Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

‘Hardware HP ElitePad 900 wint van software’

Stephan Ockers

Stephan Ockers
Clustermanager Server & Storage
Academisch Medisch Centrum, Algemene Dienst ICT
Cijfer: 6,5
HP heeft met de HP ElitePad 900 zijn werk goed gedaan om een knappe tablet te maken. Een stevige tablet ook, die tijdens de presentatie geshowd, tegen een stootje kan. Softwarematig laat Windows 8 te wensen over, of anders omschreven, is nog niet af voor gebruik op een tablet. Zoals Windows 8 nu functioneert op de tablet zou ik hem niet aanraden.

Wel zou ik hem aanraden op het moment dat er extra functionaliteit nodig is met betrekking tot randapparatuur of speciale software en je toch een tablet wil gebruiken in plaats van een laptop. Tijdens de presentatie werd al aangegeven dat er updates waren voor de drivers van de netwerkkaart die wel noodzakelijk waren om niet gelijk tegen problemen aan te lopen. En dat is natuurlijk wel even een slechte binnenkomer en negatief puntje wat je nou net niet zou willen hebben op een nieuwe tablet.

Flexibel met accessoires

De accessoires die beschikbaar zijn maken de tablet flexibel in gebruik. Een docking met diverse aansluitingen voor op het werk en een case met aansluitingen en extra accu voor mobiel gebruik. Deze combinatie maakt voor mij de tablet ideaal en zou mijn vaste werkplek kunnen vervangen. Hardwarematig zou ik de tablet zeker aanraden om zakelijk te gebruiken. De accuduur is goed te noemen. Ik heb de tablet enkele dagen stevig gebruikt en hoefde niet eerder aan de lader als einde dag.

De start met de tablet was des Microsofts, activeren van de software, eerste updates om je oren en dan eerst de installaties en instellingen van je meest gebruikte applicaties doen. Mail in combinatie met Exchange was eenvoudig. Het instellen van je privéaccount via POP trapte hij in eerste instantie niet in. Minder gebruiksvriendelijk als dat ik op een tablet zou verwachten. Nadat alles draait, is het gebruik van de Metro-interface natuurlijk even wennen en vooral zoeken naar waar zit wat. Uurtje besteden aan de juiste volgorde helpt daar vooral in.

Office 2013

Standaard is ook Office 2010 geïnstalleerd op de tablet. Helaas werkt dat natuurlijk niet met een educatielicentie zoals die voor mij ter beschikking wordt gesteld. Toch maar even in de buidel tasten om Office 2013 aan te schaffen en die erop geplaatst. Daar zie je dan ook het grote voordeel van een tablet met Windows erop, je kan in principe alles erop installeren.

Nu wordt Office 2013 aangeprezen als zijnde Metro-compatible en dat klopt ook wel aangezien het toetsenbord automatisch komt als je op een invulveld komt. Alleen als je een Office-onderdeel afsluit, kom je op de desktop van Windows terecht, en daar wil ik helemaal niet (terug)komen. Het is ook zo dat instelschermen in Office niet te verschuiven zijn, waardoor het toetsenbord over de velden zit waar je wat zou moeten invullen. Dit zijn in mijn ogen cruciale fouten in de afwerking.

Updates

Updates heb je overigens op verschillende niveaus, wat ik net niet zou willen op een tablet. Je hebt namelijk de store updates van je applicaties die je geïnstalleerd hebt. Dan heb je zoals gezegd de Windows-updates. En als je losse applicaties installeert buiten je store om dan heeft die zijn eigen updates. En dan heb ik het nog niet over hardware driver updates die mogelijk niet via één van voorgaande gaan. Naar wat ik begreep van HP zouden die in de Windows-updates zitten, dat is dan wel weer goed geregeld.

Wat dan weer erg mooi is dat je de tablet in zijn geheel kan versleutelen. Dat geeft mij een geruster gevoel als ik hem elke dag mee naar huis neem. Ik heb mijzelf dus ingesteld op het gebruik van de tablet in Metro-mode. Wat voor mij betekent dat ik alles moet kunnen starten en daar ook weer terugkomen waar je het gestart hebt. Als je een applicatie afsluit, dan komt hij altijd terug aan de rechterkant van je Metro-interface. Persoonlijk vind ik dat niet juist, omdat je daar niet alles hebt staan en je eigenlijk uitgaat van waar je vandaan komt kom je ook weer terug.

Buienradar

Ik heb mij beperkt met van alles erop zetten, maar met die paar dingen die ik toegevoegd heb zie ik al dat het Metro-scherm erg breed wordt en dus onoverzichtelijk. Het plaatsen in groepen of in elkaar zou een mooie aanvulling zijn. Aangezien ik een woon/werk-motorrijder ben, gebruik ik ook Buienrader, en wat mij daar toevallig opviel was dat de gegevens in de app op de Windows 8-tablet afweek van mijn telefoon. Op de tablet was het twee graden warmer, was er 4 procent meer zon, alleen stond er wel meer wind. Heeft niet zoveel met de tablet te maken, maar is toch vreemd.

Als ik terugkijk op het gebruik van de tablet zie ik voordelen aan de kant van de flexibiliteit, hardwarematig en softwarematig. Daar tegenover staat de beheersmatigheid die je daarop verliest als je kijkt naar zakelijk gebruik. Zakelijk wil je wel dat de machine altijd werkt en hoe flexibeler je de machine maakt, hoe slechter je de stabiliteit kan waarborgen.

Eindcijfer

Mijn rapportcijfer voor de HP ElitePad zou zijn een 6,5. Als ik dit zou verdelen in hardware versus software, komt dat op een 8,5 voor de hardware en een 4,5 voor de software.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-18T08:25:00.000Z Stephan Ockers


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.