoals mail en achtergronden over meerdere apparaten gesynchroniseerd worden. Als eerste worden de laatste Windows-patches geïnstalleerd, gevolgd door Office 2013. Tijdens de installatie wordt de laptop gebruikt voor wat internet-browsen. De tablet blijft koel en de fan is nauwelijks hoorbaar tijdens deze activiteiten.

Bedrijfsapplicaties via Citrix

Zowel privé als zakelijk is de Q702 twee weken intensief gebruikt. Het merendeel van de tijd in de laptop-mode met de dock. De belangrijkste reden is de beschikbaarheid van applicaties onder de Windows-desktop en de toegankelijkheid van deze applicaties via de toetsenbord en muis-interface.

Windows 8 met de Windows Store is officieel pas een paar maanden beschikbaar voor het grote publiek. Dit is duidelijk zichtbaar in de Windows Store, waar de meeste applicaties voor consumenten zijn en niet zozeer voor zakelijk gebruik. Binnen mijn organisatie worden applicaties zoals Office en andere bedrijf applicaties aangeboden via Citrix. Deze omgeving is zowel intern als via telewerken te benaderen. De met behulp van Citrix aangeboden applicaties werken het beste in de laptop-mode. Met de tablet-mode is het ook mogelijk, maar werkt het lang niet zo efficiënt.

OneNote en e-mail-app

Het virtuele toetsenbord neemt de helft van het scherm in beslag en als muis/touchpad-vervanger gebruik ik de stylus, omdat deze aanzienlijk nauwkeuriger is dan mijn vingers op het scherm. Applicaties welke prima in tablet-mode werken en welke ik regelmatig heb gebruikt zijn OneNote en de Windows 8 e-mail-app. Als de juiste applicaties beschikbaar komen zal ik ongetwijfeld meer gaan werken in de tablet-mode.

Op dit moment is de laptop-mode echter functioneler voor mijn werkzaamheden. Connectiviteitopties zijn ruimschoots aanwezig. Via Wi-Fi of 3G maak ik verbinding met de Citrix-omgeving van mijn werk. De aanwezige 4G-optie en de gigabit Ethernet-aansluiting in de dock heb ik nog niet gebruikt. Verder heeft de Q702 een aantal securitymogelijkheden ingebouwd, zoals de vingerafdruklezer en de TPM-chip. De TPM-chip wordt onder andere gebruikt in combinatie met Bitlocker om mijn privé en zakelijke data te beveiligen.

Beoordeling

Over het algemeen heb ik weinig minpunten met betrekking tot de Q702. Met de gecombineerde accu van de tablet en de dock kan ik de hele dag locatie-ongebonden werken. Met alleen de tabletaccu is dit beperkt tot ongeveer drie uur. De aanwezige hardware, zoals de i5-processor en de snelle ssd, zorgen ervoor dat de Q702 goed reageert op alle aangeboden taken. Verder is de bouwkwaliteit van de tablet prima in orde.

Hoewel ik uitermate tevreden ben met de Q702 zijn er wel een aantal mindere punten. De bijgeleverde dock heeft een touchpad zonder multi touch-mogelijkheid waardoor een aantal ingebouwde mogelijkheden van Windows 8, zoals scrollen en in- en uitzoomen, niet volledig tot hun recht komen. Verder buigt het toetsenbord iets door wat overigens niet storend is tijdens het typen. De tablet beschikt over één usb 3.0-aansluiting. De overige usb-aansluitingen, waaronder die op de dock, zijn usb 2.0.

Microsoft Windows Store

Het laatste punt is niet specifiek voor de Q702, maar in het algemeen voor alle Windows 8-tablets. In de Microsoft Windows Store zijn nog niet veel, voor mij nuttige, zakelijke applicaties aanwezig. Office 2013, wat ik veel gebruik, is bijvoorbeeld nog een desktopapplicatie met beperkte touch-mogelijkheden. Het aanbod van (zakelijke) applicaties in de Windows Store zal in de toekomst echter ongetwijfeld verbeteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-22T16:55:00.000Z Patrick Rozijn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.