Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

‘Zoekende naar zakelijk gebruik HP ElitePad 900’

Nonie van der Munnik

Nonie van der Munnik
It-productmanager
Bij een ruimtevaartbedrijf
Cijfer: 7,9
De HP ElitePad 900 is een wonderschoon apparaat. Het scherm reageert razend snel, de batterij gaat lekker lang mee en het opstarten vanuit stand-by is vrijwel onmiddellijk. De optie om de harde schijf te encrypten met Bitlocker (Windows 8 Pro) werkt prima en veroorzaakt geen vertragingen. Toch was ik bij de inzet van deze tablet voor zakelijk gebruik nog erg zoekende naar de juiste modus.

Voor deze review is met de ElitePad verbinding met het zakelijke netwerk gemaakt via Citrix. Niet alleen vanwege het beveiligingsbeleid, maar ook om de reële scenario’s van draadloos werken na te lopen. Daarom heb je tenslotte een tablet. Met byod zou je dezelfde ervaring hebben.

Bewondering

De eerste kennismaking met de HP ElitePad roept alleen maar bewondering op. De reactiesnelheid van het touch screen is fantastisch en op alle commando’s reageert de tablet indrukwekkend goed. Maar ik wil met de tablet aan het werk, dus log ik via de portal van mijn werk in op de Citrix-omgeving. Als eerste valt me op dat het online toetsenbord in deze situatie behoorlijk in de weg zit. Ten tweede beginnen mijn polsen en vingers na een paar uur te protesteren, de combinatie klein scherm met online toetsenbord is ergonomisch voor mij niet verantwoord.

Gelukkig zijn er opties. Voor de ElitePad is een docking station beschikbaar waar bijvoorbeeld een usb-toetsenbord op kan worden aangesloten, maar ook een beeldscherm. Omdat het docking station alleen werkt met stroom wordt de tablet ook direct opgeladen. De mobiliteit ben je dan wel kwijt. Een tweede optie is de productivity jacket waarmee de ElitePad een soort kleine laptop wordt. Dit werkt behoorlijk fijn, als je niet veel hoeft rond te lopen. Want de constructie is met 1369 gram niet licht. Na een paar uur krijg ik de behoefte om de ElitePad op te laden en dat gaat in deze modus alleen via een losse oplader. Mijn werkplek begint nu al aardig vol te raken.

Keuzestress

Na twee weken werken ben ik er nog niet uit en loop behoorlijk te prutsen om de tablet van de ene jacket in de andere te krijgen. Omdat alles erg robuust is gemaakt, gaat dit niet met een eenvoudige klik. De jacket met het toetsenbord is zwaar, het docking station is niet mobiel en de losse beschermhoes past weer niet in het docking station. De keuzestress slaat toe. Ter ontspanning lees ik een online krant en wat Facebook-berichten op de kale tablet. Wat een verademing, wat loopt dat soepel. Maar juist die bezigheden waren geen onderwerp voor deze review.

De ElitePad is geen laptop en zo moet je hem ook niet willen inzetten. Doe je dat wel, dan ben je veel aan het wisselen met accessoires. Het wachten is naar mijn mening op een veel lichter universeel-toetsenbord-met-batterij-jacket die met één klik op het docking station kan worden aangesloten. Je hebt het dan al haast over een hybride tablet met docking station. Misschien is dat wel de beste vorm voor een light werkomgeving.

Pluspunten en bedenkingen

De HP ElitePad heeft veel pluspunten, maar ook heb ik wel een lijstje met bedenkingen. Goed aan het apparaat vind ik de lange batterijduur, het snel opstarten, de snelle reactie van het scherm, het goede Wi-Fi-bereik, Bitlocker, Windows 8 Professional waarop Microsoft Office prima werkt (zelf aanschaffen), de elegante en erg stabiele docking station, de robuuste uitvoering van zowel tablet als uitbreidingen, de productivity jacket (het inklikbare toetsenbord) en de knop om auto rotate uit te zetten.

Bedenkingen heb ik over de ergonomie en het wisselen tussen case, docking station, productivity jacket en expansion jacket dat niet erg makkelijk gaat niet erg makkelijk. Door de robuustheid zijn daarnaast de productivity jacket en expansion jacket wat zwaarder. Het on screen toetsenbord zit soms behoorlijk in de weg, met name tijdens het werken via Citrix. De 32 bit-omgeving kan voor de it-afdeling het onderhouden van een tweede omgeving betekenen. Waar ik ook bedenkingen over heb is Skydrive, de online opslag, dat erg wordt gepushed. De Windows 8-tegels zijn vrijwel overbodig voor zakelijk gebruik en kunnen zelfs erg afleiden.

Eindcijfer

Ik vind de HP EltePad 900 nog niet geschikt als primaire werkplek voor een kennisintensieve organisatie. Als tablet krijgt hij een 9, als toepassing voor zakelijk gebruik nu nog een 7-. Het eindcijfer komt bij mij dus op een 7,9.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een Elitebook testen en dan met Citrix gaan werken, de voor- en nadelen van Windows 8 in de conclusie... ik vind het maar een matige review.

De Elitebook serie van HP is bedoeld voor mensen die een desktop nodig hebben op laptop formaat, om bijvoorbeeld virtuele machines e.d. te gebruiken.

Mijn tip voor de reviewer: Pak een meer mainstream laptop, en ga daar lekker op Citrix werken.

Jaap,

Scherp. Dat was ook mijn 1e indruk. Helaas kan ik niet veel met deze review.

Volgens mij komen deze reviews voort uit een eerdere actie waarvoor je je kon opgeven.

Als je dan zo'n apparaat krijgt zul je hem gebruiken zoals jij hem nodig hebt, en daarin is de review dus correct. Een aantal "willekeurige" mensen (gekozen door een notaris?) heeft dus een device gekregen om deze te reviewen.

Als je in die context naar dit stukje tekst kijkt is het ok.

Dit weekend een uurtje gewerkt op een Surface Pro. Ben er wel van onder de indruk! Maar aan de andere kant is het voor een tablet veel te zwaar, al kun je hem wel weer met een stylo beter gebruiken in een vergadering dan een laptop.

@Henri: inderdaad, dit is volgens mij een actie waarbij mensen dit apparaat testen in hun zakelijke omgeving, welke voor de auteur blijkbaar iets is met Citrix.

Meest kenmerkende voor mij is:
"Als eerste valt me op dat het online toetsenbord in deze situatie behoorlijk in de weg zit. Ten tweede beginnen mijn polsen en vingers na een paar uur te protesteren, de combinatie klein scherm met online toetsenbord is ergonomisch voor mij niet verantwoord."

Hiermee is dit device dus niet echt geschikt voor mensen die veel achter het toetsenbord zitten (tenzij je er van alles bij gaat kopen, maar dan kun je mijns inziens net zo goed een gewone laptop kiezen)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-15T08:05:00.000Z Nonie van der Munnik
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.