Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Lezers testen tabletstandaard van BakkerElkhuizen

'Ergonomische Tabletriser is te fors voor tablet'

Dit artikel delen:

De huidige tabletstandaarden zijn niet altijd even ergonomisch. Daarom heeft ergonomiespecialist BakkerElkhuizen uit Almere de Tabletriser ontwikkeld: een tablethouder die qua hoek en hoogte geheel instelbaar is. Drie Computable-lezers kregen de mogelijkheid om de tablethouder te testen en beoordelen op onder andere ergonomie, gebruiksgemak en kwaliteit. Naast lovende woorden is er ook wel wat kritiek op het product. Dan gaat het vooral om de omvang van de standaard ten opzichte van toch wel compacte tablets.

André J. Wanjon, it-projectmanager bij Voedselbanken Nederland Service Centrum

De Tabletriser is goed verpakt. Voor de test wordt hij compleet geleverd met een Bluetooth draadloos toetsenbord. Ik heb er naar gestreefd om alleen de iPad Air 2 in combinatie met de Tabletriser en het toetsenbord als een eenheid te gebruiken. Voor mijn werkzaamheden maak ik gebruik van verschillende applicaties, zoals e-mail, agenda, Evernote, Word, Powerpoint en clouddiensten zoals OneDrive en Dropbox. Ik gebruikte de Tabletriser op mijn bureau tijdens de dagelijkse werkzaamheden of nam hem mee naar een bespreking of vergadering. Ook heb ik op verschillende flexplekken gewerkt bij verschillende zakelijke klanten.

Het gebruik heeft even wat gewenning nodig. Dit vanwege de opstaande randjes bij het toetsenbord. Bij het uitklappen van de Tabletriser moet je even goed naar achteren drukken om de eenheid goed op de tafel te laten rusten. Je kunt de tablet, in mijn geval de iPad Air 2, op ooghoogte positioneren. Hierdoor merk ik dat ik dat de houding en kijkhoek ten opzichte van het toetsenbord en beeldscherm vele malen beter is dan zonder de houder. Dit helpt vooral tijdens het typen van mails en aantekeningen tijdens klantgesprekken. Met het gebruik van de tablethouder heb ik minder last van nekklachten.

De Tabletriser is smaakvol en strak weergegeven en maakt gebruik van mooie materialen. De houder is zeker zakelijk inzetbaar. Daar is hij naar mijn mening ook echt voor bedoeld. De houder beschermt de tablet goed. Het formaat is goed, maar het gewicht is wel een nadeel. Voor het gebruik onderweg zou een lichter gewicht handiger zijn. Ik had dan ook een minder zwaar product verwacht. Omdat de Tabletriser een tas is, is het wel handig om (bijna) papierloos te kunnen werken. In de houder is geen ruimte voor papier, dit zou in een extra tas vervoerd moeten worden. Om het transportgemak te vergroten zou er nog een draagband aan bevestigd moeten worden. Met zo’n band kan de tas dan aan de schouder gehangen worden.

Mark Bottelier, business unit manager bij KZA

Voor mijn werk ben ik veel onderweg en zit ik dagelijks aan tafel bij klanten en medewerkers van ons bedrijf. Mijn tablet is dan het enige dat ik bij mij heb. Tijdens afspraken of tussen twee afspraken in werk ik op mijn tablet. Eerlijk is eerlijk, een ergonomisch verantwoorde houding is daarbij meer af- dan aanwezig.

De Tabletriser van BakkerElkhuizen lost die uitdaging op: het biedt een praktische en stevige oplossing om de tablet rechtop te zetten. Met het aanwezige schuifmechanisme is het mogelijk de tablet ook nog eens naar boven en naar beneden te schuiven. Zelfs 360 graden in de rondte behoort tot de mogelijkheden. Dit is mij iets te veel van het goede, de tablet horizontaal of verticaal plaatsen is voldoende, maar makkelijk is het wel.

Installatie van de Tabletriser is eenvoudig en ook het bijgeleverde toetsenbord is gemakkelijk via Bluetooth aan te sluiten op de tablet. Het toetsenbord functioneert prima, typt fijn en heeft een mooi plat design. Wanneer je veel aan het noteren bent en minder aan het swipen bent op je tablet, zoals ik dagelijks veel doe, is dit een uitkomst en benadert het de ervaring van het werken met een laptop. Kortom, allemaal prima voor elkaar.

Is er dan niets op de Tabletriser aan te merken? Helaas wel. En dat zit hem dan toch in de omvang van het ‘koffertje’. Hoewel deze stevig en daarmee beschermend voor tablet en toetsenbord is, is het toch wel een flink item wat je bij je draagt. De houder is zodanig groot dat hij niet samen met andere zaken in een (akte)tas past. Die omvang laat zich ook aan tafel bij klanten merken; verscholen achter de Tabletriser maakt het communicatie met de klant onpersoonlijker. Ondanks de genoemde voordelen is dit voor mij jammer genoeg van doorslaggevend belang in de keuze voor het gebruik van dit hulpmiddel.

Carla Forsten, helpdeskmedewerker automatisering bij Antonius Zorggroep

De Tabletriser is een ergonomische tablethouder. Na hem een aantal keren getest te hebben merk ik dat de Tabletriser wel degelijk qua ergonomie een verbetering is. Het gebruik is merkbaar minder belastend voor mijn nek en schouders. Dit komt door de zelf instelbare hoogte, waardoor de tablet hoger staat tijdens het typen. Qua ergonomie is de tablethouder wel degelijk een verbetering tijdens het werken op een tablet. Wel heb ik een aantal nadelen ervaren in het gebruik van de houder.

Ten eerste is het geheel erg groot en zwaar om je tablet en toetsenbord mee te vervoeren. Juist met een tablet is het kleine, handzame formaat zo fijn. De Tabletriser neemt ook vrij veel ruimte in op het bureau, waardoor ik hem minder gebruikt heb dan ik aanvankelijk dacht te doen. Ik voelde me ook enigszins opgelaten om elke keer met zo'n grote opstelling aan te komen zetten nadat een collega gekscherend zei: ‘Je weet dat men daar al iets voor heeft uitgevonden? Het heet een laptop!’

De tablet, in mijn geval een iPad, wordt goed beschermd in een hoes. Het tweede nadeel is voornamelijk van toepassing op de kwaliteit van het product. Zo moet het bijgeleverde (muis)matje gebruikt worden als beschermlaag tussen de tablet en het toetsenbord. Zonder deze bescherming kan het toetsenbord de tablet beschadigen in de vorm van krassen. Verder valt de iPad af en toe van het magnetische gedeelte af wanneer je de koffer opent en sluit. Ook dit levert beschadigingen op aan de tablet. Bovendien is deze magnetische strip, waarmee je de tablet in hoogte kunt verstellen, na twee weken regelmatig gebruik en vervoeren echter helemaal verschoven.

Zoals ik al zei is de Tabletriser qua ergonomie een verbetering, maar of ik hem zou aanbevelen bij anderen hangt er van af wat men er mee wil gaan doen. De houder werkt prima als vervanging of aanvulling van een laptop op een vaste werkplek. Wanneer je de Tabletriser op verschillende locaties wil gebruiken of er veel mee op pad gaat dan is deze oplossing helaas niet geschikt. Dit doordat het compacte van een tablet niet wordt benut.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Best mensen,

Neem niet al te snel aan dat een scherm eigenlijk op ooghoogte moet.
10 jaar geleden lieten we klanten met een gerust hart alles op papier zien. En dat papier lag gewoon plat op tafel.
Zeker als je geregeld het touchscreen interface wilt bedienen, is er ergonomisch meer voor te zeggen om het tablet laag te houden.
Als je wel veel typt, is het voor de meesten waarschijnlijk weer gunstiger om het wat hoger te hebben. Ooghoogte is dan nog steeds overdreven hoog voor een tablet, maar die hoogte zal de 'riser' ook niet halen vermoed ik.
Onze natuurlijke kijkrichting is een beetje omlaag, zoals het overigens ook in de desbetreffende ISO-normen staat vermeld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-23T09:53:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.