De vrije of bijna vrije desktop PC

Dit artikel delen:

Computable Expert

Jan van Leeuwen
consultant, stajl. Expert van Computable voor de topics Development en Internet.

Als ik een pc voor klanten inricht kijk ik altijd naar de werkzaamheden die ze daarmee doen. Bij kleine bedrijfjes of particulieren beperkt zich dat meestal tot een office-programma, e-mail-programma, webbrowser - aangevuld met een foto- en/of tekenprogramma - en ook een antivirus-programma. Natuurlijk hebben vele bedrijfjes branche-specifieke software speciaal voor hun bedrijfstak in gebruik.

Als de branche-specifieke software geen Windowsprogramma is, kan overwogen worden om als besturingssysteem (os) Linux in te zetten. Ik werk zelf het liefst met de KDE-desktop, omdat die op windows lijkt, maar Kubuntu, Mint, Fedora, Suse en ook nog anderen kunnen dat ook leveren. Wordt de branche-specifieke software in de cloud bediend met een webinterface, dan voldoet Linux niet alleen, het is ook nog gratis. De hier besproken programma's werken allemaal zowel op Linux als op Windows.

Omdat Windows nog steeds de defacto standaard is voor pc's kiezen de meeste voor een Windows-pc. Dan raad ik aan om altijd de nieuwste versie te nemen, omdat je daarmee voorkomt dat je op een gegeven moment geen updates meer krijgt. Toen Windows 7 al een jaar op de markt was, wilden veel klanten toch onder XP draaien (downgrade), maar toen de service stopte, hadden die een probleem. Windows 8.1 is een goed os en als je niet aan de tegeltjes kunt wennen, is de installatie van classic shell geen probleem en is de pc net zo eenvoudig te bedienen als bij XP of 7.

Office

Sinds vorig jaar levert Microsoft Office hoofdzakelijk in abonnementsvorm, met een jaarlijks bedrag voor het gebruik en dat is niet goedkoop. Nu Libre Office 'geforkt‘ is van Open Office, is dit gratis office-pakket met sprongen verbeterd, met name op het gebied van de uitwisselbaarheid met Microsoft Office. Ook lijkt de bediening veel meer op de oudere Microsoft Office-versies, wat klanten een vertrouwd gevoel geeft. De functionaliteit van dat programma is zo groot dat bijna niemand die volledig zal gebruiken.

Het bestaat uit tekstverwerker Writer (een soort Word), spreadsheet Calc (soort Excel), presentaties Impress (Powerpoint) en Base voor databases (is anders dan Access). Wat Office niet levert is Draw, een tekenprogramma waarmee bijvoorbeeld foldertjes gemaakt kunnen worden.

Voor de database is een database-engine nodig als 'grote oplossingen‘ nodig zijn. Anders kunnen de Calc-tabellen bij base gebruikt worden. Wanneer een database-engine nodig is, dan is Mysql (of Mariadb, dat bijna hetzelfde is) de eerste keuze omdat dat door heel veel mensen gebruikt wordt.

E-mail

Voor e-mail kies ik altijd voor Thunderbird van Mozilla. Dat programma is uitgerijpt en een uitstekende email-client. Er is een gigantisch grote user-base, dus kunnen we de geruchten dat het niet verder ontwikkeld wordt negeren. Wel raad ik aan om bij de inrichting van email-accounts gebruik te maken van imap. Dit biedt als voordeel dat je op een smartphone en een tablet met Android en bijvoorbeeld K9 je email kunt bedienen. Alle email staat namelijk op de server en daarmee ben je meteen mobiel.

Wie zijn kalender alleen lokaal heef, kan die als add-on (Lightning) naladen. Wie, net als ik, geen Google wil voor prive-gegevens, kan op een webserver met Webcalendar werken. Dat is eenvoudig en mobiel, omdat je het via de browser bedient. In een volgende blog laat ik mijn licht schijnen op dit soort webprogramma's.

Webbrowser

Ik geef nog steeds de voorkeur aan Firefox, omdat ik steeds meer problemen heb met de manier waarop Google met Chrome zijn gebruikers voor marketing misbruikt. Wie met Windows werkt kan natuurlijk kiezen voor Internet Explorer, maar na al die jaren is dat nog steeds een browser die het slechtste de W3C-standaarden volgt. Mijn tweede keuze is Opera. Dat is ook gratis en het werkt zowel op Linux als op Windows.

Fotoprogramma

Voor het bewerken van foto's is Gimp een heel erg uitgebreid programma dat je een illegale kopie van Photoshop kan besparen. Photoshop draait namelijk niet op Linux.
Gimp moet je echetr wel leren bedienen, want het werkt anders dan Photoshop en dat schrik veel mensen in het begin af.

Wie weinig wil bewerken kan ook met Irfanview (Windows, Gwenview-Linux) al heel veel doen. Daarbij is het ideaal om snel een overzicht over je opgeslagen foto's te krijgen.
Ook Fotoxx (Linux), door een kennis van mij geschreven, is een pareltje.

Tekenprogramma

Wie niet genoeg heeft aan Draw van Libre Office kan Inkscape gebruiken om vector-grafics te maken, die kun je vergroten zonder kwaliteitsverlies en het geeft geen pixels.

Antivirus

Voor privé-gebruik onder Windows zijn bijvoorbeeld de antivirusprogramma‘s Avast en Avira gratis beschikbaar  en deze komen goed uit de test. Voor zakelijk gebruik moet een licentie gekocht worden die niet duur is. Wie zakelijk met een gratis programma wil werken kan Clamav (voor windows) kiezen uit de Linuxwereld of een beetje reclame verdragen en Comodo Internet Security installere. Dat is ook gratis voor bedrijven.

Afsluitend

Daarmee is een pc ingericht, zonder voor software licentiekosten uit te gegeven, behalve misschien voor Windows, dat meestal voorgeïnstalleerd is en dus in de prijs van een pc is verwerkt. Als in de loop van dit jaar Windows 10 wordt uitgebracht is upgraden naar dit besturingssysteem zelf in veel gevallen gratis.

Wie plannen heeft om ooit op Linux over te stappen, kan met de programma's die op beide besturingssystemen (Windows en Linux) draaien de stap vereenvoudigen.

Deze bijdrage is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor vrije bedrijfssoftware wordt Odoo (voorheen OpenERP) steeds meer gebruikt bij kleine en middelgrote bedrijven in Nederland.

@Mario
Dat is er een uit een hele rij. In een volgend artikel geef ik een aantal mogelijkheden van klein naar heel groot, allemaal FOSS.

Goed artikel, Jan.

Dan bij deze nog een suggestie, OwnCloud, welke bijvoorbeeld in combinatie met Thunderbird (op imap) en enkele plugins de volledige vervanging kan zijn voor Google's calendaring, contacts, drive e.d én voor dropbox, iCloud en ga zo maar door.
De enige voorwaarde is dat je dit op een eigen server installeert.
Overigens werk ik zelf ook graag met KDE, maar voor een oude laptop gebruik ik LXDE, een volledige up-to-date windowmanager en sneller dan bijv. XP, wat ook eigenlijk echt niet meer kan.

Jan, ik ben het eens met je keuzes. Het mooie van veel Open Source software is dat er meestal een Windows, OS X en een Linux versie van is en soms nog meer versies; en dat vrijwel altijd ook nog eens gratis. Qua kwaliteit maakt het niks uit. Natuurlijk is er ook nog eens heel veel Closed Source Freeware.
Voor het MKB en particulieren is dit beter dan het gedoe met illegale kopieën. Het is alleen lastig als je een dominerende Windows server applicatieomgeving nodig hebt. Dan moet je wat meer moeite doen, maar dat geldt voor elke server omgeving.

Voor de ICT-er is er ook heel veel FOSS, maar ik ga geen gras voor je voeten maaien.

Ik heb 10 jaar geleden dezelfde strategie gebruikt. Eerst mijn applicaties vervangen door een product dat ook op linux bestaat. En dan kun je makkelijk volledig overstappen. Ten eerste omdat je al gewend bent aan de layout van de applicaties, en ten tweede omdat de applicatie data meegenomen kan worden. (Denk aan mailarchief, browser instellingen etc). De enkele specifieke windows dingetjes die ik nog gebruik draaien onder wine.

Het enige nadeel wat ik wel ondervind is dat sommige office files, met name excel, niet altijd correct in Libre office (linux versie) gebruikt kunnen worden. Zeker als er (VB) macro's in zitten.

Een aantal jaren geleden heb ik zelf ook mijn laptop op een vergelijkbare manier geïnstalleerd. Echter, binnen afzienbare tijd ben ik weer terug gegaan naar windows.

Niet dat windows zoveel sneller of beter is, maar vooral omdat ik veel te vaak tegen compatibiliteitsproblemen aanliep bij het uitwisselen van documenten. Documenten van het werk (excel met makro's, powerpoints met transities, word met macro's en huisstijl) werden niet of niet goed weergegeven.
Ook de andere kant op, documenten op basis van de open standaarden probeerde ik uit te wisselen binnen mijn sportclub, wat ook de nodige conversieproblemen opleverde.

Misschien dat hier ondertussen verbetering in is opgetreden, maar een paar jaar geleden was dit voor mij echt een blocker om verder te gaan op de "vrije" omgeving.

Werk al jaren met openSUSE / KDE / inmiddels LibreOffice 4.4.0
Zeer tevreden :)

Ik heb ook op een gegeven moment (na de zoveelste crash en malware gedoe met windhoos) alles thuis naar centos 7 met libreoffice omgezet en ook ik moet toegeven vroeger problemen met word files te hebben gehad maar sinds libreoffice totaal geen problemen.

Heren en dames , er is geen meer excuus om windows te gebruiken tenzij je een gamer bent(en dat zal binnenkort ook niet meer waar zijn.

Voor thuisgebruik is er zeker voldoende alternatief software te gebruiken zonder licentiekosten. Als je de windowsbasis wilt behouden of overstapt naar een alternatief maakt daarbij niet heel veel uit. Zakelijk kan dat ook maar maak dan keuze's hoe informatie wordt uitgewisseld. Een document versturen kan makkelijk ook in PDF.

Voor de groepsomgeving waarbij agenda, e-mail en contacten (adresgegevens) worden gebundeld zijn ook voldoende alternatieven. In KDE, bij gebruik van KDE in een linux-basis, is dat mooi gebundeld met Kontact, goed genoeg voor eenvoudige e-mails.

Wil je de back-end ook licentiekostenvrij dan zijn er ook alternatieven. Owncloud is een mooie lichte oplossing voor de agenda en de contacten, al eerder genoemd. Iets groter is Kolab.

Zoek je nog verder, dan bestaan goede alternatieven voor POS (kassasystemen) en de hele bedrijfsadministratie. Voor als het bedrijf dit in eigen beheer wil houden.
@Jan, ik begrijp uit je reactie dat je meer gaat vertellen in volgende artikelen.

Geen eigen beheer? Ik hoop dat de ICT-consultant naast de licentiekosten dan ook heeft geadviseerd over de locatie van de data. Bedrijfstoepassingen in de cloud zijn prima, als je maar weet waar je data blijft. Cloudleveranciers kunnen ook omvallen, tijdelijk geen service of zelfs permanent.
@Jan, ik hoop dat in die volgende artikelen naast de keuze van de licentiekosten ook de keuze data in eigen beheer of op afstand benoemd.

@ITman, een gamer heeft ook een alternatief met Steam. Steam als 'cloudoplossing' werkt prima onder linux. Alleen werken vervolgens niet alle spelen even goed. Iets beter onderzoeken of je spel op alle onderlagen werkt en ook dan kun je van besturingssysteem wisselen.


@PaVaKe
de uitwisselbaarheid is met de nieuwe versies van Liberoffice met sprongen vooruit gegaan. Ook met de laatste versie is dat weer verbeterd.
Wel eens makros in Libreoffice/openoffice gemaakt?
Dat is een krachtige makrotaal, anders maar niet slechter als MS.

Leuke opsomming van alternatieven, helaas wel beperkt tot functionele aspecten want zoals ik al eerder stelde in een opinie is open source ook maar gewoon software die door mensen is geschreven. Of om precies te zijn, door ontwikkelaars want stellen dat grote user-base de geruchten ontkracht dat een community op sterven na dood is klopt niet. En voor open source kiezen omdat het gratis is wel de snelste weg door het putje als ik overweeg dat juist dit tot problemen leidde met OpenSSL, voor niets gaat alleen de zon op.

Betreffende gratis dien je te beseffen - zoals aangegeven bij Antivirus programma's - dat er een verschil zit tussen zakelijk en privé, de zogenaamde community versies hebben vaak toch wel enige nadelen. Reclame van Google storend vinden maar die van Comodo niet is wat mij betreft dan ook nogal opportuun.

En nee, ik heb niets tegen open source software en gebruik het vaak zelf ook. Libre Office vooral omdat het compacter is, veel andere oplossingen middels 'portable' principe wat dus betekent dat ik het niet installeer maar vanaf USB-stick draai. De 32GB Lidl cloud zullen we maar zeggen en waar Office365 in prijs nooit tegen kan concurreren.

Leuk verhaal, maar ik ga mijn eindgebruikers toch echt geen Linux aanpraten. Vaak is Windows en Office al moeilijk genoeg. Wat is nu de reden om geen Windows te gebruiken? Aan de prijs zal het niet liggen, Windows is gewoon een zeer betaalbaar OS met wat je ervoor krijgt.

Mac OSX of Chrome OS (beide in feite op Linux gebaseerd) zou ik dan nog eerder voor kiezen. Libre Office vind ik best sympathiek, maar ook hier kies ik liever voor de browser (Office 365 / Google Apps). Niet alleen werkt de interface anders, maar juist veel integratie en koppelingen mis ik en cloud ondersteuning, want werken met file-shares of netwerk schijven is echt van het vorig millennium (IMO)

Uiteindelijk bestaan bedrijven om geld te verdienen, maar ik zou eerder voor de cloud way kiezen en browsers c.q. IOS / Android dan voor FOSS of Linux te gaan.

Linux is geweldig... voor servers of kleine apparaatjes, maar niet voor werkplekken en ik zie dat voorlopig ook niet veranderen, niet de komende vijf jaar in ieder geval.

Mijn focus zou dus zijn: Windows op werkplekken en zoveel mogelijk werken in de browser en dan maar maandelijks betalen.

Email / Agenda (en de generieke kantoor automatisering), doe dat lekker in de browser. Veel productiever.

Nog even en dan komt Amazon met zijn volledige office suite :-) Zou een leuke 3e partij zijn naast Google for Work en Office Online.

@Ewout
bij openSSL was het probleem dat alle grote bedrijven dat gretig gebruikt hebben zonder ooit a:te kontroleren b:een financiele bijdrage te leveren.
Inderdaad voor niets gaat de zon op, wie FOSS gebruikt is moreel verplicht om minstens in tijd (testen/vertalen/dokumenteren) iets bij te dragen.
Overigens raad ik de klanten aan om bij Windows gewoon betaalde versies van AV-software te kopen, zelf gebruik ik geen comodo, maar noem het wel als mogelijkheid.

@Henri
Het gaat hier niet om linux versus windows. De genoemde software werkt op beide. Over cloud en mobiel komt het volgende artikel.
Echter niet op de MS/Google/Amazon manier maar licentie-vrije software zonder binding aan genoemde bedrijven.

Overigens laat je zien dat je weinig ervaring met linux op de desktop hebt, ik werk er al meer als 10 jaar mee naast windows 8.1 maar met meestal de zelfde software. Het verschil is in het dagelijks gebruik erg klein.

Vreemde reactie van jou, Henri

Jij bent toch juist van de Cloud, abstractie/scheiding van functionaliteit en implementatie, abstractie van hosting zelfs ? Het zou gaan om IAM/SSO en de apps, de rest is bijzaak. Jan richt zich op de eindapplicaties, voor elke applicatiegroep (email, browser, office, etc) een paragraaf.

Nu ineens is je lokale platform wel relevant ? Hoezeer zit je zelf nog met 1 been in het vorige millenium ?

Jan, ik heb niet zeer veel ervaring met Linux GUI's, maar wel degelijk ervaring, zelfs in een testpanel gezeten voor consumentenbond voor het testen van Ubuntu (al weer wat jaartjes terug) en vorige maand is het me nog gelukt om een Linux GUI op mijn iPad te draaien (Gnome).

Ik heb twee medewerkers die vormgevers zijn, als ik Gimp voor zou stellen zouden ze per direct het bedrijf verlaten, het gaat niet gebeuren, niet de komende 100 jaar. Misschien als iemand met Gimp opgroeit dat het een kans maakt. Maar sowieso vind ik de hele discussie Licentie of geen Licentie/ Betalen of niet betalen **totaal** onzinnig. Een bedrijf wil geld verdienen, punt. Een medewerker kost zo'n 3000-5000 euro per maand aan salaris, daarop komt een 300 euro huisvesting, 200 euro verzekeringen, en weet ik wat nog meer bij kijken. De volledige Adobe suite kost 60 euro per maand, voor Google Apps/o365 komt daar maximaal 15 euro bij, denk je nu echt dat een licentie prijs het verschil maakt? Nee, dus. En als ik dan de kans heb dat ik 1 keer per maand geneuzel heb omdat een printer het niet doet en de gebruiker heel snel geen clue heeft in een Linux omgeving.....

Dat iets erop werkt, betekent niet dat het de beste oplossing is. Het gaat me om het resultaat en met veel van de voorbeelden die je aanhoudt is dat gewoon sub optimaal.

Dan @Felix,

Ik hou me aan de context van het artikel: De werkplek. En nogmaals, mijn focus is ervoor zorgen dat klanten geld verdienen. Ik ben niet van de "cloud" omdat ik cloud zo geweldig vind, ik focus op wat een klant verder helpt en vaak komt daar cloud / browser / IAM / SSO en weet ik wat bij kijken. Ik hou me bezig met de gehele keten, van cultuur, bedrijfsproces, eindapplicaties, duurzaamheid, kosten, veiligheid, et cetera. Ik probeer de humor van je uitlokking in te zien, maar ik schiet te kort :-)

Eindapplicaties moet je leverage geven en vaak kun je dat met diensten over het internet.

Algeheel vreemde reacties. Van nogal veel mensen die een nog conservatieve insteek hebben en blijkbaar niet de laatste ontwikkelingen goed volgen.

Mede dankzij de cloud maakt het niet meer uit welk OS je op de desktop draait. Dus zul je ook moeten neerleggen dat de Windows hegemonie ten einde is en dat gebruikers zelf mogen bepalen welk OS ze willen.
En binnen elk OS bestaat zelfs de mogelijkheid om hybride te gaan met gebruik van virtual machines en/of emulatie software die programma's voor een ander OS op het huidige OS laat draaien. En dus ook incluis antieke 16 bit applicaties.

Mijn collega's hebben verschillende OSen en we werken allemaal samen in hetzelfde ontwikkelteam en daar merken we niets van verschillen omdat we allemaal open standaarden gebruiken.
En voor legacy software worden virtual machines gebruikt wat ook vlekkeloos gaat.

Wat Windows moeten draaien betreft zijn er nog een aantal niche markten die qua ontwikkelingen nog jaren achter lopen en die zullen uiteindelijk ook wel bij draaien. SCADA software bijvoorbeeld.

Ach Henri, een keertje testen met de consumentenbond (echte ICT professionals . . ) is nog geen punt waarmee je ervaring opbouwt.
Ik werk sinds vele jaren met Linux en FOSS programma's en de vrijheid dat op x PC's te kopieren zonder eerst licenties te moeten kopen, maakt het eenvoudiger, updates kan ik zo laden, geen sores.

Sub-optimaal is alleen een programma waarmee je je werk niet kunt doen.

Dat was Photoshop voor mij, met gimp kan ik mijn werkzaamheden veel sneller doen, en web-applicaties werken nu eenmaal snel met de lamp-stack die nog steeds het meest gebruikt wordt in internet.

Voor het MKB is de beschreven konfiguratie met windows of linux een bruikbare desktop, dat zie ik aan mijn klanten.

Jan ik vind het teleurstellend dat je GRATIS als een speerpunt opvoert.
Jazeker gratis is ook mijn favoriete getal maar Linux is niet per definitie gratis.
Waneer jij op mijn kantoor Linux komt instaleren verwacht ik van jouw vanzelf een rekening. De kosten zijn anders verdeeld meer niet.

@Henri... sorry hoor... een keertje Linux installeren is niet voldoende om er op enig niveau over te kunnen meepraten.
Zolang je geen gedegen Unix kennis hebt (en kom op zeg zo moeilijk is dat allemaal niet) kun je geen wezenlijke Linux issues oplossen. al die mooie gui's ten spijt, je hebt er soort gelijke ellende mee als je bij een Windows systeem kunt verwachten. Ook bij Microsoft kom je zonder kennis niet verder dan die handige buurjongen..

Dit gezegd hebbende deel ik de visie van Jan dat het overgrote deel van de bevolking weinig meer wil dan "tiepen" "internetten" "meelen" en af en toe eens een plaatje vergroten of verkleinen.

Voor de meer specialistische toepassingen heb ik al eens eerder aangehaald dat steeds meer chip fabrikanten hun specialistische software multiplatform (veelal java gebaseerd) uitbrengen.
Ik heb het niet enkel over Arduino gehobby maar denk aan fabrikanten als MicroChip, Atmel, Lattice, Altera ect.

Verder kun je prima C# software ontwikkelen onder Mono (alle afkeer ten spijt, de documentatie op MSDN is gewoon prima !)
En ik heb andersom ook al PERL applicaties geschreven die zonder problemen op een Windows platform draaien.

Ewout heeft zeker een punt daar waar het om communities gaat.
Daarentegen mag je als commercieel gebruiker ook je bijdrage leveren.
Een community bestaat bij de gratie van geven en nemen, en niet enkel van profiteren.
Dus wanneer je als leverancier wat te ranten hebt, toon dan eens goede wil, zoek zelf iets uit, los het op en deel het !
Thats what OpenSource is all about !!!
Bedrijven als Intel en IBM hebben dat inmiddels begrepen en zelfs Microsoft heeft door dat je ook met OpenSource producten best wat kunt verdienen.

Finaly, ik ben werkzaam voor een redelijke organisatie (aprox 700 man) met filialen door het hele land. De meeste mensen hebben werkelijk geen flauw idee onder welk OS ze werken het is een kwestie van willen.

@Pascal

in een eerdere reaktie heb ik dit geschreven;
"Inderdaad voor niets gaat de zon op, wie FOSS gebruikt is moreel verplicht om minstens in tijd (testen/vertalen/dokumenteren) iets bij te dragen."

FOSS is niet gratis en hoeft niet gratis te zijn, ik betaal in tijd en genoeg, geloof me.
Ik ben ook niet tegen MS, gebruik Windows 8.1 met plezier en heb er gewoon voor betaald.

Ik werk zelf weer met Window$, tja nu met win 7, 8,1 en preview win 10, maar als ik bij mensen vanuit vluchtelingenwerk oude computers tegenkom zet ik er tegenwoordig alleen nog maar Zorin OS op de pc's. Zorin is ook een Linuxclone, en heeft als voordeel dat het eruit ziet als windows en volledig voorzien is van alle software nodig, zoals Libre Office, de Gimp, Firefox etc

Ik zou graag eens echte eindgebruikers willen horen over het gebruik van (F)OSS. Is er een lezer die, zonder IT-kennis, een Linux desktop gebruikt en alle productivity tools zoals email, word processing etc.?

Want uit bovenstaande reacties leer ik dat ik achterloop als ik nog Windows gebruik, of niet begrijp wat Linux allemaal kan.
Pas als je begonnen bent met b.v. kernel v0.81 mag je pas mee discussiëren kennelijk (precies de versie waar ik mee startte ;-).

Ik vond Henri's statement t.a.v. wat zijn 2 collega's willen gebruiken wel treffend. Dan my humble opinion: voor de grote massa werknemers die werken achter hun bureau is er geen alternatief voor Windows en Office. Een gedeelte begint nu naar notebook/tablets te grijpen waarop Microsoft Office-producten draaien. Ik wordt overtuigd van het tegendeel als ik niet-techies hoor hoe en wat ze als alternatief gebruiken.

@Leen Blom,
Naast het overgrote deel van mijn colega's (die werkelijk geen flauw idee hebben wat er draait als ze maar hun werk kunnnen doen) ken ik heel wat eindgebruikers die sneller (blijvend) zijn overgestapt dan ik destijds (Win3.11) heb gedaan.
Ik heb het bij eindgebruikers niet over Nerds maar over mensen die hun computer gebruiken precies zoals Jan dat beschrijft.
Beetje "tiepen", beetje "meelen", beetje "internetten" en natuurlijk "Youtoepen" (Niet vergeten Jan !)

En idd hoewel steeds meer game fabrikanten hun software porten naar Linux is het toch vooral MicroSoft dat hierin sterk staat (ik speel zelf nooit games).

@Bart als Windows jou bevalt zie ik geen reden om over te stappen.
Maar idd ik heb Zorin gezien en het lijkt prima te draaien (doet me wel denken aan een James Bond film).

@Pascal: vraag hen dan eens hier te reageren? Ben gewoon benieuwd hoe het ervaren wordt. Ik geef toe dat ik niemand in mijn omgeving heb met ervaring, ook geen positieve of negatieve reacties dus. Wel wat eigen ervaring met familieleden die gillend gek werden en na 2 dagen weer naar Windows/Office terug wilden. Maar dat is een mini-steekproef zonder waarde.

@Leen
Je haalt daar een valide punt aan, de 'onthechtingsverschijnselen' van eindgebruikers ten opzichte van de Startknop zijn inderdaad vaak beperkend. Wel grappig dat uiterst conservatieve gebruiker van de IT meer verandering verwacht dan ze zelf ten toon spreiden, dat ze bij Centric nog op kernel 0.81 zitten is wel heel erg onveranderlijk;-)

Je bent volgens mij abuis dat de massa achter een bureau wil zitten als ik kijk naar ontwikkelingen rond het fenomeen van mobiliteit en initiatieven zoals Office365, Google Apps en straks dus ook Amazon zijn allemaal gericht op het device onafhankelijk maken.

Leen,
Ik begrijp je vraag, maar (ondanks alle kritiek die ik heb) is Computable een magazine voor profesionals.
Ik zou je willen adviseren eens rond te kijken op de diverse Linux fora die er zijn.
Het lijkt me niet redelijk te verwachten dat gebruikers zonder enige intresse in computers hier een revieuw gaan schrijven.

Office wordt door de MicroSoft fanboys iha als het argument tegen elk alternatief gebruikt. Een heel OS promoten op een enkele feature.... jij als pro (als ik zo vrij mag zijn je zo te noemen) prikt daar vast doorheen.

Desondanks jazeker de meeste gebruikers keren naar Windows terug omdat het 'anders' is en ze geen moeite willen doen te kijken wat er anders is.
Mensen die vanuit het niets in de wondere wereld van de PC stappen maakt het iha niet uit.

@Jan je hebt wat los gemaakt hier !

@Ewout: ja, dat werk niet langer achter bureaus wordt uitgevoerd is valide punt. Daar zit de echte verandering aan te komen als het gaat om IT-ondersteuning.

@Pascal: dank voor je compliment ;-) Maar mijn vraag is serieus en zonder bijbedoelingen. Zijn er onderzoeken die hier duidelijkheid over kunnen geven?

Jammer,
de discussie gaat weer over Windows versus linux.
De programma's die ik beschreven heb werken juist op beide. Daar gaat het om, platform onafhankelijkheid en dan richting webapplicaties waar mogelijk om ook nog mobiel te kunnen werken.
Overigens geloof ik niet dat de bureauwerker verdwijnt, dat kan ik geen enkele boekhouder verkopen.

@Jan,

Helaas is het nu eenmaal niet anders dan dat Bill Gates het internet heeft uitgevonden, Steve Jobs overleden is, Linux enkel geschikt is voor nerds en er verder niets bestaat.
Ik heb alhier nogthans nog nooit iemand gehoord die serieus met een ander dan de genoemde systemen heeft gewerkt.
In mijn werkomgeving kom ik zelf her en der een verloren BSD machiene tegen en het aantal platformen waarmee ik in mijn carriere gewerkt heb overstijgt het aantal van 40 (niet allemaal geschikt voor thuis though).

@Leen, ik ga mijn best voor je doen, en dan contacteer ik je wel even per email.

@Leen
Een probleem is het gebrek aan 'OS agnostic' applicaties, met name betreffende een trend als BYOD. Spelers als Microsoft, Google en Amazon spelen hier nu op in met office-suites in de cloud en hoewel argument van Jan betreffende gratis wat te kort door de bocht is vind ik het geen gek idee om na te denken over open source op basis van het MoSCoW principe. Gemak heeft nu eenmaal een prijs en hierdoor krijgt 'pay-per-use' steeds meer weg van dezelfde licentieverkoop, op basis van een 'head count' is het alleen in abonnementsvorm.

Vooruitlopend op deel 2 van Jan ben ik benieuwd in hoeverre hij kijkt naar oplossingen als 'headless' OpenOffice, een eigen private cloud op basis van open source adresseert namelijk niet alleen de economische vraag rond stijgende licentiekosten maar dus ook de prangende vragen rond privacy aangaande data retentie.

@Pascal: Heb jij de UNIX oorlogen dan niet meegemaakt en nooit één van die dure workstations mogen aanraken?

@Pascal laten we niet vergeten dat ongeveer 2/3 van internet op Linux draait net zoals bijna geheel Google.
Enkele grote steden zoals München, Barcelona en een paar Franse steden werken met Linux op de desktop, het kan dus wel.
Bij mij staan Linux en Windows gebroederlijk naast elkaar, met de zelfde basissoftware. Voor mij natuurlijk de lamp-stack erbij en een aantal webspecifieke toepassingen als Mysql-Workbench, Komodo en KImagemap.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-04T13:00:00.000Z Jan van Leeuwen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.