Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Uitgelicht: Fujitsu Stylistic Q702

‘Integreert eenvoudig met managementplatform’

Dit artikel delen:

André Hoekstra
Solution manager mobility
Achmea
Cijfer: 8
Deze hybride tablet/notebook geef ik een 8. De prijs weerhoudt me er van hoger te scoren en ik zou privé naar een goedkoper alternatief kijken. Maar voor intensief zakelijk gebruik waarbij onderweg en op kantoor werken wordt afgewisseld, is dit een uitstekende combi. Langdurig draadloos werken vereist mijns inziens wel een auto-oplader of extra accu. Qua (remote) management van dit mobiele apparaat biedt de Q702 uitstekende mogelijkheden en integreert deze eenvoudig met ons bestaande managementplatform.

Ik heb zoveel mogelijk mijn dagelijkse werk uitgevoerd met de Q702, afwisselend als tablet en als notebook. Dit was vooral via Wi-Fi en 3G. Ik kon een aantal van onze via internet ontsloten bedrijfstoepassingen, waaronder mail, agenda en Lync, altijd en overal gebruiken. Aansluiten op het interne netwerk is helaas niet toegestaan en een vpn-verbinding maken had in deze korte reviewperiode iets te veel voeten in de aarde. Ik heb daardoor vooral Microsoft Office gebruikt.

Secondewerk

Het is een snel en prettig werkend systeem. Opstarten en uit slaapstand halen is secondewerk. Ik was mijn mail aan het lezen lang voordat mijn eigen laptop uit stand-by was opgestart. Ik heb presentaties gegeven met de tablet met hdmi-aansluiting en ook met de vga-aansluiting op het dock. Voor Prezi of Powerpoint is de tablet uitermate geschikt, zeker met een draadloze muis of presenter voor de bediening. Het tonen van een Word- of Excel-document en daarin navigeren, is met het keyboard prettiger. Met dit systeem heb ik dus een ultieme combinatie voorhanden.

Op mijn werkplek heb ik een 24 inch monitor gebruikt, ten koste van de touch-interface. Het keyboard is compact maar niet te klein. De toetsen geven duidelijke feedback. Het is prettig dat alle toetsen erop zitten, inclusief Fn-toetsen voor onder andere geluidssterkte en mute. De mousepad functioneert prima, inclusief enkel en (drie)dubbel tikken. Ik vind het een gemis dat je er niet mee kunt scrollen. Voor het echte muiswerk prefereer ik mijn draadloze muis.

Vergelijking met iPad

De capaciteit van de twee accu’s is prima voor een hele werkdag. Ik heb veel gebruikt gemaakt van 3G en Wi-Fi en dan wordt een hele dag wel krap. Er wordt slim gebruik gemaakt van de twee accu’s waardoor de tablet zoveel mogelijk opgeladen blijft. Zowel de dock als de tablet hebben een aansluiting voor de voeding, dus je kan ze afzonderlijk opladen.

De Apple iPad kan niet de huidige werkplek vervangen, omdat niet alle toepassingen benaderbaar zijn en vanwege ergonomie en management van het apparaat. Medewerkers moeten schakelen tussen iPad en laptop en dus data uitwisselen tussen beide. De Fujitsu verenigt beide werelden. Hij heeft een groter scherm en natuurlijk het keyboard. Daarbij komen de vele aansluitingen die de Q702 een voorsprong geven. Er zijn geen verloopsnoertjes nodig. Ook het schermkeyboard van Windows is uitgebreider met pijltjes, functietoetsen en handschriftherkenning. De batterijduur van alleen de tablet is wel aanmerkelijk korter dan van de iPad.

Mdm-platform

De uitgebreide hardwaresecurityfeatures geven vele mogelijkheden voor bescherming van bedrijfsdata. Qua beheer integreert een Windows-systeem eenvoudig in de bestaande omgeving en kan beter gecontroleerd worden door it. Windows is gemaakt voor de enterprise, waar Apple nog een inhaalslag moet doen. Voor iPads is een separaat mdm-platform ingericht, dat gecombineerd met iOS zijn beperkingen heeft.

De bestaande bedrijfsapplicaties zijn eenvoudig geschikt te maken voor Windows 8. Deze herbouwen voor iPads is haalbaar noch zinvol. Integratie met fileshares en Sharepoint is eenvoudiger met Windows.

Kanttekeningen

Ik heb ervaren dat de verbinding tussen dock en tablet soms niet goed was. Hierdoor was de tablet na een nacht niet opgeladen en haperde het keyboard bij gebruik op schoot. Goed inklikken dus. Af ik en toe zag ik een hoog cpu-gebruik, met alleen een pdf of webpagina open; de ventilator gaat spontaan zoemen. De letters op het keyboard vertonen al na twee weken slijtagesporen.

Het ontwaken of inschakelen van de tablet gaat met een schuifknop aan de zijkant van het tablet. Het is na twee weken nog zoeken en mijn collega’s en ik zijn geneigd de Windows-toets of het scherm hiervoor aan te raken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Andre,
A)
Ik ken deze device niet maar ik ga er vanuit dat er geen Windows 8 RT op draait. Ik heb veel en vaak in de reacties gelezen dat Windows 8 devices die geen RT OS hebben zijn wat zwaarder dan iPad. Verder heb ik gelezen dat de acuu in een Windows 8 device eerder opraken dan iPad.
Heb je in je test van 1 of meerdere accu`s gebruik gemaakt? Heb je Windows 8 RT op je device? (ik denk het niet)

B)
Voor het beheren van een Windows 8 RT en Windows Phone 8 heb je ook zoals iPad een mdm oplossing nodig. Daarom vind ik je bewering niet terecht als je aangeeft dat "Qua beheer integreert een Windows-systeem eenvoudig in de bestaande omgeving en kan beter gecontroleerd worden door it"
MS heeft deze (beperkte) functionaliteit in de laatste versie van SCCM 2012 SP1 en ook Windows Intune gestopt. SCCM is een leuk product maar ik zal je aanraden om ff op papier te zetten wat je voor implementatie en beheer van dit product nodig hebt, voordat je er aan begint!

C)
Ik heb niks met iOS en sterker nog op mijn tablet draait ook geen iOS. Maar ik denk dat je je eens verdiepen moet in Apple-producten, filosofie en mogelijkheden als je zegt dat "Windows is gemaakt voor de enterprise, waar Apple nog een inhaalslag moet doen"

D)
Je gaf verder aan " voor iPads is een separaat mdm-platform ingericht, dat gecombineerd met iOS zijn beperkingen heeft" Dit geeft aan dat je in een omgeving werkt waar geen aandacht besteed is aan een byod-aanpak.


Je artikel gelezen hebbende vraag ik me af tot hoeverre je vergelijking terecht is!


@Reza
A) De Q702 heeft een Intel i5 aan boord, en draait dus geen RT maar Windows 8 (pro). De tablet en de dock bevatten beide een accu. Daarmee kun je 8 a 9 uur vooruit, met de tablet alleen iets minder dan de helft daarvan. Bij gebruik van de 3G of WiFi radio's is dit minder lang.
B) Ons bedrijf maakt reeds jaren gebruik van SCCM en haar voorgangers. Dit is dus meer van hetzelfde bij het uitbreiden met mobile devices o.b.v. Windows. De proef met een ander MDM product en iPads heeft heel wat haken en ogen aangetoond.
C) De hoofdreden waarom ik die bewering doe is de beperkingen van Apples MDM protocol en het feit dat Apples filosofie is dat de gebruiker de comtrole over het device moet kunnen houden. Als IT bedrijf ben je dan afhankelijk van de instemming van de user met de opgelegde instellingem, waarbij je met het Windows platform volledige controle hebt over policies voor device en user. Daarbij komt volledige device encryptie (op de iPad hebben we onversleutelde bedrijfsdata aangetroffen, ook na een remote wipe en zelfs na een herstel vanuit instellingen), de TPM module en andere security features.
Tenslotte, iOS is geen OSX. Die laatste hebben we niet beschouwd.
D) ?

Ik ben het met je eens dat het niet een volledig terechte vergelijking is, helemaal niet als je ook de prijs meeneemt. Maar de Q702 combineert wel de voordelen van een tablet met die van een notebook. Waar een tablet vooral handig is voor lezen, presenteren en korte reacties, is toch een ander device nodig voor uitgebreidere creatie van content (groter scherm, muis, toetsenbord).

Andre,
Het is grappig om jouw bevindingen met die van andere mensen (op deze site)die dezelfde device uitgeprobeerd hebben, te vergelijken! Dan lees ik verschillende belevenissen.

Zoals ik al hierboven zei, SCCM is een mooie tool maar kent ook genoeg beperkingen. Jouw bedrijf maakt al een tijd gebruik van dit systeem, kun je je voorstellen dat dit heel anders kan zijn voor een bedrijf dat nog geen kennis van SCCM heeft?

Je toelichting over punt B PLUS je antwoord op punt C bevestigen mijn bewering in punt D!

Veel zaken die je in je reactie op punt C, benoemd hebt, zijn niet meer van deze tijd. Als je een MDM zoekt met een Dual-Persona functie dan zijn die beperkingen die je benoemd hebt in een keer opgelost.

Ik heb het weer over byod-zaken terwijl ik al genoeg hierover op deze site geschreven heb.

Ik ben het met je eens dat een hybride device(tablet + notebook) zeer handig is. Dat hebben veel leveranciers ook al door en ze komen binnenkort met hun oplossingen op de markt!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-22T17:05:00.000Z André Hoekstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.