Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Acer Travelmate X313 heeft potentie

Acer TravelMate X313

De Acer Travelmate x313 is in mijn ogen geen volwaardige vervanger voor een laptop en tablet tezamen, vooral omdat het lastig schakelen is tussen laptop functie en tablet doordat hij moeilijk uit het hoesje/cover te halen is en in het dockingstation te plaatsen is. De tablet zou inclusief het keybord-hoesje eigenlijk in het dockingstation moeten passen. Als ik een cijfer zou moeten geven zou dit een kleine 7 worden.

Tweede reden waarom hij niet als volwaardige vervanger gezien kan worden van beide is dat hij grafisch niet sterk genoeg is om een laptop met dubbel scherm te vervangen en als tablet weer net iets te groot en te zwaar is om makkelijk mee te nemen.

Als tablet zoals ik hem gebruikt heb (documenten lokaal opslaan) zal hij beveiliging technisch niet worden toegestaan. Mobiele devices worden tegenwoordig beheerd door mobile device management (dm) en aangezien het hier geen windows mobile versie betreft maar windows 8.1 pro is hij als tablet lastiger te beheren. Dit vergt nog een verdere studie. Ook is de disk niet standaard versleuteld, zoals bij een werk laptop, zodat bij verlies de data eenvoudig is te lezen.

De Acer Travelmate X313 is wel mooi vormgegeven (deed me denken aan apple) en heeft genoeg processorkracht en geheugen beschikbaar om een laptop te vervangen. Nadeel is wel het ontbreken van een touchpad. Op een gegeven moment wordt het verplaatsen van je hand naar het scherm heel vermoeiend. Positief is ook de stylus, welke wel een gewenningsperiode nodig heeft door zijn bijzondere vormgeving. Hiermee kan je heel precies werken wat vooral handig is als je vdi gebruikt.

Ontvangst

De Acer Travelmate X313 zit verpakt in een doos met daarin flink wat accessoires. Het aansluiten van de diverse onderdelen spreekt voor zich. Wel typisch dat het toetsenboard eerst met een kabel moet worden opgeladen alvorens deze gebruikt kon worden. Het zou handiger zijn als het toetsenbord in de toetsenbord-cover gelijk zou worden geladen of stroom krijgt zonder weer een extra kabeltje.

Het toetsenbord werkt verder goed via bluetooth. Nadeel is wel dat de aan en uit schakelaar verstopt zit achter de tablet, maar aangezien je deze sporadisch gebruikt, ik heb het toetsenbord niet meer uitgezet tijdens de test, valt dit bezwaar in het gebruik wel mee.

Ook het gebruik van het dockingstation was een fluitje van een cent. Prettig is wel dat de koppeling verloopt via een usb 3.0-interface die de usb-hub, hdmi-poort, externe vga- en Ethernet-aansluiting aanstuurt. Dus geen aparte connector nodig en robuust. Wel mis ik een dvi-aansluiting. Meegeleverde kabel bevat ook een vgaaansluiting, ik denk dus dat deze vooral voor beamers bedoelt zijn. Hier later meer over.

Het OS is Microsoft Windows 8.0. Deze moet dus eerst worden geüpdatet naar versie 8.1. Dat is vrij gemakkelijk uit te voeren door op het windows scherm op de Windows 8.1 update tile te drukken. Helaas miste we nog een aantal updates en ging het niet in één keer goed, ook omdat de tablet na tien minuten in sleepmode ging, dus dit duurde wel een aantal avonden. Je zou toch verwachten dat een nieuw apparaat gelijk Microsoft Windows 8.1 zou bevatten. Aangezien de tablet als zakelijk tablet wordt gepositioneerd zullen ze er bij Acer wel vanuit gaan dat er ook een nieuw zakelijk image op de tablet gezet wordt.

Gebruik prive

Hierover valt weinig te zeggen, aansluiten en werken. Aangezien de tablet als vervanger voor een laptop wordt gezien heb ik wel mijn vraagtekens over het toetsenbord. Even lekker op de bank op je tablet werken met toetsenbord-cover geeft geen goed gevoel omdat het toetsenbord vrij dun is en op je schoot doorbuigt. Natuurlijk kan je hem helemaal inklappen en op het virtuele toetsenbord werken, maar dat kan je op elke andere tablet ook.

De meegeleverde stylussen zijn wel bijzonder. Deze bestaan uit een pen met punt waarop een rond doorzichtig schijfje gemonteerd is van ongeveer 5 millimeter doorsnede. In het gebruik zijn ze wel heel functioneel en kan je vrij precies iets aantikken en schrijven. De pen kan in een lusje gestoken worden aan het toetsenbord-cover. Beter zou zijn een buisje waar hij in past omdat de disk op de punt nog wel eens aan het lusje blijft hangen.

Gebruik zakelijk

Allereerst is de tablet gebruikt als thuiswerkplek via vdi. In eerste instantie werkte dit niet omdat de Citrix receiver uit de app store niet werkte. Nadat ik deze vanaf de Citrix-site opnieuw had geïnstalleerd werkte dit naar behoren. Aangezien we zakelijk nog op Microsoft Windows 7 werken kwam de stylus goed van pas. Prettig is ook het externe toetsenbord waardoor het scherm volledig gebruikt kon worden aangezien we zakelijk op een dubbel 24-inch scherm werken.

Natuurlijk komt het echte zakelijk gebruik pas naar voren als we het dockingstation gaan gebruiken op het bedrijfsnetwerk. Zoals gezegd was het aansluiten een fluitje van een cent. Wel was het erg lastig om de tablet uit de toetsenbord-cover te verwijderen waardoor het gebruikersgemak toch weer tegenvalt. Vaak loop je met je tablet even ergens naartoe en moet hij snel kunnen wisselen tussen cover en docking. Mijn laptop, een HP Elitebook 8560w, trek ik gewoon uit het dockingstation terwijl hij blijft werken en net zo makkelijk stop ik deze weer terug.

Toen ik echter de dubbele 24-inch schermen wilde gebruiken via vga op dockingstation en vga via hdmi-kabel, wilde dit niet lukken. Vanaf de site van Acer heb ik een oudere driver gedownload voor de video chip en deze werkte gelukkig wel. Hierbij valt wel op dat de tablet zeer traag was, maar dat de processor en geheugen belasting laag was. Ik denk dat dit te wijten was aan de combinatie van oude drivers en twee monitoren met een resolutie van 1920X1080, waardoor de video chip een bottleneck werd. Hopelijk komen er snel nieuwe drivers uit die dit probleem verhelpen. Volgens de specificaties zou het wel moeten kunnen.

Op mijn laptop gebruik ik VMware-player om een standaard werk-image te draaien. Dit heb ik ook geprobeerd op de Travelmate, alhoewel het geheugen misschien wat te beperkt is hiervoor. In de Windows Store was er helaas geen VMware-software aanwezig, dus deze heb ik direct van de VMware-site gehaald. Helaas gaf zowel VMware-player als VMware-workstation een internal error en wilde niet opstarten.

Op het bedrijfsnetwerk werken we met een Novell-cliënt voor toegang naar de netwerkschijven. doordat we op de tablet gebruik maken van Windows 8.1 pro, was het installeren hiervan makkelijk  en waren de netwerkschijven benaderbaar. Hierdoor kon de tablet gebruikt worden waarvoor hij bedoeld is. Als laptop in het docking station en indien we documenten moesten meenemen naar overleg als tablet voor naslagwerk.

Helaas heb ik niet de mogelijkheid van een beamer kunnen testen, gezien de ervaringen met de scherm driver.

Voor wat betreft de accu heb ik niet kunnen merken dat deze extreem lang of kort meegaat. Een hele dag zou moeten kunnen, alhoewel Windows maar vier uur aangeeft met opgeladen accu. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de belasting. Voor zakelijk gebruik zou hij in het docking station ook weer telkens opgeladen worden waardoor de accu duur minder van belang is.

Het is een tablet met leuke specificaties en ik zal hem zeker meer gaan uitproberen. Twee weken is eigenlijk te kort om al zijn mogelijkheden uit te proberen en te wennen aan het gebruik.

Hugo Mostard, ict-adviseur gemeente Den Haag

Plussen en minnen

+   Dockingstation prettig in gebruik door koppeling via  usb3.0-interface.
+   Met de stylus kan heel precies worden gewerkt
+   Genoeg processorkracht en geheugen aanwezig.

-   Lastig schakelen tussen laptop en tablet.
-   De tablet gaat lastig uit de cover.
-   Grafisch niet sterk genoeg.

Rapportcijfer
Als ik een cijfer zou moeten geven zou dit een kleine 7 worden. De Travelmate heeft potentie, maar komt nog niet lekker uit de verf. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-05T11:35:00.000Z Hugo Mostard
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.