Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Lezers lezen: Het toekomstbeeld van De Cirkel (2)

Nog een lezer van Computable.nl geeft op persoonlijke titel zijn mening over de roman De Cirkel (uitgeverij Lebowski) van van de Amerikaanse schrijver Dave Eggers. In het boek behandelt Eggers zaken als privacy, transparantie en de rol van de social media, waarbij het innovatieve bedrijf De Cirkel een centrale rol speelt.

Bart Jan Menkveld, systems engineer Data Center, Cisco

Bart Jan Menkveld, systems engineer, Data Center Cisco 

In het boek De Cirkel volgen we Mae, een nieuwe medewerker bij het bedrijf De Cirkel: het bedrijf dat zou ontstaan wanneer Google, Apple, Facebook, Amazon, en eBay zouden fuseren, gecombineerd met het ethisch besef van van de gemiddelde woekerpolisverkoper.

Het verhaal begint wanneer Mae net begonnen is aan haar droombaan: werken bij De Cirkel. Het lijkt in het begin nog niet zo heel bijzonder: Natuurlijk is het bedrijf wat groot, en weten ze veel van de klanten, en zien we steeds meer naar die organisatie De Cirkel toe gaan, maar echt verontrustend is het nog niet.

Hoe verder we in het boek komen, hoe verder De Cirkel gaat. Was het eerst nog alleen online waar het concern zijn invloed uitoefent, via camera’s, drones en vooral veel sociale druk wordt al snel het chippen van mensen als normaal gezien en worden de motto’s van de cirkel 'Secrets are lies' en Privacy is theft' al snel waarheid.

In alles zien we Mae steeds verder op gaan in De Cirkel, tot een mysterieuze vreemdeling, die bovendien op geen enkele manier in De Cirkel te vinden is, het toneel  betreedt. Wat precies de rol van deze vreemdeling is, en of Mae uiteindelijk de gevaren van De Cirkel ziet laat ik aan de lezer.

Ieder boek dat een samenleving schets waar het individu en privacy niet meer bestaan moet zich bewust of onbewust meten met de twee klassiekers in dit genre: 1984 van George Orwell en A Brave New World van Aldous Huxley. Persoonlijk denk ik niet dat De Cirkel net zo invloedrijk zal zijn. De karakters zijn net te vlak, de verhaallijn gaat niet diep genoeg en het is mij net allemaal te kritiekloos en te eenvoudig. De clou, en met name de mysterieuze vreemdeling zijn net iets te doorzichtig. Al met een vermakelijk boek, wat een goed inzicht geeft in de risico’s van de technologie waar we allemaal mee werken, maar voor een echte klassieker mist het net een stukje diepte.

Roman

De Cirkel van Dave Eggers wordt gezien als een relevant en verontrustend boek dat vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

Lees ook de twee andere recensies HIER

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-07T13:01:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.